FødselKan man starte fødselen selv?

Kan man starte fødselen selv?

Babyen vil visst aldri ut! Lurer du på om det er noe du kan gjøre selv for å få fart på sakene? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 225308
Det finnes et stort antall myter og kjerringråd om ting som skal sette i gang fødselen til utålmodige høygravide kvinner. Men virker de? Vi har spurt jordmor Grethe R. Teigen.

– De fleste slike myter og kjerringråd er det forsket lite på, og de er derfor lite dokumenterte. Som oftest er dette ”gode råd” fra folk som har prøvd ulike ting og tilfeldigvis født kort tid etterpå. Det er mye udokumenterte råd , og det meste har jeg ikke tro på, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Hun har jobbet både som privatpraktiserende jordmor, og på fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus. Hennes opplevelse er at dette er ting kvinner snakker om seg imellom, og ikke nødvendigvis tar opp med jordmor.

– Gjør de det, råder jeg dem til å forsøke å være tålmodige. Gravide henger seg altfor mye opp i termindatoen. Det er synd, for 70 prosent av alle gravide føder uken etter termin. Hvis man innstiller seg på å gå minst én uke over, og tar det som en bonus om fødselen starter før, er det mindre risiko for å gå helt i kjelleren. For det er det en del kvinner gjør – de føler at nå MÅ de føde og blir nesten litt paniske, sier Teigen.

Har du hørt alle disse kjerringrådene?

NB! Hør med jordmor eller lege før du forsøker disse kjerringrådene. En del av dem, inkludert laksérolje, kan være svært ubehagelige og i enkelte tilfeller skadelige.

Mat:


  • Sterk mat, for eksempel chili

  • Tungt fordøyelig mat

  • Fødepizza

  • Kanel

  • Lakris

  • Aubergine

  • Ananas

  • Rømmegrøt

  • Havregrøt

  • Riekake


Drikke:

  • Bringebærbladte (eller bringebærbladkapsler)

  • Lakrisrot-te

  • Bitter Lemon

  • Biola

  • Nattlysolje

  • Solbærolje


Bevegelse:

  • Gåturer, gjerne i ulendt terreng

  • Gulvvask på alle fire

  • Måke snø

  • Bilkjøring på humpete vei

  • Bære handleposer hjem fra butikken

  • Vaske vinduer

  • Hoppe tau


Brystene:

  • Stimulering av brystvortene

  • Varme kluter på brystene


Sex:

  • Rikshospitalets sex-oppskift

  • Sex med dyp penetrering (sæden så nærme livmorhalsen som mulig)

  • Orgasme


Alternativ medisin:

  • Akupunktur

  • Akupressur

  • Homeopati


Jordmor- eller legehjelp:

  • Stripping


Hvile:

  • Sove mest mulig


Kuriøse alternativer:

  • Badstu

  • Tepose under armen

  • Drikk bestående av vann, sitron, honning, ingefær og cayennepepper


Kilde: et omfattende google-søk


Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 


Risikerer bare ødelegge for seg selv

Hun forteller at mange forestiller seg at barnet skal komme før termin, og da kan dagene rundt terminen føles ekstra lange. Det er gjerne i disse dagene at kreativiteten blir stor. Kanskje for stor?

– Man kan risikere å ødelegge for seg selv. Mange av kjerringrådene handler jo om å spise eller drikke ting som gjør deg dårlig i magen. Da kan man tro at fødselen er i gang, og få falske forhåpninger, men så er det bare mageknip, sier hun.

Grethe vender stadig tilbake til ordet tålmodighet. Og hun skulle ønske at gravide hadde hatt mer av det.

– Jeg skulle ønske de heller brukte tiden på å bli mentalt klar til fødselen. Det blir ikke alltid prioritert. Barnet kommer jo når det er klart, og det er en grunn til at svangerskapet varer i 40 uker. Mange blir desperate og vil prøve hva som helst. Det er feil fokus. Ikke vær så utålmodige, råder Teigen.

Kjerringrådene virker kanskje om man er moden

Starter man med kjerringråd før kroppen begynner å gjøre seg klar til fødsel, er sjansene små for å lykkes med å få i gang fødselen. Men hvis kroppen har begynt å modnes, tror jordmoren at noen av kjerringrådene har noe for seg.

– Har man begynt å murre litt i tiden rundt termin, så kan noen av kjerringrådene trigge fødselen. Man kan jo godt forsøke å gå seg en tur og se om det hjelper. En gåtur er jo ikke farlig, men det er ikke sånn at går man lenge nok, så starter fødselen, sier hun.

Å begynne flere uker før termin, advarer hun mot.

– Det er helt unødvendig å begynne med slike kjerringråd flere uker før termin. Kroppen er ikke klar, og det bør aldri være et mål å få et prematurt barn, sier hun.

Sex vet vi at virker

Hvis livmorhalsen er moden, kan prostaglandinet i mannens sæd fremskynde modningen. Men det fremskynder bare fødselen hvis man allerede er moden.

– Slik er det jo med de fleste av kjerringrådene – man vil jo aldri helt vite om man ville gått i fødsel på samme tidspunkt uansett. Og hvis det var en umiddelbar sammenheng mellom sex og fødsel, så ville man jo frarådet gravide å ha sex i svangerskapet, men det er jo ikke tilfellet, sier Teigen.

En irritert tarm kan irritere livmoren

Tanken bak de fleste kjerringrådene som skal spises eller trigges, er å irritere tarmen. Siden tarmen ligger rundt livmoren, vil en irritert tarm kunne irritere livmoren. Det er også derfor omgangssyke noen ganger setter i gang fødsel – uten at noen ville anbefale den starten.

– Men også hvis for eksempel sterk mat skal virke, må det være litt livmoraktivitet allerede. Store mengder kanel er jeg også skeptisk til. Det vet vi for lite om, og krydder i store doser kan jo være giftig. Personlig hadde ikke jeg turt å ta det. Piller og slike ting ville jeg også holdt meg langt unna, sier Teigen.

Hun forteller at mange forsøker laksérolje, men tar altfor mye. Noen risikerer da å komme til fødeavdelingen med det de tror er rier, men som rett og slett bare er kraftig mageknip. Og skal vi tro Grethe er ikke det noe man ønsker seg like før fødselen.

– Vi setter jo klystér på føden også for å trigge fødselen, og noen ganger gir det fortgang. Det kan også gi barnet bedre plass i bekkenet. Så en kan jo alltids prøve et lite klystér hjemme hvis en allerede har litt begynnende rier. Men det er ikke sikkert det virker, sier hun.

En av tingene som anbefales er bringebærbladte eller bringebærbladkapsler. Grethe sier at hun kjenner til kjerringrådet, men at virkningen visstnok først og fremst skal være å styrke livmoren, ikke å starte fødselen.

Ikke overdriv den fysiske aktiviteten

Gulvvask, snømåking, gåing i trapper og vindusvask ser ut til å være gjengangere for å sette i gang fødselen. Men jordmor Grethe har liten tro på at å slite ut kroppen er dét som skal til.

– Det er lettere å gå i fødsel når man er frisk og opplagt. Er man syk eller utslitt, venter ofte kroppen litt. Dessuten er det et dårlig utgangspunkt for fødselen om man allerede før den starter er sliten, sier Teigen.

Hun mener at de tre permisjonsukene før termin bør brukes lurt. Her bør kvinnene lytte til kroppen sin, og finne en god balanse mellom aktivitet og hvile. Men har man overskudd og har lyst til å vaske huset, er det ingenting i veien for det.

Stimulering av brystene frigjør oksytocin

Oksytocin er et nøkkelhormon både i fødsel og melkeproduksjon. Derfor går noen av kjerringrådene ut på å stimulere brystene slik at hormonet frigjøres. Selv om jordmor Grethe er med på teorien, har hun ikke så stor tro på effekten.

– Det kan kanskje være ok i en tidlig fase av fødselen, men jeg tror ikke mange synes det er noe godt med langvarig stimulering av brystvortene, sier hun.


Akupunktur virker på 80 prosent

Det er kjent som modningsakupunktur, men heter egentlig fødselsforberedende akupunktur. Man vet at rundt 20 prosent av dem som forsøker akupunktur, ikke har noen effekt. Tilsvarende vil 20 prosent ha veldig god effekt, mens flertallet – 6 av 10 – merker en viss effekt.

– Akupunktur kan styrke kroppen slik at man får et godt utgangspunkt for fødselen. Forskning har vist at hvis man sammenligner to like grupper, der den ene gruppen har fått akupunktur, vil den gruppen som har fått akupunktur oftest føde litt tidligere, og ha et par timers kortere aktiv fødsel, forteller Teigen.

Hun kan gå god for at akupunktur virker, og setter selv fødselsforberedende nåler. Hun venter til etter uke 38, men vet at noen setter nåler tidligere.

Akupressur ligner på akupunktur, og handler om å stimulere mange av de samme punktene på kroppen. Grethe vet lite om hvorvidt det virker, men mener at det ikke er feil å prøve om man vil.

– Homeopati er det forsket lite på, og personlig vet jeg lite om det. Jeg vet noen sier at det finnes preparater som virker, men jeg ville ikke forsøkt dette først, nettopp fordi man vet så lite, sier Teigen.

Stripping kan ha god effekt

Hun forteller at mange gravide selv ber jordmor eller lege om å bli strippet i tiden rundt termin. Er det modne forhold, mener Grethe det er greit å gjøre det. Men man kan aldri være sikker på om det virker.

– Vi tøyer litt i livmorhalsen, og løsner litt på hinnene for å frigjøre hormoner. Det er ikke farlig, men man vet ikke hvem som får effekt og ikke. Hos noen kan man tøye mye uten at det har noen effekt. Men man kan jo gi det en sjanse, sier hun.

Lite hokus pokus
Selv om mange høygravide gjerne skulle ønske det var noe enkelt som kunne gjøres, slik at fødselen – vips – var i gang, så mener Grethe at slike vidundermidler ikke finnes.

– Dette handler om ønsket om å kontrollere svangerskap og fødsel. Men her har vi liten påvirkningskraft selv. Babyen kommer når den er klar. Så bruk heller disse dagene og ukene til å la kroppen bli klar. Tålmodighet er det beste rådet, avslutter Teigen.

Podcast: Dette skjer på fødestua når du skal føde
Gjest: Kirsten Jørgensen, jordmor


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: