GravidHuskeliste for andre trimester

Huskeliste for andre trimester

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 92330

Mange mener at andre trimester er det beste – og ikke uten grunn. De fleste er kvitt de tidlige plagene, magen begynner å bli synlig og man får se babyen på ultralyd. Nyt tiden. Her er tingene du bør huske på i andre trimester.

Del nyheten med ”hele verden”
Om du ikke allerede har gjort det, er tiden inne. Noen synes det er best å vente med å dele nyheten til de har hørt hjertelyden eller sett at fosteret er friskt på ultralyd. Mange har også ventet med å fortelle det til ”alle”, selv om de nærmeste har visst det i flere uker allerede. I andre trimester har du også hatt tid til å venne deg til tanken, og fått smakt på ordene ”jeg er gravid”. Da føles det kanskje bare koselig å kunne fortelle det til naboen, kolleger eller andre du ikke treffer så ofte. Snart vil magen også bli så stor at andre kanskje kommer deg i forkjøpet – og spør rett ut om du venter smått. Er det ikke koselig å kunne dele en så gledelig nyhet?

Bestill svangerskapskontroller hos jordmor og lege
I veileder for svangerskapskontroll heter det at første svangerskapskontroll er i uke 6-12, neste kontroll er tidlig ultralyd med fosterdiagnostikk 11+0 til 13+6. Den ordinære ultralydundersøkelsen er i 17.-19. uke, og så er det svangerskapskontroll i uke 24. Deretter blir de tettere, med neste i uke 28. For noen er dette løpet helt greit, andre vil ønske (eller måtte) gå oftere til kontroll.

Forbered deg til ordinær ultralydundersøkelse
Visste du at ultralydundersøkelsen i 17.-19. uke er valgfri? De aller fleste benytter seg likevel av tilbudet. Jordmor eller lege bestiller tid til ultralydundersøkelse for deg etter du har vært på kontroll. Du får brev i posten om sted og tidspunkt. For de fleste er ultralydundersøkelsen en flott opplevelse. Å få se sitt ufødte barn kan gjøre det mer virkelig. Alt tyder på at ultralydundersøkelsen er ufarlig for babyen, men Statens strålevern fraråder hyppig ultralyd uten medisinsk begrunnelse.

Det er viktig å huske på at ultralydundersøkelsen faktisk er en medisinsk undersøkelse.  Hovedmålet er å finne ut om barnet er friskt, se om det eventuelt er flere enn ett barn, sjekke morkakens plassering, mengden av fostervann. Dersom du har vært på tidlig ultralyd i uke 11+0 til 13+6, har du allerede vært gjennom dette en gang før. Mens tidlig ultralyd regnes som fosterdiagnostikk, gjelder ikke det for «rutineultralyden». Det vil i praksis si at du ikke trenger å skrive under på at du samtykker, forstår innholdet i undersøkelsen og hva man kan finne ut. Men man undersøker det samme som på tidlig ultralyd – bare grundigere. Noen ting blir lettere å se når man har kommet nesten halvveis i svangerskapet, siden organer vokser og blir større – som hjertet. Hjertet komplekst, og man får en mer fullstendig gjennomgang nå som det er lettere å se detaljer i hjertets anatomi.

Dersom man har vært på tidlig ultralyd og fått termin der, vil denne beholdes. Dersom det er store forskjeller, vil man undersøke om det er tegn på vekstavvik.

En ting man ikke alltid kan se på tidlig ultralyd, er kjønn. Dette går an å finne ut fra uke 13+0, så hvis du har hatt tidlig ultralyd før den tid, kan det være først på den ordinære ultralyden at du får vite om du venter gutt eller jente. Selv om mange fokuserer på barnets kjønn i forbindelse med ultralydundersøkelsen, er ikke det noe jordmor eller lege som utfører undersøkelsen henger seg særlig opp i. Husk også at kjønnet man får oppgitt ofte er et ”beste tips” og ikke 100 prosent sikkert. I enkelte tilfeller får foreldrene høre at alt ikke er som det skal med fosteret. Heldigvis er risikoen liten. Men det er greit å være klar over den. I slike tilfeller får dere god oppfølging videre.

Kos deg med de første innkjøpene
Kribler det i fingrene etter å kjøpe noen nusselige bitte små sokker eller en nydelig vugge? Noen er tidlig ute med innkjøpene, andre vil vente med mest mulig til barnet er født. Begge deler er greit og bare du kjenner hva som er riktig for deg. Men mange ”feirer” ultralydundersøkelsen med å handle et plagg eller to til babyen – kanskje de første spesifikke gutte- eller jenteklærne? I andre trimester føles fødselen fortsatt langt unna, og man har mulighet til å kose seg med innkjøpene. Nyt det! Kjenner du litt sommerfugler i magen når du tenker på at det ikke er så fryktelig lenge til nettopp din baby skal passe inn i det ørlille plagget? Tenk å være så liten!

Gjør deg kjent i utstyrsjungelen
Det er ikke så rent lite som skal i hus de neste ukene og månedene. Butikkene mener ofte at du trenger mye mer enn det du faktisk gjør. Derfor gjør dere lurt i å sette dere inn i hva som trengs, og hva dere bør kjøpe. Særlig når det kommer til vogn og bilstol er det mye å velge mellom. Les dere opp på forskjellene mellom dem og vurder ut ifra egne behov. Pass for eksempel på at vognen passer på det underlaget du kommer til å trille mest på, og at bilstolen faktisk passer inn i bilen. En stelleplass, soveplass, bleier, klær, badebalje og dyne er andre eksempler på ting dere sannsynligvis kommer til å trenge.

Alt trenger ikke å kjøpes nytt – kanskje kan dere arve noe? Eller kjøpe brukt? Litt research og is i magen kommer godt med. Mye kan dere godt vente med til babyen er født og dere merker om behovet melder seg eller ikke. Forhør dere med venner, kolleger eller andre om hva slags utstyr de ikke hadde klart seg uten, og hvilke bomkjøp de gjorde. Dere kan også besøke større babyutstyrsbutikker og snakke med dem om hva de vil anbefale – og hvorfor. Det finnes dessuten tester av mye babyutstyr som også kan gi deg en god pekepinn på hvilke modeller som er best eller tryggest.

Tenk på navn til den lille
Å velge navn er et stort ansvar. Og da gjelder det å finne fram til det perfekte navnet. Noen finner det allerede før de blir gravide, andre bruker bruker både dager, uker og til og med måneder etter babyen er født, før de endelig bestemmer seg. Ifølge navneloven har du seks måneder på deg etter fødselen til å gi babyen navn. Når du skal velge navn kan du tenke over disse spørsmålene: Skal barnet kalles opp etter noen? Vil dere ha et vanlig eller sjeldent navn? Er det viktig at navnet kan uttales på flere språk? Har noen av dere dårlige assosiasjoner til navnet? Passer navnet inn i familien? Passer det godt sammen med etternavnet og eventuelle mellomnavn? Skal barnet ha ett eller flere fornavn? Hvilken stavemåte ønsker dere å bruke? Noen velger å holde navnet hemmelig til barnet er født, andre deler så snart de vet fosterets kjønn. Uansett bør dere være forberedt på reaksjoner fra familie og venner. Det kan være sårt å oppleve at favorittnavnet ikke er noen umiddelbar hit i familien eller vennekretsen, men som oftest er det sånn at navnet blir barnet – altså liker de barnet, så liker de navnet.

Les også:

Kjøp mammaklær
Noen begynner med mammaklær tidlig, andre bruker dem aldri – de bare kjøper vanlige klær i større størrelser. Men det vanligste er nok å handle inn noen mammaklær som er tilpasset den voksende magen. Det kan være deilig å slippe knapper som strammer eller topper som er for trange over de voksende puppene. Mengden mammaklær er opp til deg og lommeboken din. Men en god bh eller to anbefales. Etter hvert kan også en amme-bh være fint å investere i. Men du trenger ikke mange – sjansen er stor for at størrelsen vil endre seg når melken kommer. I motsetning til da din mor var gravid med deg, finnes det i dag mye fint av mammaklær slik at du slipper å se ut som et vandrende telt. Finn dine favoritter. Mange synes det er fint med tettsittende klær når magen blir en ordentlig babykul, og litt videre varianter før den tid. Det viktigste er at klærne er behagelige og ikke strammer.

Kos med den voksende magen
Har du merket at hendene dine til stadighet havner på magen – helt uten at du er klar over det? Eller får du kommentarer om det? Så koselig! Å stryke over den voksende magen er en fin måte å kommunisere med babyen i magen på. Allerede tidlig til babyen bevege på seg om du dytter forsiktig mot magen. Snart vil dessuten babyen vise at den er der ved å sparke eller dunke mot magen. Først fjærlett, senere med økende kraft. Da er det jo fint å svare tilbake med å stryke på den voksende kulen. Dette er den første berøringen babyen din får – er ikke det litt fint å tenke på? Synes kjæresten din også at magen er flott? Vil han også hilse på ved å stryke deg over magen?

Snakk eller syng for magen
Rundt uke 24 begynner babyen i magen å høre. Men det er ingenting i veien med å snakke eller synge for den lille lenge før den tid. Å knytte bånd med babyen er både hyggelig og nyttig. Noen synes det føles litt merkelig i begynnelsen, men det går som oftest fort over. Når babyen kan høre er det i hvert fall ingen grunn til å ikke snakke eller synge til den. Språkutviklingen begynner nemlig allerede nå! Inni livmoren er det lyder fra din kropp, men også lyder utenfra når inn. Kanskje merker du at babyen kjenner igjen din og pappaens stemme som nyfødt? Eller roer deg når du synger en sang du sang for magen før fødselen? Du kommer til å prate og synge for babyen din i lange tider framover – nå kan du jo ta for deg sangboken eller be dine foreldre eller besteforeldre med å hjelpe deg å huske teksten på sangene du selv hørte som baby? Å la vuggesanger gå i arv er en koselig tradisjon.

Vær obs på vektøkningen
I første trimester er det vanlig å både gå opp og ned et par kilo, men i resten av svangerskapet bør vektøkningen gå jevnt og gradvis. Den er vanligvis størst mellom 17. og 24. svangerskapsuke, og mindre de siste ukene før fødselen. Dersom man plutselig går sterkt opp i vekt, får hevelser i kroppen og vet man har forhøyet blodtrykk, skal man ta kontakt med jordmor eller lege. Dette kan være tegn på svangerskapsforgiftning.

Gjennomsnittlig vektøkning i svangerskapet er 10-16 kilo. Barnet utgjør cirka 3,5 kilo og resten fordeler seg mellom fostervann, større bryster, økt væskemengde i kroppen din, morkake, livmor, økt blodvolum og fettreserver. Vekten sjekkes ved svangerskapskontrollene. Noen bruker svangerskapet som en unnskyldning til å spise hva de vil, men det vil straffe seg etter fødselen når kiloene skal av. Tenk heller at du skal spise dobbelt så sunt. Og du behøver bare cirka 300 ekstra kalorier hver dag. Ingen gravide bør slanke seg under svangerskapet, og liten vektøkning øker også risikoen for å få et barn med lav fødselsvekt. Det kan være vanskelig å venne seg til den nye kroppen din, men heldigvis er mange stolte av den struttende magen!

Drikk mye vann
En jordmor har sagt at gravide aldri burde gå forbi en vannkran uten å drikke. Det er et godt tips. Du trenger mer vann nå, og vann er også den beste tørstedrikken. Visste du at når du drikker mye vann, så reduserer du risikoen for å få hevelser (vann) i kroppen? Det er dessuten bra for fordøyelsen. Den eneste ulempen er kanskje de ekstra turene på toaletter for å tisse…

Reis på ferie
Hvis dere har tenkt dere av gårde på ferie, kan det være lurt å gjøre det nå. I tredje trimester er sjansen større for at du er tung og mer plaget av svangerskapet, og det kan føles trygt å være hjemme i tilfelle noe skulle skje. Det kan være deilig å komme dere litt bort sammen nå og nyte tosomheten – for de fleste blir det en god stund til neste mulighet. Dere behøver ikke å reise langt bort, for å få følelsen av ferie. Skal dere lengre av gårde bør dere forsikre dere om at reisemålet er trygt for deg som gravid. Eventuelle vaksiner bør også sjekkes før reisemålet velges – ikke alle kan gis til gravide.

Forbered eldre barn på å skulle få et søsken
Noen forteller tidlig barna at de skal få et søsken, andre venter til det er greit at barna deler nyheten med kjente og ukjente. Men det er en god idé at barnet får vite det av dere, og ikke andre som forsnakker seg. De minste barna vil ikke forstå så mye av det – i hvert fall ikke før magen blir tydelig og barnet kanskje selv får kjent lillebroren eller lillesøsteren sparke. Å vise ultralydbildet eller bilder av barnet selv som baby kan gjøre det enklere å forstå. Bøker om emnet kan også være en god hjelp.

Å skulle bli storebror eller storesøster er en livsvarig endring. Overgangen fra å være enebarn til å måtte dele mamma og pappa med andre kan gi både gleder og utfordringer. Søskensjalusi bunner i frykt for å miste foreldrenes oppmerksomhet og kjærlighet, og tilknytningen til dem. Uansett hvilke forberedelser dere gjør i svangerskapet, er det ingen garanti for at den/de eldste ikke vil bli sjalu. Det er imidlertid viktig å gi barnet mulighet til å prate om følelser rundt det å få en baby i familien. La det få venne seg til tanken. Det å få et søsken er en fantastisk gave som varer livet ut.

Finn en god sovestilling
Er det slutt på soving på magen? De fleste gravide sover best på siden. Fysiologisk er det best å sove på venstre side, men velg det som passer deg best. Når magen vokser vil du kanskje måtte eksperimentere litt med puter mellom beina, bak ryggen eller under magen. God hvile gir et bedre utgangspunkt, så bruk litt tid på å finne ut hva som fungerer for deg. Pass også på at du hviler når du kan. Etter hvert som babyen i magen blir mer aktiv, vil du gjerne legge merke til at den lille ser ut til å våkne så snart du legger deg ned for å sove?

Sett deg inn i hvilke rettigheter og muligheter dere har med tanke på permisjon
Har begge opptjent rett til fødselspermisjon med fødselspenger? Når skal far ta ut fedrekvoten? Hvordan skal dere dele den delen som ikke er øremerket mor eller far? Skal dere velge 80 eller 100 prosent dekningsgrad? Skal du gå ut i permisjon mer enn tre uker før termin? Når vi permisjonen være over – og hva er planen da? Regner dere med å få barnehageplass? Vil det være aktuelt med ulønnet permisjon? Skal dere reise bort i permisjonen? Det er mange spørsmål som skal besvares, og mange synes det er vanskelig å finne ut hva de har krav på og hva som vil fungere best. Det beste rådet er å sette dere inn i alt dette så raskt som mulig. Det finnes mye informasjon på nav, og dere kan også be om hjelp fra dem til å fylle ut papirene. Det er ingen grunn til å vente med å søke – å sende inn papirene rundt uke 30 er å anbefale.

Gjør unna oppussingen
Skal barnerommet pusses opp, barnesengen males eller har dere planer om en større fornying av hjemmet. Da er det lurt å sette i gang nå. Du som gravid må være sikker på at produktene dere bruker er trygge for deg, hvis ikke må du overlate det til kjæresten din. Det tyngste arbeidet kan du kanskje slippe også. Det er en klar fordel om sengen, barnerommet, vuggen eller andre ting eller steder babyen skal oppholde seg er ferdig malt i god tid før termin, slik at avgassene fra malingen er fordunstet før babyen skal bruke dem. Det kan være hyggelig å kunne delta i å gjøre hjemmet klar for babyen også, og da passer det fint å gjøre det nå som du gjerne har litt overskudd og magen ikke er så mye i veien.

Ikke glem viktig kjærestetid
Mange par kommer nærere hverandre i svangerskapet – man er felles om det største i verden. Å dele gleden, spenningen og forberedelsene er koselig. Men har dere tenkt over at dette er den siste stunden på lenge at det bare er dere to? Bruk tiden lurt. Når babyen kommer blir det ofte dårligere tid til kjærestekos, kinoturer, å gå på tur sammen eller gå på kino. Ta godt vare på hverandre – la ham massere slitne føtter eller øm rygg, lag god mat og tenn stearinlys… bare dere vet hva dere liker best. Et godt parforhold gir et fantastisk utgangspunkt når babyen kommer. Invester i tid sammen!

Kjenn faresignalene
Som oftest går svangerskapet fint, men det kan likevel være nyttig å kjenne til faresignalene – i tilfelle. Ved blødning skal du ta kontakt med fødeavdelingen. På hver kontroll sjekkes urinen for proteiner og blodtrykket måles – dette for å se etter tegn på svangerskapsforgiftning. Men tegnene du kan legge merke til er; hodepine, plutselig kvalme og uvelhet etter 20. uke og/eller magesmerter oppunder ribbeinsbuen. Ved slike symptomer skal du kontakte jordmor, lege eller sykehus. Etter hvert som babyens bevegelsesmønster blir mer regelmessig, bør du også ta kontakt om du synes det er uvanlig lite liv å kjenne.

De vanligste og klareste symptomene på for tidlig fødsel er rier som fører til åpning av livmorhalsen, og vannavgang, ofte med samtidig blødning. Det kan være vanskelig å skille mellom kynnere og rier, men kommer de svært hyppig og blir stadig mer smertefulle, bør du undersøkes. Har du i tillegg nedtrykksfølelse og/eller blødning, skal du kontakte jordmor, lege eller fødeavdeling umiddelbart. Andre symptomer er murring i ryggen, press i bekkenet, vannaktig sekret fra skjeden (kan være fostervann) og menstruasjonslignende kramper eller kramper i magen.

Lytt til kroppen din
Nå som du kanskje ikke er så trøtt og kvalm lenger, men kanskje til og med er full av energi, kan det være lett å gjøre for mye. De fleste kan leve som normalt, men lytt litt ekstra godt til kroppen. Den vil si ifra når nok er nok. Kanskje merker du at du trenger litt ekstra hvile, at det er godt å gå seg en tur, eller at noen matvarer er bedre enn andre. Lytt til det kroppen din prøver å fortelle deg. Både på godt og vondt. Hva er godt, hva er ubehagelig, hva bekymrer du deg for, hva trenger du?

Skriv et brev til babyen i magen!
”Hei, lille venn. I dag kjente jeg du sparket for første gang. Det var en magisk opplevelse… ”Eller; ”Du er en gutt! Men i dag fikk jeg og pappa også vite det. Tenk at vi skal få en sønn. Vi kjøpte en søt sparkebukse til deg i dag – en med en elefant på. Jeg kjente det kriblet i hele meg med tanken på at du om ikke så veldig mange måneder skal ha den på deg. Og at jeg skal få holde seg og titte på deg. På ultralydbildet ser det ut som du har arvet morfars nese og min hake….” Du tror kanskje du vil huske den følelsen resten av livet, men det er jammen ikke sikkert. Nye overveldende opplevelser vil kanskje føre til at du glemmer hva du følte akkurat der og da. Sett deg ned og skriv ett eller flere brev til babyen i magen. Om hvordan du opplever svangerskapet, om ting som skjer, om familiemedlemmer, tanker for framtiden – hva du vil. Disse brevene kan bli en flott skatt for barnet ditt (og deg). Kanskje er du allerede i gang med å lage et album til babyen – med ultralybilder, magebilder og tekst?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: