GravidGode råd mot kvalme

Gode råd mot kvalme

Det er slitsomt mens det står på, men det går over! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Teksten er hentet fra Svangerskapsboken Gravid 92720
Kvalme er en av de vanligste plagene i svangerskapet. En del kaster også opp. Nesten åtte av ti gravide opplever kvalme.

Det er fremdeles ikke uvanlig å støte på ordet ”morgenkvalme”, men kvalmen kan slå til når som helst på døgnet, oftest når det er en stund siden du har spist, og blodsukkernivået er lavt. Kvinner som venter flere enn ett barn, er oftere mer plaget av kvalme på grunn av økt hormonmengde.

Det sies at hvis du pleier å bli sjøsyk, øker sannsynligheten for at du kan bli kvalm i svangerskapet. Man vet ikke helt hva kvalmen skyldes, men noen mener det henger sammen med hormonproduksjonen under svangerskapet. Omtrent samtidig med at kvalmen gir seg (rundt 12.–14. uke), overtar nemlig morkaken produksjonen av en del svangerskapshormoner andre organer har hatt ansvaret for inntil da. Enkelte kan være kvalme i større deler av svangerskapet.

De første månedene er de mest kritiske for fosteret. Det er sannsynlig å tro at kvalmen i begynnelsen av svangerskapet opprinnelig hadde en beskyttende funksjon overfor barnet, ved at den hindret mor i å falle for fristelsen til å smake på sopp og planter som kunne være giftige. Kommandosenteret for kvalme og brekninger finnes i hjernen, og man tror at svangerskapshormoner kan påvirke dette. Hormonene virker også inn på magesekken, som blir ekstra avslappet. Det kan disponere for kvalme. Vi vet at stress og tretthet kan forsterke kvalmen.

En liten andel kvinner får det vi kaller ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis
gravidarum). Kaster du opp så mye at du går ned mer enn ti prosent av vekten din, og blir uttørket, er det skadelig. Tegn på uttørring er svimmelhet, tørrhet i munnen, tørre, sprukne lepper samt mindre mengde og mørk farge på urinen. Du vil da trenge behandling ved sykehus, enten poliklinisk eller innleggelse. Behandlingen består i overvåking og tilførsel av væske, vitaminer og noen ganger kvalmestillende midler. Noen vil også trenge tilførsel av næring via sonde i nesen. Det er individuelt hvor lenge kvalmen varer ved hyperemesis.

Råd for deg som er kvalm:


  • Spis lite og ofte.

  • Unngå mat med høyt fettinnhold.

  • Spis gjerne før du blir sulten.

  • Sørg for ekstra mye søvn og hvile.

  • Unngå stress.

  • For de med morgenkvalme kan et par grove kjeks eller knekkebrød og litt te inntatt i ro og fred i sengen være en god start på dagen.

  • Spis mat rik på karbohydrater, som grovbrød, frokostblandinger, poteter og ris.

  • Sørg for rikelig med drikke (særlig hvis du kaster opp).

  • Unngå alt som fremkaller kvalme og gjør deg uvel.

  • Mye frisk luft gjør godt. Mange forteller at lukter i hjemmet er verst.

  • Å gå på besøk kan være bra, selv om du i utgangspunktet ikke orker tanken.


I tillegg kan du forsøke ingefær-te. (Men ikke ta ingefær-shots eller kosttilskudd med ingefær, da det er fare for at for store mengder kan øke risikoen for abort. Les mer hos Matportalen.) Akupunktur eller akupressur (armbånd som presser på bestemte punkt på håndleddet) kan også fungere. Tilskudd av vitamin B6 eller kvalmestillende midler kan hjelpe, men snakk først med lege eller jordmor. Antagelig vet du selv best hva som hjelper deg. Unn deg å gjøre ting i ditt eget tempo. Det hjelper å stresse ned og senke kravene til et minimum i en periode.

Husk: At du ikke er kvalm, betyr ikke at noe er galt!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: