Du har gjerne sett det i amerikanske filmer. Overraskelsesselskap for høygravide damer med mat og pynt i rosa eller blått, og bugnende gavebord med alt de vordende foreldrene trenger til babyen. Nå er babyshower begynt å bli mer vanlig også i Norge.
Les mer: Babyshower i Rebekka-bloggen
Feire et nytt menneske
– Jeg arrangerte babyshower for bestevenninnen min allerede for ti år siden, forteller Lene Tamber fra Oslo.
Hun hadde hørt om fenomenet, og tenkte at dette var en fin anledning til å samle vennegjengen.
– Det er kjekt å vise at du er glad i venninnene dine og gjøre noe godt for andre. Vi feirer at det kommer et nytt lite menneske. Det er jo veldig positivt, så hvorfor ikke markere det med en fest, spør Lene.
Ved babyshower til Isabella fikk Lene mange smågaver, og hun skulle åpne én per dag før datteren kom til verden. |
Venninnegjengen koste seg, og fant raskt ut at dette var en tradisjon de ville innføre. Etter hvert har det blitt flere babydusjer. Lene er i dag selv mamma til Victoria (6 år), Julie (snart fem) og Isabella (1 år), og har fått babyshower til alle de tre jentene sine.
– Til en babyshower lager vi kaker og god middag, og pynter med ballonger. Vet vi kjønnet på forhånd, går det i rosa til jente og blått til gutt. Vi gir også gaver til den vordende mammaen, og da blir det gjerne klær og leker til babyen. Og gjerne litt kremer og bleier. Men det blir alltid mest med førstemann, forteller Lene.
DETTE ER BABYSHOWER – Babyshower arrangeres som regel når mammaen er cirka 6-8 måneder gravid – Arrangeres som regel av venninner til den gravide, og det er stort sett bare kvinner som deltar – Gavene som gis er som regel ting som trengs når babyen kommer, som f.eks. klesplagg, tåteflasker, pledd – Det serveres IKKE alkohol i babyshower |
Positiv markering
Sosialantrolpolog Gunn-Helen Øye i Eye;Watch sier babyshower er et relativt nytt, men likevel kjent fenomen i Norge.
– Vi kan si at vi i dag er globale vandrere, og er åpne for ting som skjer i andre kulturer. I tillegg til babyshower, ser vi også at fenomener som Halloween og Valentines day har blitt plukket opp og tatt i bruk i Norge, sier Øye.
Sosialantropologen tror babyshower er en positiv markering.
– Det handler om å skape et lite pusterom i hverdagen hvor venner møtes for å glede seg over det nye barnet som kommer. Det er førglede og forventninger i forhold til det som skal skje, sier hun.