Det finnes ingen fasitsvar på når det er riktig å fortelle om graviditeten. Bare dere vet når dere ønsker å dele nyheten. Det som er sikkert er at det varierer veldig for når i svangerskapet man forteller andre om babyen. Ulike faktorer kan spille inn: de vordende foreldrenes følelser, forholdet til familien, behov for tilrettelegging på arbeidsplassen, kvinnens fysiske form – og ikke minst foreldrenes personlighet.
Vente til uke 12?
Noen synes det er godt å fortelle om graviditeten tidlig i svangerskapet. Da slipper de å komme med hvite løgner når de ikke er helt i form, når de avstår fra alkohol, slutter å røyke, avstår fra visse typer mat og lignende. Det kan jo være en fantastisk nyhet å dele med andre man er glade i, familie og venner – og jo tidligere dere forteller det, jo lenger tid er det å glede seg sammen.
Andre ønsker å vente til de har passert uke 12. Dette henger sammen med at risikoen for spontanabort reduseres betraktelig etter denne uken. Da tenker de at det blir verre å dele dette med andre. For andre er det godt å kunne dele det med de nærmeste dersom du skulle abortere, for det er en trist opplevelse som dere kan ha behov for å prate om. Hvis det skulle skje, så kan dere også oppleve at andre rundt dere har opplevd det selv også.
Les også:
Hva skal vi svare når de spør?
Det hender at andre har gjettet at du er gravid før dere har fortalt det. Du kommer som regel i situasjoner der du velger annerledes enn du ville gjort dersom du ikke var gravid. Noen spør direkte om en gravid, andre ganger kan en merke blikk mot magen. Det er du og dere som bestemmer når dere skal fortelle det, og av og til må en ty til en ”hvit løgn” i slike situasjoner.