– Innerst inne har nok alle vordende foreldre drømmer om hvilket kjønn de ønsker seg, men det er ganske tabu å si høyt, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.
Alle gravide er spente på om det blir en liten gutt eller jente. For noen er det det samme, «bare barnet er friskt». Er det lov å ønske et bestemt kjønn?
Dette sier forumbrukerne våre om å ønske seg et bestemt kjønn.
«Så klart er det lov, men om jeg hadde hatt ett spesielt ønske, hadde jeg ikke sagt noe om det.»
«Sånn veldig uttalt ønsking synes jeg kan bli litt ubehagelig.»
«Jeg synes ikke at det er greit å gå rundt og si det til alt og alle. Det er tross alt 50 prosent sjanse for at de ikke får det de ønsker seg, og jo flere de har sagt det til, dess større sjanse for at til og med barnet får høre det en dag.»
ForventningerElisabeth Gerhardsen tror det er forventninger fra omverdenen som gjør det kan være vanskelig å snakke høyt om ønskene sine.– Det er forventet at du uansett skal være glad i barnet du får, og elske det uforbeholdent. Men selv om du ønsker deg noe, betyr ikke det at du ikke blir glad i barnet dersom du får det motsatte, sier hun.
Hun tror også at mange føler det er utakknemlig å si hva de ønsker seg.– Kanskje føler de at de signaliserer at de ikke er så fornøyde, og det kan gi dårlige assosiasjoner. Vi kjenner jo alle til eksempler fra utlandet hvor jenter har lavere verdi enn gutter. Vordende foreldre har ikke lyst til å bli forbundet med en slik tankegang, sier Gerhardsen.
«Jeg innrømmer ærlig at jeg synes det er helmaks å ha fått ei jente som nummer to. Nå får jeg oppleve begge kjønn, og det er jeg veldig glad for.Men det betyr jo selvfølgelig ikke at en lillebror ikke ville vært like stas.»
«Jeg har en gutt nå, og jeg legger ikke skjul på at det hadde vært fint med en liten jente neste gang. Men får jeg en gutt blir jeg selvfølgelig like glad!»
"Jeg ønska meg gutt første gang, og det fikk jeg. Og jeg har tro på at alle som er glad i rosa og dilldall i hår ønsker seg jente - også jeg. Jeg kan være den første til å innrømme at jeg sa at jeg ville blitt litt skuffa om jeg fikk gutt andre gang og. Det ville garantert ikke vart lenge, skuffelsen altså. Men ville helt sikkert blitt det."
Men det er også mange forumbrukere som synes det er helt i orden å si hva de ønsker seg.
«Jeg synes det er lov. Men det er dessverre tabu å snakke om det.»
«Selvfølgelig er det lov! Makan til folk som skal blande seg opp i å synes at det er feil.»
«Skulle tro at det var greit, ja. Har ikke møtt mange som sensurerer seg på det i hvert fall.»
Nyfødte og fordeling av gutter og jenter
Det pleier alltid å bli født noen flere gutter enn jenter Her er statistikken for de seks siste årene:
Gerhardsen mener at mange foreldre, bevisst eller ubevisst, tilpasser drømmene sine til virkeligheten.
– Foreldre som har to eller tre av samme kjønn, ønsker seg sikkert et barn av motsatt kjønn. Men når de finner ut at det er en til av samme kjønn på vei, sier de gjerne at «det var det beste». Kanskje sier de at «Det passer jo bra, for jeg er flinkest med gutter jeg». Eller «Jeg vet jo best hvordan jenter er, så jeg hadde sikkert ikke blitt en så god guttemamma likevel», sier Gerhardsen.
«Jeg fikk ei jente først, og da hadde jeg ikke noe formening om hva jeg ønsket meg. Men da jeg ventet nummer to, og hele verden sa "ja nå prøver dere vel på gutten, eller nå håper dere vel det er gutten som kommer". Ja, da gikk jeg og ønsket meg jente. Tenk så flott med to søstre.. Så fikk jeg det da, og de er verdens beste venner... så kom gutten etterhvert... tenker at for han og pappaen sin del hadde det vært fint med en lillebror, men må innrømme at får jeg noen gang flere barn, så håper jeg at det blir en jente til... det er liksom det jeg er flinkest til.»
Ønsker barn av samme kjønn om seg selv
Elisabeth Gerhardsen sier det virker som mange foreldre ønsker seg barn av samme kjønn som de er selv. Spesielt når de skal bli foreldre for første gang.– Det er nok fordi man kjenner seg igjen i eget kjønn, og ønsker seg det man føler seg tryggest på. Så kvinner ønsker seg oftere jenter, mens menn kanskje drømmer om en liten sønn, sier Gerhardsen. Men samme fenomen kan slå nærmest motsatt ut, når foreldre sier seg glad for at barn nr to og tre er av samme kjønn som førstemann, fordi de føler at dette er noe de behersker.
«Ønsker jo jente, men blir kjempeglad for uansett kjønn! Vil liksom kjøpe jenteklær og dulle med håret osv! Gleder meg!”
Ultralyd kan hjelpe
Elisabeth Gerhardsen tror ultralyd kan være et greit hjelpemiddel for vordende foreldre.– Dersom noen har veldig sterke ønsker, og finner ut på ultralyden at barnet ikke har det kjønn de håpet på, har de god tid til å forberede seg til barnet blir født. Men det er bare hvis ultralyden er sikker nok. Det skjer faktisk at noen føler de har “mistet” et barn når de har forberedt seg på et kjønn, og fått et annet, sier barnepsykologen.
“Bare det er velskapt”
For noen spiller det ikke noen rolle om de venter gutt eller jente. Det blir gjerne lagt til at det viktigste er at barnet er velskapt. Slike uttalelser kan også provosere.
«Den setningen "samme hva det er, bare at barnet er frisk" syntes jeg ikke noe om. Selv om det fødes mest friske barn så skjer det at det kommer et barn som er sykt, ja hva med dem? Er dem ikke bra nok da eller? Har stilt dette spørsmålet til mine venner.»
– Så godt som alle ønsker seg et friskt og funksjonsdyktig barn, også for barnets skyld. Men får de et barn som feiler noe, får også det en spesiell plass i hjertet. Foreldrene vet at det kan bli andre utfordringer. Det såre for foreldre til barn som ikke er friske, er at de kanskje ikke føler at de har rett til å bli så stolte som det alle andre er, sier Gerhardsen.Noen tenker langt framBarnepsykologen ser ikke bort fra at noen tenker ekstra langt fram når de ønsker seg gutt eller jente. For ei mor betyr det kanskje noe ekstra å få lov til å bli mormor.
– Mange mødre forventer nok at de vil få et tettere og bedre forhold til en datter enn til en sønn når barna blir voksne. Som regel er det slik at når ei jente går gravid og får barn, vil hun lettere søke råd hos mor enn hos svigermor. Det er også ofte slik at kvinner i større grad styrer hvem som skal sitte barnevakt, og da er de gjerne mest komfortabel med sin egen familie, sier Gerhardsen.