Hvorfor skjer en abort?
Det kan være flere årsaker til en spontanabort. Her er de vanligste:
– Feil ved foster (kromosomfeil, misdannelser)
– Feil ved livmor (misdannelser, muskelknuter, svikt i livmorhals)
– Feil ved hormonproduksjon
– Immunologisk svikt (mors kropp ser på babyen som en farlig inntrenger og kvitter seg med den)
– Infeksjon
Det vanligste er imidlertid at man ikke får noe svar på hvorfor det gikk galt.
Fosteret
De aller fleste aborter skyldes trolig at det er noe galt med fosteret, og/eller at det ikke fester seg skikkelig i livmorveggen.
Spontanaborter skjer oftest tidlig i svangerskapet, vanligvis før uke åtte.
Kvinnen
Hos kvinnen kan det være unormale tilstander i livmoren, for eksempel store muskelknuter. Andre vanlige årsaker er enkelte typer infeksjoner, eller en hormonell årsak. Svakhet i livmorhals kan resultere i sen-abort.
Dårlig kosthold, kroniske sykdommer, infeksjoner eller immunforstyrrelser kan også forårsake abort. Kvinner som røyker spontanaborterer hyppigere enn ikke-røykere. Vi vet også at selv små mengder alkohol kan øke risikoen for spontanabort.
Mannen
Ligger årsaken hos mannen kan det være på grunn av unormale sædceller eller en blodtype som kvinnen reagerer på. Hun kan produsere antistoffer mot partnerens blod, antistoffer som igjen kan angripe fosteret.
Alkohol
Hos gravide som inntar alkohol i første trimester av svangerskapet, øker risikoen for spontanabort. Det viste en amerikansk studie publisert i American Journal of Obstretics & Gynecology 12. juli 2020. 5353 kvinner var med i den amerikanske svangerskapsstudien. Alkoholinntak i perioden fra uke fem til uke ti fra siste menstruasjon var forbundet med økt risiko for spontanabort, med en risikotopp i uke ni.
I mer enn 50 prosent av tilfellene finner man ingen årsak.
Les også:
Hvilke faresignaler skal se jeg setter?
Hva skjer?
Når fosteret dør vil morkaken stoppe sin hormonproduksjon. Etter hvert vil livmoren reagere med sammentrekninger og foster og morkake vil støtes ut. Da opplever kvinnen en spontanabort.
Podcast: Frykt for å miste babyen
Gjest: Jordmor Annett Hegen Michelsen
Symptomer på spontanabort
Smerter og blødning kan være symptomer på en tidlig abort. Smertene er ofte menslignende, kommer takvis (rielignende) og kan sitte i ryggen og/eller nederst i mageregionen. Noen opplever bare blødning. Etter kraftige smerter kan det komme en blodig, geleaktig klump. Aborten er endelig når foster og morkake er utstøtt.
Truende abort:
En abort er mulig, men ikke uunngåelig. Det kommer blod fra skjeden. Av og til smerter. Dette skjer ved 10 prosent av alle svangerskap. (Om man ikke aborterer, fortsetter svangerskapet normalt.)
Uunngåelig abort:
Blødning og smerter på grunn av sammentrekninger i livmoren. Dersom livmorhalsen åpnes, vil fosteret støtes ut.
Komplett abort:
Foster og morkake støtes ut av livmoren. (Bekreftes ved ultralydundersøkelse.)
Missed abortion:
I rundt 25 prosent av spontanabortene dør fosteret i livmoren, men støtes ikke ut. Kvinnen kan ha småblødninger uten smerter. Diagnosen stilles først på ultralyd. Symptomene på svangerskap vil etter hvert forsvinne.
Inkomplett abort:
En abort har skjedd, men fostervannsslimhinner og morkake kan ligge igjen i livmoren.
Habituell abort:
En sjelden tilstand som oppstår hos ca. 0,8-1 prosent. Defineres som en tilstand der en kvinne har hatt tre eller flere spontanaborter med samme partner.
Gjentatt abort:
Tre eller flere aborter på forskjellige stadium i svangerskapet, av ulike årsaker.
Svangerskap utenfor livmoren (extrauterin graviditet):
Det befruktede egget har slått seg til utenfor livmorhulen, vanligvis i egglederen. Her er det ikke plass til et foster i vekst, og egglederen vil briste. Symptomer kommer vanligvis rundt sjette uke. Kvinnen får sterke smerter i magen, eventuelt også i skulderen. Det er en alvorlig tilstand hvis egglederen sprekker. Det krever innleggelse i sykehus og operativt inngrep.
Ved mistanke om en spontanabort
Å oppleve magesmerter og/eller blødning er for mange gravide veldig skummelt. Ofte er det helt ufarlig, men det kan også være tegn på spontanabort. Du kan gjerne ta kontakt med lege eller legevakt for råd, men ofte er det ikke så mye annet å gjøre enn å se det an. Likevel er det noen spørsmål du kan ha tenkt over før en slik samtale:
– Kommer det blødning fra skjeden? Registrer om det er frisk (rødt blod) eller gammel (brunlig) blødning?
– Hvor mye blør du? Tiltagende/avtagende?
– Har du menssmerter eller annen type magesmerter i nedre del av magen?
– Hvordan er smertene? Tiltagende/avtagende?
På bakgrunn av svarene dine vil legen kunne gi deg best mulig råd.