Sosial- og helsedirektoratet anbefaler vordende foreldre å ikke ta med barn på ultralydundersøkelse. Det er jordmor Sigrid Isberg Klyve er enig i. Hun driver privat ultralyd og jobber i tillegg på ultralydlab.
– I innkallingsbrevet vi sender ut, skriver vi at det ikke er tilrådelig å ta med barn på undersøkelsen.
Men hvorfor ikke? Er det ikke spennende for et eldre søsken å se den lille som skal komme, og kanskje skjønner barnet mer av det som skal skje?
– Jeg synes ofte det blir mest forstyrrende. Spesielt når barna er små og opplever at de ikke får oppmerksomhet i denne settingen. Det er større fordeler ved å ha med eldre barn. Da får de tidlig et reelt forhold til det at de skal få et nytt søsken.
Ikke ved første undersøkelse
Dersom det er mors første ultralydundersøkelse i svangerskapet, vil Klyve absolutt ikke anbefale å ha med barn.
– Dersom man eventuelt skulle finne avvik hos barnet, har foreldrene nok å forholde seg til.
Klyve vil ikke sette en eksakt alder for når hun synes barn er gamle nok til å være med, men mener at foreldrene bør tenke over hvor modent barnet deres er.
– Personlig synes jeg de bør være i skolealder og at de må kunne klare å sitte i ro i den halve timen som en undersøkelse varer. Det er viktig å huske at ultralyd i første rekke er en medisinsk undersøkelse, ikke underholdning. Det er derfor den i prinsippet bør være forbeholdt de voksne, mener jordmoren.
Fin opplevelse
For Iselin Frodal var det et bevisst valg at Malin (6) skulle få være med på ultralyden.
– Vi hadde bestemt det lenge på forhånd. Malin var veldig opptatt av svangerskapet. I tillegg var det spesielt for oss siden jeg er alenemor og Malin er den som står meg nærmest, sier Iselin.
Ultralyden ble en fin opplevelse for Iselin og Malin. Jordmoren syntes også det var koselig å ha Malin tilstede, og hun forklarte hva de så på skjermen på en enkel måte.
– Men jeg skjønner at det ikke anbefales å ta med barn på første ultralyden. Dette var min andre ultralyd og jeg visste derfor på forhånd at det sto bra til med babyen, påpeker Iselin.