Fødsel10 kjappe om igangsetting av fødsel

10 kjappe om igangsetting av fødsel

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 59293

Dagene går og går, og du er for lengst passert termin. Kanskje er det snakk om å sette i gang fødselen. Men hva innebærer egentlig det?

1. Hva betyr det at fødselen settes i gang på overtid?

At fødselen settes i gang på overtid betyr at fødselen ikke har startet av seg selv, og at det blir gjort tiltak for at fødselen skal komme i gang. Gravide tilbyd rutinemessig vurdering på fødepoliklinikken 7-9 dager over termin. Denne kontrollen kalles trivselskontroll. Her tar man CTG (registrering av fosterets hjerteaktivitet og eventuelle livmorsammentrekninger hos mor), fosterovervåkning og ultralyd. Hvis det ikke er grunn til igangsetting (induksjon) på denne kontrollen, avtales som regel dato for å sette fødselen i gang. Starter ikke fødselen av seg selv innen 11 dager over termin, anbefales igangsetting i løpet av de neste to dagene, avhengig av kapasitet ved fødeavdelingen.

2. Hvilke grunner er det til igangsetting av fødselen?

Det kan være ulike grunner til at en fødsel settes i gang. Noen ganger er det medisinske årsaker som gjør at det kan være fare for mor og/eller barn, som for eksempel svangerskapsforgiftning hos mor, eller det kan være veksthemning hos barnet, for mye eller for lite fostervann eller at man venter tvillinger.

3. Kan man sette i gang fødselen hvis kvinnen synes det er ekstra tungt å være høygravid?

I utgangspunktet ikke. Å være høygravid er tungt for de aller fleste. Og for hver ekstra dag du går over termin, minsker sjansen for å bli igangsatt med 10 prosent. Det kan likevel være tungtveiende grunner til at igangsettelse er hensiktsmessig i forhold til mors helse. Noen kvinner opplever store psykiske belastninger ved å fortsette å gå gravid – kanskje har de sterk fødselsangst eller vanskelige følelser som følge av overgrep.

Du må alltid ha henvisning fra fastlege eller jordmor i primærhelsetjenesten for å bli vurdert ved fødeavdelingen om fødselen bør settes i gang.

4. Kan mor selv bestemme at fødselen skal settes i gang hvis hun er gått over termin?

Kvinnens ønsker skal tas med i vurderingen, men igangsetting av fødsel skal først og fremst gjøres etter vurdering av spesialist og på medisinsk grunnlag.

5. Hvilken risiko innebærer det å sette i gang en fødsel?

Fødselen kan ta lenger tid, og det er ikke uvanlig at det tar flere dager fra tiltak blir satt i gang og til babyen er født. Hvor lang tid det tar avhenger blant annet av hvor moden livmorhalsen er og hvilken metode for igangsetting som blir brukt.

Igangsatte fødsler ender dessuten oftere med bruk av vakuum/tang eller keisersnitt, og det er gjerne økt bruk av drypp.

6. Når er det optimalt å sette i gang fødselen?

Når kvinnen kommer til trivselskontroll blir det blir det gjort flere undersøkelser for å se om mor og barn har det greit. I tillegg blir modenheten i livmorhalsen undersøkt, og modenheten kan angis i en såkalt Bishop-score. Denne forteller blant annet åpningen og lengden på livmorhalsen, konsistensen (fast, middels, bløt) og posisjonen (fortil, midtstilt eller baktil). Samlet score under 5 betyr umoden, over 5 betyr moden. Jo mer moden livmorhalsen er, desto mer øker sjansen for å lykkes med en induksjon.

Det er ulike grunner til at en fødsel settes i gang. Ved fødsel før termin kan man også huske på at jo nærmere termin barnet kommer, jo mer modent er også barnet og barnets lunger.

7. Hvilke metoder benyttes for å sette i gang fødselen?

Hvilken metode som benyttes ved igangsetting avhenger hvor moden livmorhalsen er. Rekkefølgen på ulike tiltak kan variere fra sykehus til sykehus. Hvilken metode som blir brukt vurderes også gjerne individuelt. Det kan for eksempel ha betydning om en har født før eller om man er førstegangsfødende.

Dersom livmorhalsen er umoden, kan en benytte ballongkateter. Det kan sitte inne i ett døgn, eller til det detter ut. Noen steder kan kvinnen reise hjem mens ballongkateter sitter inne. Dersom åpningen dermed øker til 3 centimeter, kan man ta vannet, altså at man pirker hull på fosterhinnene. Det kan også gis tabletter for å modne livmorhalsen og åpne den. Tidligere var det vanligst å gi disse vaginalt, nå gis det ofte tabletter kvinnen skal svelge Det kan også gis oxytocin-drypp, for å stimulere til rier.

8. Hva skjer dersom fødselen ikke starter opp etter at vannet er tatt?

Dersom det ikke har noen virkning at man tar vannet, vil ytterligere induksjonsmetoder bli vurdert. Men én ting er sikkert. Dersom man har gått inn for igangsettelse, må man fullføre. Vurderinger blir tatt fortløpende med poeng på Bishops score.

Dersom vannet er tatt, men riene lar vente på seg, avventer litt før man ser om riene starter av seg selv. Ellers vil man gå videre med andre tiltak for videre igangsetting av fødselen – ofte med Syntocinon-drypp.

9. Oppleves en igangsatt fødsel annerledes enn en fødsel som starter av seg selv?

En igangsatt fødsel blir ofte en helt annen fødsel enn en fødsel som starter av seg selv. Det kan være lurt å innstille seg på at det kan ta litt tid. Mange blir forundret over at ting går sent framover.

Dersom riene kommer i gang etter bruk av medikamenter, kan riene oppleves annerledes enn om de oppstår spontant. I starten kan det bli mange korte og smertefulle sammentrekninger, uten at de fører til særlig framgang i fødselen. Men helsepersonell er i dag ganske flinke til å vurdere den enkelte kvinnes situasjon. Før i tiden var det vanligere at en gikk direkte på ristimulerende drypp, og da kunne mange sitte igjen med heftige fødselsopplevelser.

Det er likevel viktig å understreke at mange kan ha fine, og også raske, fødsler, selv ved igangsetting.


Lytt til podcast om hvordan du forbereder deg til fødselen:


10. Kan jeg sette i gang fødselen selv?

Det finnes mange kjerringråd som sies å kunne starte fødselen, men det er slettes ikke sikkert at de virker. Noen har prøvd å være aktive med å gå i trapper, vaske vinduer eller hoppe tau – og bare endt opp med en strekk eller å være slitne. Lakserende midler har du kanskje hørt om, men det kan, som en lege uttalte, «fort bli bare dritt».

Noe som derimot kan ha virkning, er samleie. Sæden inneholder prostaglandiner, som kan påvirke modningen av livmorhalsen.

Men når alt kommer til alt, er det kroppen selv som bestemmer. Og det kan være lurt å sørge for at man spiser nok og får tilstrekkelig med hvile før fødselen. Kroppen trenger å være uthvilt og ha krefter til jobben den skal gjøre.

Kilder:
Jordmor Kirsten Jørgensen, leder faglig-etisk utvalg Jordmorforeningen
Fødselsboken
Helsenorge.no
Artikkel fra Forskning.no
Induksjon og fødselsvarighets betydning for operative forløsninger
Veileder i fødselshjelp 2014

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: