FødselVanskelig med nakenhet under fødselen

Vanskelig med nakenhet under fødselen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 19495

Ikke alle vrenger av seg klærne med den største selvfølgelighet. Da kan det være godt å vite at en kan beholde klærne på lengst mulig.

– Allerede når vi undersøker kvinnen for å se om hun er i fødsel, er det noen som ber mannen forlate rommet. Andre ber ledsageren om å flytte seg og stå på siden.

Det forteller jordmødrene Grethe R. Teigen og Ragna T. Larsen ved MamaStork i Stavanger. I tillegg til den private jordmortjenesten har de vakter på Universitetssjukehuset i Stavanger og har Mamastorkbloggen på Babyverden.

Les også:

– Det er veldig stor forskjell på hvilke grenser kvinnene har for nakenhet. Noen kaster klærne uten blygsel og ser det som den naturligste ting i verden. I den andre enden av skalaen er kvinnene som beholder klærne på lengst mulig. Det er viktig for oss å understreke at begge deler er helt greit, sier Teigen og Larsen.

En god fødselsopplevelse er avhengig av at en blir hørt, sett og forstått
Teigen og Larsen sier å bli møtt på riktig måte, bli hørt og forstått, er viktig for å få en god fødselsopplevelse. De ser kvinnen an og prøver å se hva som er viktig og riktig for den enkelte.

Lytt til podcast: Slik forbereder du deg til fødselen

– Ved undersøkelsen er det også viktig å skjerme dem som trenger det. Den fødende skal ikke frykte at noen kommer bardust inn. Vi prøver så godt som mulig å verne om kvinnens integritet. Har noen særlige utfordringer med å kle av seg, kan det være greit å skrive dette i fødselsplanen eller få det inn i journalen ved innskriving. De som er stille og forsiktige må en ofte gå litt ekstra varsomt fram med.

– For å få en så god opplevelse som mulig må vi jordmødre litt ”under huden” på den fødende.

I sin privatpraksis tar Teigen og Larsen imot flere kvinner som har hatt dårlige opplevelser med tidligere fødsler. Ofte ser rapporten fra fødselen helt fin ut – ingenting tyder på at kvinnen skulle ha hatt en spesielt tøff fødsel.

– Ofte handler det om dårlig kommunikasjon. Noen ganger har de kanskje ikke turt å si hva de har ønsket, følt og tenkt.

Tips om du vil bruke egne klær

Velger man å ha egne klær under fødselen, er det likevel lurt å tenke praktisk.

Romslige klær som er deilige mot huden

Ikke velg klær du er veldig redd for. Det kan bli litt søl om f.eks. vannet går underveis.

Ha med boksere framfor stringtruse! Etter fødselen må du ha stort bind en stund.

Fødende må gjerne ha på egne klær
Redsel for å kle av seg kan ha mange grunner. Noen føler det bare er uvant blant fremmede. Da kan det føles tryggere å ha egne klær på. På sykehuset får den fødende som oftest tilbud om å skifte til ”fødeskjorter”. Men ønsker en å ha sine egne klær, er det ingenting i veien for dette.

– Det er fullt mulig å ha på egne klær også, hele tiden. Klær er et sterkt utrykk for ens personlighet og integritet som er viktig å ivareta under fødselen. For tiden er det mest vanlig å beholde overdelen helt til babyen skal på brystet. Trusen forsvinner da helt mot slutten. Men som sagt; alle må gjøre det som føles bra for dem.

De to erfarne jordmødrene gjør alt de kan for at de fødende skal være komfortable under fødselen. For hva skjer om en ikke føler seg vel når en skal føde?

Utrygghet kan sende den fødende inn i "den onde sirkel"
– Vi kaller det den onde sirkelen. Hvis en blir utrygg, kan en bli stresset. Da produserer en mer adrenalin og mindre oksytosin (som hjelper fødselen framover) og endorfiner (kroppens naturlige smertelindring). Dette igjen gjør at kvinnen får mer vondt og fødselen går tregere.

– Ledsageren bør ta grep dersom han/hun ser at den fødende ikke klarer å formidle ønsker og behov selv.

Å kle av seg emosjonelt
Å kle av seg truse og bukse er én ting. Hva med å føle seg avkledd emosjonelt? Hva når man ikke tør vise følelser under fødselen?

– Å ikke tørre å miste masken kan ha mange grunner. Noen er ”kontroll-freaks”, og har problemer med å ikke ha full kontroll under fødselen. Mange er redde for hvordan partneren skal reagere når hun viser sider ved seg selv hun aldri har vist – og kanskje sider hun ikke visste hun hadde. På de fødselsforberedende kursene pleier vi å minne ledsagerne om at de må være forberedt på at kvinnen kan vise sider de aldri har sett før.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: