GravidEr det greit å veie gravide?

Er det greit å veie gravide?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 8658

Å gå opp i vekt er en naturlig del av det å være gravid. Men ikke alle er like glade for å veie seg foran andre mennesker.

Vekt er bare et tall. Eller er det det? På første svangerskapskontroll blir gravide spurt om hva de veide før de fikk positiv test, og underveis blir vekten notert på helsekort for gravide.

– Vekt er en av flere ting vi undersøker gjennom hele svangerskapet. Vekten kan være med på å si noe om alt utvikler seg slik det skal i svangerskapet, sier divisjonsdirektør Per Magnus ved Folkehelseinstituttet. Han er prosjektleder for Den norske mor og barn-undersøkelsen.

«For meg har veiing vært uproblematisk. Jeg har tenkt at det har vært viktig å følge godt med på utviklingen, og aldri stilt spørsmål ved veiingen hos lege eller jordmor. Første gangen gikk jeg opp 17 kilo, altså mer enn snittet. Neste gang passet jeg bedre på hva jeg spiste og gikk opp 12 kilo.»
Monika, 36 år

Risiko
Opplysninger om vekt før svangerskapet kan også si noe om det vil bli en fødsel med lav eller høy risiko. En måte å se dette på er å regne ut kroppsmasseindeks (BMI), som ser på vekt i forhold til høyde.

Formelen brukes slik: Vekt /høyde x høyde, f.eks. 65/1.68x1.68=23,03

Med en BMI på over 25 regnes personer som overvektige, og BMI over 30 er fedme.

– Høy BMI kan bety økt risiko for komplikasjoner som svangerskapsforgiftning. Risikoen øker jevnt med BMI, og ved BMI på over 35 er risikoen for svangerskapsforgiftning femdoblet. Høy BMI gir også større fare for svangerskapsdiabetes, og etter svangerskapet kan det også være høyere risiko for type 2-diabetes, sier Magnus.

Divisjonsdirektør Per Magnus. (Foto: Hanne Tharaldsen)Respekt
Per Magnus sier at alle tall som registreres er viktige for å gi gode råd til befolkningen og helsemyndighetene i Norge.
– Men vi skal selvsagt ikke tvinge noen til noe som helst. Det er veldig viktig å behandle alle med respekt, og bruke all den kunnskapen vi har. For noen mennesker er vekt en veldig sensitiv ting, sier Per Magnus.

«Jeg forstår at det er nødvendig å følge med på vekten i svangerskapet, og veide meg som jeg skulle alle tre gangene jeg gikk gravid. Men med en forhistorie med spiseforstyrrelser, ville jeg helst bare gjemme meg vekk. Min vekt var det kun jeg som visste, og jeg syntes det var veldig ubehagelig at andre skulle se hva jeg veide. At jeg ikke hadde klart å holde den lave vekten jeg hadde hatt tidligere føltes som et nederlag, og nå fikk andre se hvor mislykket jeg var. Siden jeg var mye kvalm i starten, la jeg ikke på meg så mye totalt i svangerskapene. Det gjorde nok at det gikk litt lettere.»
Thea, 30 år

Artikkelen fortsetter under pollen.

– Tvinger ingen
– Min erfaring er at de fleste synes det er greit å veie seg. Men dersom den gravide har et anstrengt forhold til egen kropp og vekt, for eksempel fordi de har hatt spiseforstyrrelser, tvinger vi ingen. For noen kan det være et greit alternativ å veie seg hjemme, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Dersom noen ikke ønsker å veie seg på grunn av overvekt, sier Teigen at de prøver å fokusere på positive ting den gravide kan gjøre for å klare den jobben det faktisk er å bære fram et barn. Det kan handle om et sunt kosthold og fysisk aktivitet.

– Men dersom den gravide viser tegn til høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning, kan det være lurt å følge med vekten som en medisinsk faktor. Rask vektoppgang kan bety mye ødemer i kroppen, sier jordmoren.

«Jeg gruet meg alltid til jeg skulle veies på svangerskapskontrollen. Jeg tok på meg de letteste klærne jeg hadde. En tynn bluse, og myke bukser. Dongeribukser var aldri aktuelt, de var for tunge. Jeg spiste heller ikke noe særlig den dagen jeg skulle til kontroll, jeg ville at vekten skulle være så lav som mulig. Jeg syntes det var flaut overfor helsesekretæren som noterte vekten på skjemaet. Jeg la på meg rundt 20 kilo i svangerskapet. Jeg ble aldri kvitt de ti siste kiloene, og synes fortsatt det er forferdelig å gå opp på en vekt. Men nå kan jeg heldigvis holde tallet og antall kilo for meg selv!»
Cathrine (29)

Slik fordeler vekten seg:

Barnet: ca. 3,5 kg

Morkake: ca. 0,6 kg

Fostervann: ca. 0,8 kg

Livmor: ca. 1,0 kg

Bryster: ca. 0,4 kg

Blodvolum: ca. 1,2 kg

Væske i vevet: ca. 1,2 kg

Fettreserver: ca. 3,5 kg

TOTALT: ca. 12,2 kg

Kilde: Svangerskapsboken

Flere med høy vekt
Vekten går oppover for hele befolkningen. Det merker også de som registrerer data på gravide og fødende.

– Det er langt flere kvinner i dag enn for 20 år siden som har en BMI på 30 eller mer. Likevel er det nok mange av dem vi ikke ville kommet på var overvektige, fordi de er sunne og friske ellers, sier overjordmor Oddrun Hompland ved Stavanger Universitetssjukehus. 

«Å bli gravid var en drøm som gikk i oppfyllelse, og å fylle ut helsekortet var en av de første offisielle bekreftelsene på at det var virkelig, så i begynnelsen tror jeg ikke jeg tenkte noe videre over at jeg ble veid. Var bare stolt over å være gravid. Jeg var vel ikke videre fornøyd med startvekten, men visste jo hva vekten ville vise når jeg kom til kontroll, så for meg var det ikke noe stort emne i det hele tatt. Eneste jeg tenkte på var at jeg ikke ville gå for fort opp i vekt både for min egen del, men også i frykt for svangerskapsdiabetes eller svangerskapsforgiftning. Men så la jeg på meg helt gjennomsnittlig også da. Mulig det hadde vært mer ubehagelig hvis jeg hadde lagt mye mer på meg.»
Maria (26)

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: