– Du bør ikke spise spekemat selv om du er helt nygravid. Risikoen for fosteret ved toxoplasmoseinfeksjon er størst de første ukene av svangerskapet, forklarer jordmor Ragna T. Larsen.
Matportalen gir informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter. De skriver:
Spekemat kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre den er varmebehandlet godt.
Serranoskinke, parmaskinke, salami, fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna. (Unntaket er om det er skikkelig varmebehandlet først.)
Les også: Hva er nei-mat for gravide?
Andre matvarer du bør unngå
Både spekemat, gravet kjøtt og tartar er rått kjøtt og bør unngås av gravide. I tillegg skal du holde deg unna:
– selkjøtt
– reinsdyrkjøtt fra enkelte områder
– ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret og røye over 1 kg
– fiskelever og produkter med fiskelever
– brun krabbemat (det hvite kjøttet i klør og skallhus er ok)
– hai, sverdfisk, skate, fersk tunfisk (tunfisk på boks man trygt spises fordi man bruker små tunfisk som ikke er forurenset)
– måkeegg og sopp fra bestemte områder
– upasteurisert melk (sjeldent i Norge) og ost av upasteurisert melk
– Listeria er også påvist i myke og halvmyke oster (for eksempel brie og camembert) og muggoster (for eksempel gorgonzola), så derfor bør du også unngå disse.
Les også: Du kan halvere risikoen for alvorlige misdannelser
Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg, gravet og røkt fisk (for eksempel gravlaks/røkelaks) bør inntas ferskest mulig – godt innenfor holdbarhetsdatoen. Du bør også begrense inntaket av koffein. Koffein finnes blant annet i kaffe, te, cola, enkelte energidrikker og sjokolade. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 200 mg daglig.
Les også: – Gravide bør drikke så lite cola, kaffe og te som mulig