Mange kvinner som røyker, tenker at hvis de ikke har sluttet før, så skal de i hvert fall slutte når de blir gravide. Selv om barnet i magen er verdens beste grunn til å slutte, er det mange som opplever at det er vanskeligere enn de hadde trodd. Det kan derfor være lurt å søke hjelp når du skal slutte å røyke.
Det er lettere for deg å slutte dersom partneren din ikke røyker, eller om han slutter sammen med deg. Røykfrihet øker sjansene for et ukomplisert svangerskap og et friskt barn. Husk at røykfrihet også betyr at du ikke utsettes for passiv røyking!
Antallet gravide som røyker daglig i begynnelsen av svangerskapet har gått kraftig ned de siste drøyt 20 årene (2000-2020). Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at tallet i løpet av perioden er redusert fra 21,3 til 1,8 prosent.
725 røykte daglig i starten av svangerskapet (1,6 prosent)
341 røykte daglig i slutten av svangerskapet (0,8 prosent)
Tilsvarende tall for 2000 var 21,3 prosent og 15,0 prosent
Kvinner som var under 19 år var de som prosentvis (6,6 prosent) røykte mest i starten av svangerskapet. Kvinner i alderen 25-29 år var de som hadde lavest prosentvis andel røykere (1,3 prosent). De var også kvinner under 19 år som hadde størst prosentvis andel røykere ved svangerskapets slutt (3,8 prosent).
Kilde: Medisinsk fødselsregister
Lytt til podcast om røyking og alkohol i svangerskapet:
Hvorfor gir røykfrihet bedre vekst- og utviklingsmuligheter?
For at barnet skal vokse og utvikle seg normalt, trenger det nok oksygen. Mors blod frakter oksygen til egen kropp og til barnet. Når du røyker stjeler karbonmonoksid plass fra oksygenet i blodet. Dermed får du og barnet hele tiden litt mindre oksygen enn dere skulle hatt. Jo mer du røyker, desto mer plass tar karbonmonoksidet.
Halvparten av karbonmonoksidmengden er forsvunnet etter cirka to timer i din kropp – for barnet tar det rundt sju timer. Dermed har barnet hele tiden mer karbonmonoksid, og dermed mindre oksygen, i blodet enn du har. Nikotinet i tobakken gjør at blodårene trekker seg sammen – også blodårene i livmoren og morkaken. Dermed minskes blodtilførselen til barnet. Sammen med økt konsentrasjon av karbonmonoksid i blodet fører dette til at barnet får redusert tilførsel av både oksygen og næring.