Gravid16 ting du bør vite om navlesnoren

16 ting du bør vite om navlesnoren

Navlesnoren klippes vanligvis 2-3 centimeter fra babyen. Stumpen vil skrumpe inn og falle av. Foto: iStock
Av Maren Eriksen 44629

Navlesnoren er babyens livline fra tidlig i fosterlivet, og til den har gitt babyen tilbake alt blodet sitt fra morkaken etter fødselen. Men hva er den, hva gjør den, og hva kan skje med den?

1. To uker etter unnfangelsen formes navlesnoren
Rundt den tiden hvor de fleste gravide finner ut at de er gravide, er embryoet bare en plate og mindre enn 1 millimeter stort. Men allerede da finnes det en liten stilk som forbinder det til morkaken. To uker senere pumpes blod til og fra embryoet gjennom navlesnoren. Den vil vokse sammen med babyen videre i svangerskapet.

2. Det er tre blodårer og gelé i navlesnoren
Inni navlesnoren er det tre blodårer – én vene som frakter nærings- og oksygenrikt blod fra morkaken til babyen, og to arterier som frakter avfallsstoffer fra babyen til morkaken. Blodårene er tvunnet rundt hverandre som en gammeldags telefonledning. Det er fordi den da tåler å strekkes litt uten å bli ødelagt. Rundt blodårene er det en gelé som heter Whartons gelly. Den beskytter blodårene slik at de ikke skal kunne klemmes av. Trykket i navlesnoren, og utformingen av den, gjør at det er svært sjelden at fosterets blodtilførsel blir satt i fare.

3. Navlesnorer med ulikt utseende
Det er store normalvariasjoner i hvordan en navlesnor ser ut. Noen er tykke, andre tynne, noen er lange, andre korte, noen har mye gelé, andre lite, noen er tvunnet mye, andre lite. Ofte spiller det liten rolle, men tynn navlesnor ses oftere hos fostre som er veksthemmet (som ikke vokser så mye som de skal).

Les også: Hjertets fantastiske utvikling

4. Navlesnoren er vanligvis mellom 50 og 100 cm lang ved termin
Navlesnorlengden har sjelden så mye å si, men kan skape trøbbel hvis den er veldig kort eller veldig lang. En navlesnor som er kortere enn 50 centimeter regnes som kort. Den lengste navlesnoren leder av faglig etisk utvalg i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, har hørt om var 180 centimeter.

Navlesnoren – babyens første leketøy.5. Babyen leker med navlesnoren
Man kan si at navlesnoren er babyens første leketøy. Den flyter rundt inni livmoren, og på ultralyd er det mulig å se fostre som holder i den. Overlege på fødeavdelingen ved Universitetssjukehuset i Stavanger, Philip von Brandis, forteller at han har sett fostre som har klemt så hardt rundt navlesnoren at pulsen har gått ned. Men han kan berolige med at fosteret slipper taket så snart det blir svimmelt.

6. Du trenger ikke å bekymre deg for navlesnoren
Risikoen for at noe dramatisk skal skje med navlesnoren er liten. Så liten at jordmødre og leger ikke synes du skal bekymre deg. Navlesnoren er så lurt formet, at den som regel gjør jobben sin helt uten problemer.

Les også: Hva er fostervann?

7. Vanlig med navlesnoren rundt halsen eller kroppen
Opp mot 1 av 5 barn blir født med navlesnorsomslyng – altså navlesnoren rundt halsen, armen eller kroppen. Det er som regel helt ufarlig. Noen ganger kan man under fødselen se at babyens puls synker under rier, og så går fort opp igjen etterpå. Det kan tyde på at navlesnoren kommer litt i klem under riene, men jordmor vil ikke gjøre annet enn å følge litt ekstra med.

8. Det kan bli knute på navlesnoren
Noen fostre er så akrobatiske tidlig i svangerskapet at de klarer å lage løkker av navlesnoren, og svømme gjennom. Dermed kan det bli knute på navlesnoren. Disse knutene oppdages ofte ikke før etter at babyen er født helt uten problemer, og er mest en kuriositet. I enkelte tilfeller kan imidlertid knutene bli så stramme at de kutter blodtilførselen til barnet, men det er ytterst sjelden. Blir knutene strammet så mye under fødselen at babyens puls påvirkes kraftig, vil det bli aktuelt med keisersnitt. Bare 1 prosent av alle babyer har knute på navlesnoren.

9. Kort navlesnor kan skape trøbbel i fødsel
I noen tilfeller hvor babyen ikke kommer skikkelig ned i fødselskanalen, og til slutt tas med keisersnitt, ser man at navlesnoren var uvanlig kort. Om babyen holdes igjen av navlesnoren, er litt usikkert. Det er heller ikke sannsynlig at morkaken vil løsne for tidlig i fødselen fordi navlesnoren er så kort. Noen ganger må navlesnoren klippes før babyen er helt ute, nettopp fordi den er så kort.

Les også: 47 utrolige graviditetsfakta

På ultralydundersøkelsen sjekkes også navlesnoren.10. Navlesnor med bare to blodårer
Noen ganger er det bare to blodårer i navlesnoren i stedet for tre. Dermed er det bare én som går fra fosteret, i stedet for to. Det er ganske vanlig og kan være helt uproblematisk. Antallet blodårer i navlesnoren undersøkes ved ultralydundersøkelsen. Der det bare er to blodårer i navlesnoren, får den gravide ekstra oppfølging videre i svangerskapet for å følge med at fosteret vokser som det skal. Det kan nemlig være litt økt risiko for veksthemning når det er færre blodårer i navlesnoren. Noen steder vil man i slike tilfeller også sette i gang fødselen ved termin, og ikke la mor gå på overtid. I noen tilfeller hvor det bare er to blodårer i navlesnoren ser man også andre avvik hos fosteret. Da kan det bli aktuelt med en fostervannsprøve.

11. Navlesnorfremfall er dramatisk
Tidligere fikk alle gravide beskjed om å legge seg flatt om vannet gikk og hodet ikke var festet. I dag er det ikke like strengt. Men går vannet, og livmorhalsen har begynt å åpne seg, er det en viss fare for at navlesnoren kan komme ned i fødselskanalen foran babyen, og komme i klem. Når navlesnoren klemmes av, kuttes babyens surstofftilførsel, og babyen må fødes så raskt som mulig. Er babyen kommet langt ned i fødselskanalen når dette skjer, vil jordmor dytte barnet oppover i fødselskanalen for å minke presset på navlesnoren til babyen er hentet ut med keisersnitt. Navlesnorfremfall er vanligere hos fleregangsfødende. Er du bekymret for at dette skal skje med deg, kan du sjekke med fødeavdelingen når vannet går, eller legge deg ned for sikkerhets skyld. Navlesnorfremfall forekommer heldigvis sjelden.

12. Navlesnoren bør få pulsere ferdig før den klemmes av
Tidligere ble navlesnoren klemt av og klippet så raskt som mulig etter fødselen. WHO anbefaler at man venter i minst ett minutt før navlesnoren avklemmes. Vanlig praksis i Norge er å la navlesnoren være i fred til den har pulsert ferdig. Det tar som regel 2-3 minutter. Årsaken er at så mye som 30 prosent av babyens blod er igjen i morkaken ved fødselen. Dette bør få komme tilbake til babyen før navlesnoren klemmes av. Tidligere var mange barn anemiske (blodfattige) fordi navlesnoren var avklemt så raskt. Nå er det litt vanligere med gulsott, fordi babyer har så mange blodceller fra fosterlivet som skal brytes ned på grunn av den økte blodmengden at det blir mye hemoglobin i blodet.

Les også: Vent med å klippe navlestrengen!

13. Symbolsk viktig at partneren klipper navlesnoren
Når navlesnoren er avklemt to steder (én et par centimeter fra babyen, og én nærmere morkaken), får som regel pappaen, mor eller en annen ledsager æren av å klippe navlesnoren. Leder for Jordmorforeningen sier at det er en viktig symbolsk handling. Noen synes det er litt ekkelt, og er overrasket over navlesnorens litt seige og elastiske konsistens, men de fleste synes det er fint. I tilfeller hvor babyen må komme raskt til verden, kan det være nødvendig å klippe navlesnoren kjapt. Noen ganger klippes den et stykke fra babyen slik at pappaen kan få ta det endelige klippet etterpå.

Vanligvis trenger du ikke å gjøre annet med navlestumpen enn å holde den tørr.14. Navlestumpen trenger luft – og ellers ingenting
Når navlesnoren er klippet, festes det en strikk rundt navlestumpen, og så skal man ikke gjøre særlig mer med den. Det er lurt å la det komme luft til, og sørge for at det ikke blir for klamt rundt navlestumpen. Brett gjerne ned bleiekanten slik at navlestumpen kommer over. Det viktigste er å holde den tørr. Væsker det litt fra navlestumpen, skal det tørkes bort.

15. Navlestumpen faller av 7-10 dager etter fødselen
Det er ingen regel for når dette skal skje, men for de fleste tar det rundt en ukes tid før navlestumpen faller av. Sørg for å holde navlen tørr, ellers er det lite du trenger å tenke på.

16. Hvorfor får noen innovernavle og andre utovernavle?
Det kunne verken legen eller jordmoren vi snakket med svare på. Muligens kan brokk eller infeksjoner gi økt sjanse for utovernavle. Men sannsynligvis er det tilfeldig hvordan navlen blir seende ut. Og utseendet spiller som regel ingen som helst rolle.

Les også: Bør babyen alltid legges rett på mors bryst etter fødselen?

Kilder: overlege ved fødeavdelingen ved Universitetssjukehuset i Stavanger, Philip von Brandis, leder for Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen, og Svangerskapsboken.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: