Toppnavnene fra 2012, Nora og Lucas, er tilbake på navnetoppen. Etter å ha vært de mest populære navnene i 2012, rykket de i 2013 ned til henholdsvis 5. plass og 3. plass i 2013.
Men én ting som går an å merke seg, er at selv om Nora og Lucas er på topp, er det bare 1,4 prosent av henholdsvis jentene og guttene som fikk navnet i 2014. Til sammenligning fikk nær 6 prosent av jentene navnet Anne på 1950-tallet. Vi har altså blitt flinkere til å variere navnevalgene.
Jentenavn:
1. Nora/Norah (434)
2. Emma (418)
3. Sara/Sarah (404)
4. Sofie/Sophie (388)
5. Emilie (358)
6. Anna (327)
7. Linnea/Linea (326)
8. Thea/Tea (323)
9. Maja/Maia/Maya (323)
10. Sofia/Sophia (315)
Nora kom inn på topp 10 i 2000, og har vært blant de mest populære jentenavnene en stund. Nora toppet listene i 2012 og igjen i 2014, da Nora og Norah sammenlagt ga ny topp og dyttet Emma ned fra førsteplassen.
Navnet Nora er en kortform av Eleonore, men betydningen er ikke kjent. I Norge dukket navnet opp på midten av 1800-tallet, og fikk sin første oppsving etter «Et dukkehjem».
Guttenavn:
1. Lucas/Lukas (448)
2. William (438)
3. Markus/Marcus (423)
4. Emil (419)
5. Oskar/Oscar (389)
6. Mathias/Matias (382)
7. Magnus (377)
8. Filip/Fillip/Philip (372)
9. Jakob/Jacob (371)
10. Aksel/Axel (363)
Lucas og Lukas har sammenlagt gjenerobret førsteplassen etter ett år med Filip på topp (2013). Lucas har vært dominerende guttenavn siden 2008, og har vært på topp i seks av de sju siste årene. Navnet betyr «mann fra Lucania». Lukas skal ha skrevet både Lukasevangeliet og Apostlenes gerninger.
Prøv quizen: Hva skal babyen hete?
Navneforsker: – In med korte navn
Hovedinntrykket navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har av årets statistikk, er at det er trendy med korte navn.
– Nora er et navn som stemmer godt med navnebruk for rundt 100 år siden, det er veldig mye brukt i Norge – med et godt grunnlag i Ibsens «Et dukkehjem». Men det har også støtte internasjonalt, sier Utne.
Utne sier at Emma har vært lenge på topp, men fortsatt henger mer.
– Det er ikke det at det er færre Emma’er, men det er flere som har fått navnet Nora, sier han.
– Egentlig er det litt rart at et navn kan holde seg så lenge. Mange prøver å unngå de mest populære navnene. Men så er det også de som velger navn som er et uttrykk for vår tid, så dette kan i grunnen gå begge veier, sier Utne.
Har hatt tro på Anna
Anna har kommet med på listene for 2014, og ligger på 6.plass på landsoversikten. Dette er et navn Utne har hatt tro på lenge.
– Det lå ganske bra an på 80-tallet og etter 2000, men kom ikke høyere opp. Jeg er ikke overrasket over at det nå er med i toppen. Det er et kort navn, har norsk tradisjon og det klinger fint. Navnet har bokstaven n, og slutter med a. Det er slikt foreldre liker nå, sier Utne.
I tillegg tror han også at navnet Anna kan få litt drahjelp fra innvandring, og da tenker han spesielt på polakker.
Les også: Noen navn har en høyere gjennomsnittsalder enn andre. Her er de eldste og yngste navnene
Overrasket over at Lucas er på vei tilbake
– Det store når det kommer til guttenavnene, er jo at Filip har sunket. Det har falt veldig, etter å ha vært oppe i noen år, sier Utne.
Han synes det er overraskende at Lucas er på vei opp igjen.
– Det var oppe, gikk ned igjen, og er nå tilbake. Kanskje føler folk at Filip er oppbrukt, og tenker at Lucas er et fint alternativ, sier Utne.
Både Filip og Lucas er bibelske navn. Filip var disippel, mens Lucas var evangelist.
– At navnet Markus har gått opp igjen, har jeg ingen god forklaring på, sier Utne.
Tre guttenavn som begynner på Ma
Han mener at det ellers ikke er veldig store overraskelser i guttenavnene for 2014.
– Men jeg legger merke til at vi har tre navn som begynner med Ma: Markus, Mathias og Magnus. Vi liker denne lyden, og det har nå holdt seg i 20 år, sier Utne.
Les også:
20 gale reaksjoner på navnevalget
Har du gitt barnet ditt et dyrenavn?
Fikk navneforsker Ivar Utne rett?
I fjor kom Filip/Philip overraskende på navnetoppen for gutter. Etterfulgt av William og Lukas/Lucas. Navneforsker Ivar Utne sa for et år siden at vi måtte regne med å finne Filip/Philip i navnetoppen i flere år framover.
For jentene var det nok en gang Emma som tronet i toppen, etterfulgt av Sara/Sarah og Sofie/Sophie. Utne sa at Emma var på rask vei nedover. Han hadde tro på at Ingrid ville klatre raskt fra fjerdeplassen.
– Du hadde i fjor tro på Ingrid. Dette navnet ramlet fra 4.- til 11.plass.
– Det er vanskelig å gjette når et navn har vært med på listene så lenge, så her bommet jeg litt. Det er kanskje ikke så rart. Ingrid har vært populært lenge, sier Utne.
Han hadde også øynene åpne for Emrik og Adelen, som han mente kunne passe godt å velge i fjor. Slik kommenterer han det i år:
– Adelen gjorde et voldsomt hopp i 2013, men det kan ha vært tilfeldig. Emrik har en klang vi er begeistret for, og klatrer videre oppover. Det hadde et veldig hopp i 2013, hvor det nesten ble fordoblet, men nå flater det litt mer ut, sier Utne.
Har tro på Tiril og Aksel
To bratte navn, som Utne kaller navn med en sterkt oppadgående kurve, er i år Tiril og Aksel.
– Tiril er et naturnavn, viser til blomsten tiriltunge. Aksel er et tradisjonsnavn, som er hjemmekjært og har tradisjoner også i Sverige og Danmark, sier Utne.