AvføringMange er bekymret over muligheten for at de kommer til å tisse eller bæsje midt under fødselen. Er det vanlig?– Dette er svært mange opptatt av. Vi får spørsmål om dette både i svangerskapsomsorgen og når kvinnene kommer inn i fødsel. Mange ønsker klyster fordi de ikke vil at det skal komme avføring når de trykker. Det er helt frivillig og faktisk er det slik at veldig mange kvinner har løs mage i starten av fødselen og har tømt seg godt før de kommer inn til oss. For oss er dette med avføring ikke et problem i det hele tatt. Vi jobber jo med den delen av kroppen hele tiden og bryr oss overhode ikke. Tissing er ikke like vanlig i forbindelse med fødselen. Vi sørger for at kvinnene tømmer blæren med jevne mellomrom for at det skal være best mulig plass til babyen i bekkenet. De gangene jeg har opplevd at den fødende har tisset, har ikke kvinnen selv fått det med seg i det hele tatt
OppkastHvorfor kaster noen opp i forbindelse med fødselen? Er det vanlig?– Jeg vil tro at rundt en fjerdedel av de fødende er kvalme eller kaster opp under fødselen. Dette er fordi fødselen er en høyintensitets-opplevelse. Det er rett og slett intensiteten, eller smerten som gir kvalme og noen ganger oppkast.
Lytt til podcast: Det ingen forteller deg om tiden etter fødselGjest: jordmor Kirsten Jørgensen
Morkake og navlestrengMå man se morkaken og klippe navlestrengen? Er det mange fedre som velger å klippe?– Morkaken kommer jo ut sammen med navlestrengen og fosterhinnene. Vi undersøker den og spør foreldrene om de har lyst til å se den. Noen er veldig interesserte og tar bilder fra alle kanter, mens andre ikke kan tenke seg å se den i det hele tatt. Det er helt frivillig.
Jeg opplever nok at de fleste er litt nysgjerrige og hvis morkaken tørkes av så den ikke er så full av blod, er den et ganske fascinerende syn! Mange blir overrasket over hvor fin den er.
Hvis det ellers er en frisk og fin baby, og det er det jo langt oftest, spør vi far om han vil klippe navlestrengen. De aller fleste vil det. Noen spøker det litt vekk, men gjør det på morens ønske. Noen ganske få vil ikke, og det er helt deres eget valg.
Skrik og banningHva med oppførsel under fødselen, som skrik, kraftuttrykk og andre uttrykksformer?– Jeg opplever absolutt ikke dette som noe stort tema, men vi snakker litt om det på kursene våre. Mest for å forberede mennene på at de kan komme til å se sider av kvinnene sine som de kanskje ikke kjente så godt fra før!
Bilder og filmingBilder og filming i forbindelse fødselen – er det vanlig? Og hva med bilder og filming idet barnet kommer ut?– Før hadde omtrent samtlige foreldre med både fotoapparat og videokamera. Nå har mobiltelefonen tatt mye over. Noen tar litt bilder underveis i fødselen. Det kan for eksempel være bilder av mor som sitter i badekaret eller står og jobber med riene. Men de aller fleste tar bilder først etter at babyen er født. Jeg pleier ofte å tilby foreldrene å ta litt bilder av dem sammen med babyen eller av faren når han holder barnet sitt for første gang. Det går fint an å spørre jordmoren om det hvis en ønsker det. Nå gjør jo mobiltelefonen at mange tar mye bilder selv.
Partnerens rolleHva om den fødende ikke ønsker at partneren skal være i rommet under fødselen. ”Må” han være der?– De aller fleste partnere er med helt i mål, også under selve pressingen når babyen kommer ut. Men det er absolutt ikke nødvendig. Jeg tror det er kjempeviktig at foreldrene snakker litt om dette før fødselen. Den personen kvinnen har med som støttespiller har en kjempeviktig rolle! Det går fint an å ha med mer enn en person dersom kvinnen ikke vil ha mannen inne i rommet idet barnet kommer ut. Ellers kan hun være alene med jordmor. Uansett ser ikke partneren når babyen kommer ut med mindre han aktivt lener seg fram og ønsker å se, så det er sjelden en problem.
KlippingHvor mange må klippes og hvordan kjennes det ut?– Det er mange som gruer seg til et eventuelt klipp. Det er nesten ingen kvinner som får det med seg hvis de må klippes. For det første bedøver vi alltid først. For det andre legges klippet under en ri ganske sent i fødselen, når hodet til babyen er langt framme. Da er huden allerede nummen og tøyd og dermed mindre følsom. Etter fødselen spør nesten alle om de må sy, for de har ikke kjent om de har sprukket eller blitt klippet.
Forhold til jordmorHva når jordmoren og den fødende ikke har en god kjemi?– Dette er noe jeg synes det er viktig for gravide å ha tenkt over. Jeg har truffet mange nybakte mødre som synes de hadde en tøff fødsel. Da er det ikke alltid fordi det ble sugekopp eller et langt fødselsforløp, men fordi jordmoren de hadde ikke ga nok informasjon eller trygghet. Det er så viktig som fødende kvinne å føle seg godt ivaretatt! Da kan mange ting skje, men kvinnen kan sitte igjen med en god opplevelse likevel.På fødeavdelingene er det slik at det til enhver tid er en ansvarshavende jordmor på vakt. Hun leder og fordeler arbeidet og henne kan den vordende faren be om å få snakke med. Da slipper man å si noe direkte til den jordmoren det gjelder. Det er nesten alltid nok folk på jobb til at det går an å bytte.