FødselHva påvirker riene?

Hva påvirker riene?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 21143

Kommer riene av seg selv uansett hva vi gjør, eller kan de påvirkes? Hvor vonde er de? Hvor lenge kan én ri vare? Og stemmer det at fødselen vil ligne på egen mors fødsler?

Hvor lenge varer en ri?
Jordmor Ragna T. Larsen ved Mamastork forteller at en ”god” ri gjerne varer et til halvannet minutt, og at det er sjelden at noen varer lenger. Likevel har mange av oss hørt fødselshistorier hvor riene varer i flere minutter. Hvordan kan det være mulig?

– Det finnes tvilling- og trillingrier. Om du skulle se dem for deg, ville de sett ut som kamelpukler. Det er egentlig flere rier, men pausen mellom dem er så kort at rien ikke helt når bunnen før en ny bygger seg opp. Dermed kjennes det ut som rien varer i flere minutter. Ofte etterfølges slike rier av en lengre pause, forteller hun.

Les mer: Når er man i aktiv fødsel?

Hvor intense kjennes riene?
Opplevelsen av smerte er individuelt og det er vanskelig å sette opp en felles skala for hvor vondt hver type ri kjennes ut.

– Noen kommer inn etter fjorten timer med rier og har kjempevondt uten å ha åpning i det hele tatt. Andre kommer spaserende inn med flere centimeter åpning uten særlig vondt. Men det er klart, alle kjenner intensiteten. Så langt jeg kjenner til, er det ingen som har født uten å ha kjent det, sier Ragna.

Innstillingen man har til fødsel og smerte generelt virker også inn. Hormonet oksytosin er det viktigste for fødselen, og det hemmes om man produserer adrenalin – det skjer for eksempel når vi føler oss truet og/eller redde.

– Uten sammenligning før øvrig, har vi sett at pattedyr som føler seg truet eller utrygge kan stoppe fødselen til de er i sikkerhet. Det viser jo hvor påvirkelige rier kan være. Klart det spiller inn om vi blir godt ivaretatt, sier hun.

Ragna forteller også at flere som får fødselen igangsatt kan oppleve riene litt mer intense.

– Det kan ha noe å gjøre med at man vet at fødselen er i gang, og det er veldig synlig når jordmor justerer dryppet for å øke styrken på riene, sier hun.

Men viktigst er kanskje det faktum at man ofte tar vannet når fødselen er igangsatt.

– Før vannet går, er det vannblæren som dytter mot mormunnen. Når vannet har gått, er det hodet som stanger mot. Det kjennes ofte kraftigere og mer intenst, forklarer hun.

Se filmene om fødsel med naturlig smertelindring og medikamentell smertelindring

Smertelindring kan påvirke riene
Valg av smertelindring kan i tillegg til å dempe intensiteten, også påvirke riene.

– Går man for tidlig i badekar, kan man se at riene gjerne dabber av. Da er det bare å komme seg opp og gå rundt litt, så tar de seg som regel opp igjen, sier hun.

Den samme risvekkelsen ser man en del ved bruk av epidural, men her må man ofte til med drypp for å få opp styrken på riene.

Før pressriene skrus epiduralen ned eller av, men Ragna forteller at virkningen gjerne sitter i en stund i etterkant og dermed kan påvirke smerten ved pressriene også. Den eneste smertelindringen som brukes som smertelindring ved pressrier, er pudendalblokkade, men brukes nesten ikke i det hele tatt her til lands.

– Den har sine negative sider også. Blant annet kan den være risvekkende og du kan bli så bedøvd at du ikke kjenner trykketrangen, forteller hun.

Hun sier at varme kluter mot mellomkjøttet er den mest brukte formen for smertelindring i denne fasen, men disse virker ikke inn på riene. Det gjør heller ikke sprøyter som settes med lokal bedøvelse om det skulle bli nødvendig med et klipp.

Arv inne i bildet?
Noen forteller at man kan se på søstre, mødre og bestemødre for å få en pekepinn på hvilken type fødsel man har i vente, og Ragna sier at det er noe i det.

– Vi ser at noen familier bruker lenger tid enn andre på fødsler, noen går oftere på overtid i svangerskapet og noen bruker lang tid på å komme i gang. Men har du veldig forskjellig kroppsfasong fra kvinnene du sammenligner deg med, er det mindre sjanse for likheter, forteller hun.

Egne tidligere fødsler gir desidert best pekepinn på hva du kan forvente seg. Gikk forrige fødsel raskt og greit, er sjansen større for at det vil skje igjen, for eksempel.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: