GravidBegynn treningen FØR du blir gravid

Begynn treningen FØR du blir gravid

Av Janet Molde Hollund 8751 Sist oppdatert 26.03.12

Vil du unngå svangerskapsdiabetes, nytter det ikke å begynne å trene sent i svangerskapet. – Aller helst bør du starte før du blir gravid, sier forsker Signe N. Stafne.

Forskere ved NTNU fikk seg en overraskelse da resultatene fra en stor studie om gravide og trening var klare. Det viste seg nemlig at regelmessig trening fra rundt uke 20 i svangerskapet ikke hadde noen betydning for om de gravide fikk svangerskapsdiabetes eller ei.

– Å begynne treningen i uke 20 var rett trolig og slett for sent, sier forsker Signe N. Stafne ved NTNU. Hun tar doktorgrad på temaet trening og gravide.

Les mer: Trening med barn i magen

Tilfeldige grupper
Fra 2007 til 2009 deltok 855 friske gravide kvinner fra Stavanger og Trondheim i studien. Forskere fulgte de gravide i 12 uker fra de var rundt 20 uker på vei, og delte dem inn i to tilfeldige grupper. Halvparten av de gravide fulgte et treningsopplegg, mens kontrollgruppen fortsatte som vanlig. Det var like mange som fikk svangerskapsdiabetes i begge gruppene.

Stafne forklarer at diabetes type 2 og svangerskapsdiabetes ligner på hverandre. Trening virker forebyggende og er effektiv som behandling for personer med diabetes type 2. De hadde derfor trodd at det ville vært en forskjell på de som trente og de som ikke trente også når det gjaldt svangerskapsdiabetes.

– Men vi ser at den beste forutsetningen for et godt svangerskap, er å være i god form og ha et sunt kosthold allerede før du blir gravid. Tidligere studier viser at det beskytter mot svangerskapsdiabetes, sier Stafne.

Les mer: Hva er svangerskapsdiabetes?

Fikk god hjelp av treningen
Renate F. Lindstad var med i den første gruppen av gravide som brukte treningsopplegget.
– Jeg har alltid trent mye, og var interessert i å være aktiv også i svangerskapet. Jeg tenkte det var greit å få god inspirasjon til hvordan jeg kunne trene mens jeg gikk gravid, sier hun.

Renate fulgte treningsopplegget med tre økter i uken. Én felles samling med instruktør, og to på egen hånd hvor hun skulle følge et opplegg med øvelser og kondisjonstrening.

Les mer: Få fast rompe med raggsokker










Renate med sin Fillip da han var helt fersk. (Foto: privat)

– Jeg mener treningen hadde virkning. Nå var dette mitt første svangerskap, så jeg vet jo ikke hvordan det hadde vært uten. Men jeg har vært gjennom et svangerskap til etterpå, hvor jeg ikke trente på samme måte. Jeg var helt klart i bedre form og hadde mer overskudd med førstemann, sier hun.

Renate fødte sin første sønn rundt to uker før termin, siden hun fikk svangerskapsforgiftning. Det lå i familien, og kom derfor ikke som en overraskelse. Men hun fikk ikke svangerskapsdiabetes. Urininkontinens er et nokså vanlig problem i forbindelse med svangerskap. Heller ikke dette opplevde Renate – hverken mens hun gikk gravid eller etterpå.

De som trente tålte mer smerte
– Vi så at færre i treningsgruppen hadde urininkontinens i slutten av svangerskapet. Det er trolig et resultat av bekkenbunnstreningen som lå i opplegget, sier Signe N. Stafne.

Like mange i begge gruppene hadde problemer med rygg- og bekkensmerter. Men færre av de som trente var sykmeldt på grunn av plagene. Stafne tror dette kan bety at treningen og øvelsene fikk deltakerne til å erfare at fysisk aktivitet ikke gir mer smerter, men kan vedlikeholde funksjon og at de dermed kunne stå lenger i jobb.

Les mer: Yoga - super trening for gravide

Slik trener du i svangerskapet
Så trening i svangerskapet gir helsegevinst?
– For friske gravide uten alvorlige svangerskapskomplikasjoner er trening i svangerskapet er bra, men start helst før du blir gravid. Jo tidligere, jo bedre. Og det har ikke noe å si om du ikke har trent før. Jeg vil si at dersom du ikke har trent tidligere, bør du absolutt starte når du blir gravid. Begynn i det små, sier Stafne.

Som gravid skal du følge treningsretningslinjene for voksne personer, sier Stafne.
– Vi vet ikke helt hvor den øvre grensen for intensitet ligger, og anbefaler derfor at du trener på et moderat nivå som er helt trygt. Det vil si at du klarer å fullføre en setning mens du trener. Men de aller fleste kjenner seg selv, og vet når noe kjennes ubehagelig eller vondt. Når for eksempel jogging blir ubehagelig på grunn av den voksende magen, kan du i stedet trene med å gå i oppoverbakker, råder hun.

Har du kommet i svangerskapets andre trimester bør du unngå kontaktidrett der du kan risikere å få et slag i magen og aktiviteter som foregår i ekstrem høyde og dykking.

– Tenk på treningen som en måte å få overskudd på. Det kommer en tid også etter svangerskapet, og du får en ekstra person å ta vare på. Da er det godt både for mor og barn at du er godt rustet. Det kan være vanskelig å starte barseltiden hvis du er i dårlig form og for eksempel har ryggplager, sier Stafne.

Les mer: Hold deg sprek under graviditeten

Renate vil prioritere trening neste gang
Skulle Renate bli gravid igjen, er hun fast bestemt på å prioritere treningen igjen.
– I det andre svangerskapet nedprioriterte jeg meg selv litt, noe jeg skulle ønske jeg ikke hadde gjort. Så hvis jeg skulle få et barn til, vil jeg fokusere på å finne tid til treningen igjen. Jeg vil anbefale alle gravide å trene, sier hun.







Visste du at…

Anbefalinger i forhold til trening har forandret seg mye de siste 20 årene.
- I 1985 anbefalte den amerikanske gynekologiske foreningen at gravide skulle være forsiktige med trening. Hadde ikke de gravide vært aktive før, var ikke svangerskapet rette tiden å begynne.
- I 1994 kom nye og mer positive anbefalinger i forhold til gravide og trening.
- I 2002 kom de siste amerikanske retningslinjene som anbefalte trening i graviditeten, som sa at gravide kunne følge de samme retningslinjene som ikke-gravide - på moderat intensitet.


Les mer: For deg som prøver å bli gravid

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om babyen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: