GravidBarn med på ultralyd og fødsel?

Barn med på ultralyd og fødsel?

Bør søsken være med på ultralydundersøkelsen? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 5459 Sist oppdatert 04.03.09
Du skal inn og ta en titt på vidunderet i magen med ultralyd. Kan det være gøy for storesøster eller storebror å bli med? Og hva med fødselen – er det lærerikt eller skadelig for et eldre søsken å bli med?

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler vordende foreldre å ikke ta med barn på ultralydundersøkelse. Det er jordmor Sigrid Isberg Klyve er enig i. Hun driver privat ultralyd og jobber i tillegg på ultralydlab.

– I innkallingsbrevet vi sender ut, skriver vi at det ikke er tilrådelig å ta med barn på undersøkelsen.

Men hvorfor ikke? Er det ikke spennende for et eldre søsken å se den lille som skal komme, og kanskje skjønner barnet mer av det som skal skje?

– Jeg synes ofte det blir mest forstyrrende. Spesielt når barna er små og opplever at de ikke får oppmerksomhet i denne settingen. Det er større fordeler ved å ha med eldre barn. Da får de tidlig et reelt forhold til det at de skal få et nytt søsken.

Ikke ved første undersøkelse
Dersom det er mors første ultralydundersøkelse i svangerskapet, vil Klyve absolutt ikke anbefale å ha med barn.

– Dersom man eventuelt skulle finne avvik hos barnet, har foreldrene nok å forholde seg til.

Klyve vil ikke sette en eksakt alder for når hun synes barn er gamle nok til å være med, men mener at foreldrene bør tenke over hvor modent barnet deres er.

– Personlig synes jeg de bør være i skolealder og at de må kunne klare å sitte i ro i den halve timen som en undersøkelse varer. Det er viktig å huske at ultralyd i første rekke er en medisinsk undersøkelse, ikke underholdning. Det er derfor den i prinsippet bør være forbeholdt de voksne, mener jordmoren.

Malin og Kevin
Stolt storesøster Malin holder Kevin.

Fin opplevelse
For Iselin Frodal var det et bevisst valg at Malin (6) skulle få være med på ultralyden.

– Vi hadde bestemt det lenge på forhånd. Malin var veldig opptatt av svangerskapet. I tillegg var det spesielt for oss siden jeg er alenemor og Malin er den som står meg nærmest, sier Iselin.

Ultralyden ble en fin opplevelse for Iselin og Malin. Jordmoren syntes også det var koselig å ha Malin tilstede, og hun forklarte hva de så på skjermen på en enkel måte.

– Men jeg skjønner at det ikke anbefales å ta med barn på første ultralyden. Dette var min andre ultralyd og jeg visste derfor på forhånd at det sto bra til med babyen, påpeker Iselin.

Hva med fødselen?
Jordmor Grethe R. Teigen har vært med på flere fødsler der barn i forskjellige aldrer har vært tilstede. Hennes opplevelser er stort sett positive.

– Når det er sagt er det vel ikke alle som vil føle seg komfortable med å ha barna sine tilstede på fødsel. Mange vil nok synes at barn skal slippe å forholde seg til fødsel i ung alder. Men meningene er delte, både hos vordende foreldre og blant jordmødre, sier Teigen.

Det er ikke ofte barn er med på fødsler. Oftest er barna med i forbindelse med hjemmefødsler, men Teigen har også opplevd at barn har vært med når mor har født på Fødeloftet ved Stavanger Universitetssjukehus.

For de som ønsker å ha barn med, tror jordmoren det er lurest å avtale det med fødestedet på forhånd, i hvertfall hvis barna er små.

Snakk med jordmor om det
- Ta det opp med jordmoren dere går til i svangerskapet. Vær enige som par før en eventuelt involverer barna. I tillegg bør dette være noe som barna vil, ikke bare foreldrene!

Jordmor Grethe R. Teigen

– Jeg vil tro det er enklest å ha barn med ved hjemmefødsler. Der kan barna være i egne omgivelser og gå litt til og fra. På sykehuset er det ikke alltid så lett å sende et barn ut på gangen, påpeker Teigen.

Alder
Også Teigen synes det er vanskelig å finne en eksakt alder for når barns deltakelse er greit.

– Det kommer mest an på barnet, og at det virkelig ønsker å være tilstede. I tillegg bør en tenke på hvordan barnet vil takle opplevelsen. Det er også viktig å huske at en vanskelig kan vite på forhånd hvordan et barn vil reagere.

Hva bør en tenke på?
Å snakke med barnet om det som skal skje, hvordan en mor kan gi uttrykk for smerte og at dette ikke er farlig er viktig før barnet eventuelt blir med.

– I tillegg kan en også nevne at det kan komme litt blod og vann sammen med babyen, men at det er sånn det skal være, sier jordmor Teigen.

Hun tror også en diskusjon om hvor i rommet barnet skal være når babyen blir født, og om det eventuelt skal hjelpe til med noe, er på sin plass.

– Generelt bør foreldrene svare på alle de spørsmålene de kan svare på, og forklare at en ikke alltid vet når og hvordan det vil skje.

For de som har lyst til å dele fødselsopplevelsen med barnet sitt, har Teigen et par råd.

– Ta det opp med jordmoren dere går til i svangerskapet. Vær enige som par før en eventuelt involverer barna. I tillegg bør dette være noe som barna vil, ikke bare foreldrene!

Andrea er nybakt storesøster og var med da Isak ble født!

Ikke helt som planlagt
Men det er ikke alltid barnets tilstedeværelse på fødestuen var ønsket eller planlagt. For

Silje Stenersen ble det et spørsmål om tid!

– Det var rett og slett dårlig beregning, i tillegg til at Isak kom i en fart, sier Silje og ler.

Plutselig gikk vannet og riene satte i gang. Planen var å sette Andrea, som var nesten to år, av hos besteforeldrene på veien til sykehuset. Men Silje merket at det gikk fortere enn planlagt.

Andrea ble med mor og far til sykehuset og 20 minutter senere var Isak født. Andrea og far var i rommet hele tiden.

– Jeg tenkte ikke så mye over at hun var der, jeg blokket det ut og konsentrerte meg om jobben jeg skulle gjøre. Jeg stolte på at samboeren min tok riktige beslutninger for Andrea.

Andrea oppførte seg heldigvis eksemplarisk og koste seg mest med is-teen og kjeksen sin.

– Det gikk greit, men jeg fikk nok ikke samme konsentrasjon og støtte fra samboeren som jeg hadde fått uten Andrea i rommet. Å ha barn med på fødselen er ikke noe jeg ville ha planlagt, for hvis noe alvorlig hadde skjedd måtte samboeren min gått ut med Andrea. Da ville jeg vært alene igjen. Heldigvis gikk det fort og greit, sier Silje.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: