– Da jeg var nyutdannet for godt over 20 år siden siden var vaginal fødsel en selvfølge. For noen år siden ble det gjennomført en internasjonal studie som belyste risikoen ved setefødsler, og man gikk da over til å nærmest kategorisk anbefale keisersnitt. Men i dag er vi mer oppmerksomme på at kompetansen på norske sykehus er så høy at den undersøkelsen ikke gjenspeiler våre forhold. Dersom bekkenet er stort nok og det er medisinsk god kompetanse på sykehuset, ligger alt til rette for en vellykket setefødsel.
Les også:
Forsøker først å snu barnet
Det er en del kriterier som skal være på plass for at man overhodet vurderer å tilby kvinner å føde vaginalt når barnet ligger i seteleie.
– Hvis barnet ligger i sete i uke 36, vil man først forsøke å snu babyen fra utsiden. Dette lykkes i rundt halvparten av tilfellene. Der det ikke går, og mor fortsatt ønsker vaginal forløsning, vurderes mulighetene for det veldig nøye. Størrelsen på babyen blir estimert ved ultralyd. Førstegangsfødende får CT av bekkenet for å se på plassforholdene, men flergangsfødende som har født normalt før trenger vanligvis ikke en slik undersøkelse. Basert på funnene avgjør man om mulighetene for vaginal fødsel er til stede. Man kan si at størrelsen på bekkenet og størrelsen på babyen må samsvare. Hvis det gjør det, kan man føde vaginalt. Hvis ikke anbefales keisersnitt.
Larsen understreker også viktigheten av kompetansen ved sykehuset der fødselen skal foregå.
– Setefødsler skal bare foretas ved spesialavdelinger, ikke ved fødestuer eller lignende. Er man i tvil, kan det lønne seg å ta en prat med sykehuset på forhånd. Hør hvor mange setefødsler de har og hvilke erfaringer de har gjort seg før du tar et endelig valg.