GravidHelse og livsstilRåd og retningslinjer for gravid-yoga

Råd og retningslinjer for gravid-yoga

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 25930
Hva bør man passe på hvis man ønsker å trene yoga i svangerskapet? Innehaver av Jivamukti Yoga Stavanger, Camilla Veen, svarer på noen vanlige spørsmål om yoga og graviditet.

– Når kan man begynne med gravidyoga?
– Man kan begynne så tidlig som man ønsker, men vi anbefaler det spesielt fra 3. måned og frem til fødselen. Mange som har gjort mye yoga før, går på de vanlige timene en stund til, for så å gå over til gravidyoga mot slutten av svangerskapet.

– Må man gjøre yoga tilpasset gravide når man er gravid, eller kan man gjøre vanlig yoga også?
– Som nevnt over – hvis man har gjort yoga før, er det ingenting i veien for å gjøre «vanlig» yoga også under graviditet. Men for nybegynnere anbefaler vi i utgangspunktet å holde seg til gravidyoga.

– Hvis man går på en vanlig yogatime, hvilke øvelser bør man unngå?
– "Skeptikerne" hevder at man i første trimester skal være forsiktig med opp-ned-stillinger som skulder-, hode- og håndstående. Senere, etter hvert som magen vokser, skal man være forsiktig med alle stillinger som gir press mot magen, som twister og stillinger hvor man ligger på magen. Utover disse generelle rådene, er det selvsagt individuelle tilpasninger – som at man skal være forsiktig med øvelser som gir stort utslag i hoftene hvis man har bekkenløsning og at man ikke skal gjøre noe som kjennes ubehagelig eller smertefullt. Utover dette kan jeg nevne at min gynekolog mener at yoga er så myk trening at det aldri kan forårsake en abort, for eksempel. Da ville det ha skjedd uansett, er hennes mening.

– Er det noen vits i å gå på yoga for gravide hvis man vet at man skal ta keisersnitt?
– Absolutt! Man får det samme gode utbyttet av treningen under hele svangerskapet, og er bedre rustet til rekonvalesensen etter inngrepet. Avspenningen er også like viktig.

Lytt til podcast om trening når du er gravid:


– Hvilke øvelser er spesielt fordelaktige under svangerskapet?
– Alle hofteåpnere (virker fødselsforberedende), øvelser som styrker benmuskulaturen (stående øvelser), balanseøvelser (bedrer både fysisk og mental balanse) og pusteøvelser.

– Hvilke øvelser er spesielt fordelaktige etter fødselen?
– De  samme som over, men i tillegg alle øvelser som styrker kjernemuskulaturen i mage, rygg og bekken. Jeg har også sett at øvelser som avspenner ryggen og skuldrene er viktig, da mange får spenninger av uvant mye bæring og amming i rare stillinger.

– Må man vente i 6 uker etter fødselen før man kan gjøre yoga?
– I teorien skal man vente med all fysisk trening i 6 uker, i alle fall hvis man spør en fysioterapeut. Det er det rådet jeg som oftest gir til folk også. Det er en fordel at ting har grodd og trukket seg tilbake der det skal være og så videre før man begynner med mye trening. Man skal også vente enda lengre enn 6 uker før man gjør stillinger som forårsaker press mot bekkenbunnen, som for eksempel alt som kan ligne på sit ups. Men trening som barselgym, mammayoga eller mammapilates tar som regel hensyn til alle disse øvelsene som man skal være forsiktig med og bygger gradvis opp styrke i disse områdene, så her kan man nok begynne så snart man føler seg fysisk og mentalt i stand til det. Jeg hadde en gang ei som fødte midt i et gravidkurs, og som hoppet over på mammakurset uken etter at hun hadde født...! Hun var ikke borte fra yogaen en uke, engang!

– Hva er fordelene med yoga for en nybakt mamma?
– Det er viktig å bygge opp igjen styrken i muskulaturen som man naturlig mister i løpet av en graviditet. Særlig gjelder dette kjernemuskulatur og bekkenbunnstrening. Men og, som jeg nevnte over, å lære seg avspenning for rygg, nakke og skuldre i en tid da man bærer mye og har mye belastning i dette området.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: