NavnHva skal søsknene hete?

Hva skal søsknene hete?

Ill.foto: iStock
Av Janet Molde Hollund 15520

Det kan være vanskelig nok å finne navn til den førstefødte. Hva gjør du da når nummer to, tre, fire eller fem kommer?

En familie i Hordaland på begynnelsen av 1900-tallet gikk tom for gode ideer da gutt nummer sju så dagens lys. Han fikk navnet Sjumann. Deretter ble valgene enkle. Nummer åtte ble Otto, nummer ni Nimann og nummer ti fikk navnet Timann, skriver bladet Båtliv.

Mønstre

Det går an å være gjennomført i navnevalg til søsken. Noen velger å rendyrke en forbokstav på alle søsknene, mens andre kanskje konsentrerer seg om et visst antall bokstaver i navnet. Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har funnet eksempler på dette i fødselsannonser.

– En søskenflokk på fire har alle fått navn som begynner på T: Teodor, Trym, Thale og Thea. En annen familie har lagt seg på navn på fire bokstaver: Rina, Mira og Nora, sier Utne.

Navneforskeren blir ofte kontaktet av foreldre som vil ha tips og ideer til navn. De har gjerne ett eller to barn, og vet ikke hva nestemann skal hete. Hvor fortsetter du etter Oscar og Jakob? Og hva passer til Didrik og Hanna?

Tema
Didrik og Hanna er navn som er hentet fra en bestemt periode, nemlig navn som ble brukt for rundt 150 år siden. Da går det an å anbefale andre navn som ble brukt i samme epoke, som for eksempel Jens, sier Utne.

Hvis noen allerede har barna Sebastian og Benjamin, ville navneforskeren kanskje foreslått det klassiske navnet Nikolai eller bibelske Daniel. Dersom disse guttene fikk søstre, ville han kanskje valgt navn som Julie, Sofie eller Sarah.

Utne har flere ganger laget lister på navn ut fra ulik tematikk, slik at foreldre har litt å velge mellom. Det finnes egne bøker med bibelske navn.

– Jeg så et fint bilde fra en barnehage av guttene Matteus, Markus, Lukas og Johannes – alle de fire evangelistene i Bibelen. Men de var ikke brødre, ler navneforskeren.

Les også:

Noen henter inspirasjon fra folkeviser eller naturen, andre liker mytologi. Her har han gode eksempler fra bursdagshilsener i aviser.

– Jeg så en gutt som heter Ask få hilsen fra Brage, Njord, Odin, Idunn, Embla og Frøya. Og Alve fikk gratulasjoner fra Njål, Hillevi, Nore, Skage og Rane, forteller Utne.

Mye smak
Men Utne mener det viktigste for foreldre når de skal velge navn, er at de selv synes det matcher.

– Det er hverken forskere eller historikere som skal si hva som passer sammen, det handler først og fremst om smak. Mange faller rett og slett for lyder, og da tenker de ikke systematisk. Dessuten kan folks assosiasjoner til ulike navn kan være veldig forskjellige, sier han.

At noen velger navn som markerer et stilbrudd er ikke uvanlig. Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha har faktisk brødre som heter Per og Pål. Men en annen søskentrio har fått navnene Jesper, Jonathan og Kåre.

– De fleste velger navn som er fra ulike tradisjoner, men de er kanskje ikke så tydelige. Aleksander, Marius og Benjamin er en blanding av klassiske og bibelske navn. Men du velger kanskje ikke Trym sammen med disse. Noen ganger kan et stilbrudd handle om at foreldrene skiftet på hvem som skulle få bestemme, sier Utne.

Brødre og søstre likt
Navneforskeren sier at det er ganske vanlig at foreldre med flere barn velger lik stil på gutte- og jentenavnene. Veldig ofte viser det seg også at norske gutter får mer tradisjonelle navn, mens jentene oftere har tradisjonsbrudd og nye moter. De kan gjerne få nye navn fra utlandet.

Prinsesse Märtha og Ari Behn fikk mye oppmerksomhet for sine navnevalg. De tre døtrene har alle fått doble fornavn, og har til felles at det er både noe uvanlige og fremmede kombinasjoner: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

Hva med utfordringer i forhold til mine, dine og våre barn?
– Med et nytt felles barn er det ikke lenger de samme som skal bestemme hva barnet skal hete, så da er det gjerne naturlig at valgene blir annerledes. Kanskje vil noen være ekstra opptatt av å ha et stilbrudd for å distansere seg og skape ulikhet. Men på en annen side er det mange klassiske (gamle greske og romerske) og bibelske navn som er gjengangere, og da blir kanskje ikke overgangene så merkbare. 25 prosent av alle guttenavnene er innen samme genre, så da vil det likevel være et visst slektskap. Slik er det med moderne navn, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: