FødselDette må til for at du kan føde hjemme

Dette må til for at du kan føde hjemme

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 8594 Sist oppdatert 22.06.22

Hvert år er det mellom 100 og 150 planlagte hjemmefødsler i Norge. Men hva er egentlig en hjemmefødsel, og kan hvem som helst velge det?

Årlig fødes flere enn 500 barn i Norge utenfor sykehus i Norge, men langt fra fødslene er planlagte hjemmefødsler. Jordmor Grethe R. Teigen har i løpet av sin karriere tatt imot noen titalls barn som har blitt født planlagt hjemme.

Overbevisning
– Det er ikke snakk om mange hjemmefødsler hvert år, i snitt er jeg med på mellom to og fire i året. Men kvinner som velger hjemmefødsel er veldig bevisste. De har en indre overbevisning om at dette er det rette valget for dem, sier Teigen.

Det holder ikke at mor ønsker hjemmefødsel. Teigen sier at hun er opptatt av at dette skal være noe paret ønsker sammen.
– Noen menn synes det høres skummelt ut at barnet skal fødes hjemme. Det er derfor viktig at også den vordende far er innforstått med og støtter kvinnens valg. Han skal jo være en støtte under fødselen, og må derfor kunne være trygg på situasjonen, sier hun.

Ingen medikamenter
For den gravide er det viktig å være forberedt på at en hjemmefødsel betyr en fødsel uten medikamenter. Lystgass eller epidural er ikke noe alternativ hjemme, men en den tilbyr akupunktur. Det går også an å bruke badekar, om familien har det, eller leie et flyttbart fødekar.

– Men det viktigste er likevel at kvinnen har ro med seg selv, og tror at hun vil greie en fødsel uten smertelindring. Det handler det også om å være trygg på jordmoren. Ved en hjemmefødsel kjenner den fødende og jordmoren hverandre veldig godt, og jeg tror den tilstedeværelsen er en av grunnene til at noen velger å føde hjemme. Kvinnen vet hvem som kommer, og hun kan være trygg på at jordmor ikke må forlate dem på grunn av vaktskifte. Vi har også med oss en jordmorkollega på alle fødsler, slik at vi er to om ansvaret, sier Teigen.

Her kan du lese flere leserinnsendte historier om hjemmefødsler

Antall hjemmefødsler i Norge 2008-2021
2008: 80 planlagte, 187 ikke planlagte
2009: 93 planlagte, 174 ikke planlagte
2010: 105 planlagte, 200 ikke planlagte
2011: 113 planlagte, 168 ikke planlagte
2012: 103 planlagte, 166 ikke planlagte
2013: 115 planlagte, 173 ikke planlagte
2014: 151 planlagte, 194 ikke planlagte
2015: 169 planlagte, 139 ikke planlagte
2016: 169 planlagte, 176 ikke planlagte
2017: 125 planlagte, 150 ikke planlagte
2018: 103 planlagte, 153 ikke planlagte
2019: 99 planlagte, 122 ikke planlagte
2020: 106 planlagte, 167 ikke planlagte
2021: 116 planlagte, 170 ikke planlagte
Kilde: Medisinsk fødselsregister

Må være ukomplisert svangerskap
For å få lov til å føde hjemme, må du være frisk og føde til termin, altså etter uke 37. Før uke 37 regnes som prematurt, og fødselen må foregå på sykehus. Hvis du skal føde hjemme må du ikke ha noen form for risikofaktorer, som for eksempel svangerskapsforgiftning eller svangerskapsdiabetes, og du må også være ikke-røyker. Du bør heller ikke ha hatt store blødninger eller større komplikasjoner ved eventuell tidligere fødsel.

– Oppfatningene rundt hjemmefødsel kan nok variere på noen punkter. Ved vår praksis ønsker vi at kvinnen har født før. Dette fordi første fødsel ofte er mer tidkrevende, og hvis kvinnen har født før, har vi også en forhistorie som vi kan vurdere opp imot, sier Teigen.

Hun mener det ikke har noe å si om den gravide går litt over termin.
– Det går helt fint selv om kvinnen går litt over tiden. Men det kan ikke være så lenge at hun må vurderes for igangsettelse. Da må hun føde på sykehuset, sier Teigen.

Lytt til podcast: Hvor vil du føde? På sykehus, eller hjemme?


Er det farlig?
Kvinner som velger hjemmefødsel får ofte mange spørsmål. Hvorfor gjør de det, er det trygt?
– Det er klart at ingen fødsel har med garantilapp! Uforutsette ting kan oppstå, både på sykehuset og hjemme. Men før en hjemmefødsel sjekker vi alt vi kan. Er det den minste tvil, sier vi nei. Det vet også kvinnene. Hos oss ønsker vi også at den gravide skal ha ultralyd i uke 37-38, slik at vi kan se blant annet om blodgjennomstrømningen er bra og om barnet vokser fint. Avdekker vi noe vi stusser på, sier vi nei til hjemmefødsel, sier Teigen.

Krav til hjemmet
Jordmor Grethe forteller at det ikke er noen spesielle krav til hjemmet for at du skal kunne føde hjemme.
– Det er greit med ro og fred, og tilgang på vann. I vår praksis synes vi det er greit at den fødende bor i rimelig avstand til sykehuset, og da tenker vi maks en halv times reise. Dette kan nok variere fra plass til plass, blant annet på grunn av geografiske forhold, sier Teigen.

Til hjemmefødsel har jordmor med en egen hjemmefødselveske. Her er alt jordmor trenger, som for eksempel medikamenter mot blødninger, utstyr til å navle av, sakser og det som trengs for eventuelt å sy. De har gjerne også med gode store bleier til etter fødselen.

– På forhånd pleier også den gravide å få med seg et eget laken til å legge under der hun ønsker å føde, for eksempel i sengen, slik at eventuelle madrasser ikke blir ødelagt, sier Teigen.

Den fødende kan selv sørge for at det er mange rene håndklær og kluter klar. Håndklærne kan varmes i tørketrommelen, eller i aluminiumsfolie i varmluftsovn. Det kan også være lurt å ha klar et par søppeldunker til å kaste skittent tøy og boss i, eventuelt også en isboks til morkaken. Det er en fordel om en har tilgang til godt lys der hun skal føde, i tilfelle hun trenger noen sting etterpå.

Føder når jordmor kan
Ved planlagt hjemmefødsel er det en avtale mellom den fødende og jordmor, der jordmor er tilgjengelig i tiden rundt fødselen. Men det hender jo at også jordmor har dager hun ikke kan.
– Vi pleier å gå gjennom kalenderen, og vi har jo familie selv også. Så julaften er et eksempel på en dag vi gjerne vil være sammen med våre egne. Og det kan jo være andre spesielle anledninger. Men det rare er at kvinnene aldri føder når vi ikke kan. Jeg har ennå aldri opplevd at en fødsel har startet på en dag vi på forhånd har sagt ikke passer, smiler Teigen.

Barnelege og Føllings prøve
Alle nyfødte babyer skal undersøkes av barnelege dagen etter fødselen. Noen jordmorpraksiser har avtale med barnelege som kan komme hjem til den nybakte moren, hvis ikke må mor og barn til sykehus for å sjekkes. Alle barn må også ta en blodprøve cirka 48-72 timer etter fødsel (nyfødtscreening). Denne sjekkes for alvorlige medfødte sykdommer, som Føllings sykdom og medfødt lavt stoffskifte. Du må derfor belage deg på å måtte forlate hjemmet med den nyfødt for å ta det som er obligatorisk, selv om du føder hjemme.

Men Teigen pleier å avtale et hjemmebesøk hos den nybakte mammaen en av de første dagene etter fødselen. Hun er også ofte tilgjengelig på telefon, i tilfelle kvinnen lurer på noe.

– Fantastisk opplevelse
Teigen sier en hjemmefødsel er en fantastisk opplevelse.
– På sykehuset er det de fødende som er gjester, men under en hjemmefødsel er det omvendt. Her er paret i sitt rette element, og vi tilpasser oss deres ønsker og behov. Det er ro og fred, og det er godt å se at paret jobber godt sammen. Her får vi se til fulle hva paret kan gjøre på egen hånd, og naturen får gå sin gang, sier hun.

– Det er mange store øyeblikk og masse krefter i sving. Mange av oss jordmødre er nokså høye etter en slik opplevelse, det er nesten vår form for ekstremsport, ler Teigen.

Fakta om hjemmefødsler
- I perioden 1990-2007 var det omkring 1700 planlagte hjemmefødsler i Norge.
- Kvinner som velger hjemmefødsel er i gjennomsnitt et par år eldre enn de som føder på sykehus.
- Hjemmefødende er oftere gift eller samboer. Et forskningsprosjekt viste at av førstegangsfødende som planla å føde hjemme, fødte om lag 70 prosent hjemme og ble hjemme. Cirka 30 prosent ble overflyttet til sykehus.
Av andregangsfødende som planla å føde hjemme, fødte om lag 95 prosent hjemme og ble hjemme.

Under en hjemmefødsel kan det oppstå akutte situasjoner som krever hasteoverflytting til sykehus. Men den vanligste grunnen til at kvinnen overflyttes til sykehus, er at det er for langsom framgang.

Kilde:
Forsker og jordmor Ellen Blix

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: