GravidFørste trimesterHuskeliste for første trimester

Huskeliste for første trimester

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 155742

Gratulerer med graviditeten – nå har du fått ansvaret for et nytt liv! Det er spennende, kanskje litt skummelt, fantastisk og fascinerende. Det er også mye å huske på. Her er en påminnelse om de viktigste tingene du kan gjøre for deg selv og babyen din i disse viktige første ukene!

Besøk terminkalkulatoren

Du har kanskje hatt mistanken om at noe skjer inni kroppen din, uten å kunne være helt sikker. Men så snart graviditetstesten er tatt og det står ”gravid” eller to streker i displayet, er det et faktum. Noen trenger kanskje en ekstra bekreftelse – eller tre. Er det virkelig? Har det endelig skjedd? Noen barn er etterlengtet, andre en hyggelig overraskelse. Uansett så er det en liten spire inni deg. For mange er det naturlige neste trinnet å forsøke å finne ut når babyen skal komme til verden. Terminen er mildt sagt en usikker dato. Bare rundt fire prosent av alle babyer kommer til verden på termindatoen. Men rundt åtte av ti blir født innenfor et par uker før eller etter termin. Flere studier tyder på at svangerskapslengden i stor grad bestemmes helt tidlig i svangerskapet. Noen barn bruker altså kortere eller lengre tid på å bli klare enn andre – og det er helt normalt. Men det er likevel praktisk å ha en dato å forholde seg til.

Besøk terminkalkulatoren vår og fyll inn datoen din siste menstruasjon begynte, så får du den magiske datoen opp, sammen med en rekke viktige milepæler. Du kan også velge å regne ut fra unnfangelse hvis du er ganske sikker på når det skjedde. Husk at svangerskapslengden regnes fra første dag i siste mens, selv om du først ble gravid rundt to uker senere.

Ta folat

Det kalles folsyre eller folat og er et viktig b-vitamin som kroppen trenger for celledeling. Nå som du er gravid trengs det ekstra folat for å bidra til celledelingen som skjer inni deg. Derfor bør du ta ekstra tilskudd. Det er anbefalt at gravide tar 0,4 milligram folat daglig. Det beste er om du tok slikt tilskudd allerede i ukene før du ble gravid, men det er ikke for sent å starte. Jo før jo heller. Folat finnes i de fleste multivitaminer, men pass på at du får høy nok dose. Du skal ikke ta flere multivitaminer for å få nok folat. Det finnes egne folattabletter som inneholder riktig dose. Folat er vannløselig, så alt kroppen din ikke trenger, tisser du ut.

Den viktigste grunnen til at man anbefaler folat i forbindelse med svangerskap, er at det har vist seg å redusere risikoen for ryggmargsbrokk (nevralrørsdefekt) markant. Ryggmargsbrokk er en tilstand hvor fosterets ryggsøyle ikke lukker seg helt, slik at ryggmargen skades og barnet kan få bl.a lammelser i bena, problemer med vannlating og avføring. Dette er en alvorlig misdannelse. Ryggmargsbrokk er dessuten en av de få misdannelsene man kan forebygge! Heldigvis forekommer nevralrørsdefekter sjelden, det var kun 45 tilfeller i 2017, av rundt 58 000 svangerskap. Nesten åtte av ti gravide tar folattilskudd, og det er kvinnene mellom 30 og 34 år som er flinkest. Husk den lille tabletten som kan forebygge!

Slutt å røyke og snuse

Barn av mødre som har røyket i svangerskapet er 200-300 gram mindre enn andre barn. Det høres kanskje ikke så farlig ut, men det kan være det. I tillegg øker røyking risiko for blant annet spontanabort, blødninger, forliggende morkake, for tidlig fødsel og astma eller andre luftveislidelser. Babyen i magen din har altså alt å tjene på at du klarer å kutte røyken. Det er dessuten også mye penger å spare – røyker du en 20-pakning til dagen vil du spare over 60 000 kroner på ett år! Penger som kanskje kan brukes på babyutstyr i stedet?

Også snus kan være skadelig for fosteret. Ifølge helsenorge.no kan snu blant annet øke risikoen for for tidlig fødsel, keisersnitt, lavere fødselsvekt, at barnet er lite i forhold til svangerskapets varighet, leppe- gange-spalte og pustestans (apné) i nyfødtperioden.

I 2023 røykte 1,5 prosent av alle gravide i begynnelsen av svangerskapet. 0,9 prosent røykte fortsatt i slutten av svangerskapet. 5,4 prosent snuste ved svangerskapets begynnelse, mens 2,3 prosent snuste ved svangerskapets slutt.  For noen er det enkelt å kutte røyken og/eller snus – andre synes det er veldig vanskelig. Søk hjelp hos jordmor, helsesykepleier, fastlegen, slutta.no eller appen Slutta.


Kutt ut alkoholen

Vi vet ikke hvor mye (eller lite!) som skal til før alkohol du drikker kan skade babyen i magen. Derfor er rådet fra Helsedirektoratet at du avstår helt fra alkohol. Alkoholen passerer gjennom morkaken, slik at fosteret i løpet av få minutter får samme promille som mor. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet som barnet drikker. Fosteret har derimot ikke like gode forutsetninger for å bryte ned giftstoffene som mor. Derfor går det lengre tid før alkoholen går ut av barnets kropp. Alkohol er spesielt giftig for hjerneutviklingen. Barnet kan få alvorlige misdannelser, lavere intelligens, ADHD eller bli født for tidlig om mor drikker alkohol i svangerskapet. Å kutte ut alkohol vil alltid være gunstig for barnet – uansett tidspunkt i svangerskapet. Men jo før jo bedre.

Bestill time til første svangerskapskontroll

Du kan selv velge om du vil gå til jordmor eller lege for svangerskapskontroller. De fleste veksler mellom. Denne første kontrollen pleier å skje mellom uke åtte og tolv. Ved første kontroll er det mye informasjon å få, så ta gjerne med deg kjæresten din slik at dere er to om å huske alt dere blir fortalt. Dere vil også få med informasjon hjem. I tillegg til blodprøver og urinprøve (husk å ta med!) vil vekt og høyde noteres på ”helsekort for gravide” som er svangerskapsjournalen din. Det vil du få med deg hjem, og må huske å ta med på senere kontroller. Dere har kanskje mange spørsmål dere ønsker svar på. Et godt tips er å notere dem ned i forkant – for det er fort gjort å glemme! Kanskje føles svangerskapet mer virkelig nå som du har fått bekreftet det hos lege eller jordmor?

Ønsker du tidlig ultralyd og eventuelt NIPT?

Alle gravide i Norge har rett til å få tilbud om ultralydundersøkelse i uke 11+0 til 13+6 gjennom den offentlige helsetjenesten. Gravide med indikasjon for fosterdiagnostikk og gravide som er 35 år eller eldre ved termin har i tillegg rett til å få tilbud om NIPT gjennom den offentlige helsetjenesten.

Selv om du har rett på å få tidlig ultralyd, vil det ikke si at du må ta imot tilbudet. Det er greit å sette seg inn i hva dette tilbudet innebærer. Den tidlige ultralydundersøkelsen blir regnet som fosterdiagnostikk, og du må skrive under på at du gir samtykke til at fosterdiagnostikk gjennomføres og at du forstår formålet med den. Selv om de fleste får en fantastisk opplevelse med å se den lille i magen på skjermen, er det noen som kan bli nødt til å forholde seg til at alt kanskje ikke er helt som forventet. Det kan da være lurt å ha tenkt igjennom hva du vil gjøre dersom du får en vanskelig beskjed.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: