GravidRandi har dobbel livmor

Randi har dobbel livmor

Du har kanskje ikke hørt om det før, men Randi er ikke alene. 2 av 1000 kvinner har dobbel livmor. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 6589 Sist oppdatert 23.09.13

Da Randi endelig ble gravid, var det ikke bare livmoren med babyen i som vokste. Også den andre fylte seg med fostervann. Randi har en skillevegg i skjeden, to livmorhalser og to livmorer.

Randi stusset litt over at hun under mensen kunne blø selv om hun brukte tampong, men visste ikke da at hun hadde trengt to.

Hun fikk påvist PCOS (polycyctisk ovarie syndrom), og ble senere utredet for kraftige menssmerter og det man trodde var kraftige blødninger. Mistanken var endometriose. Men til tross for grundig utredning, var det først på den femte innvendige ultralyden at legene oppdaget den andre livmoren.

– Jeg har én inngang, men noen centimeter inn i skjeden er det en skillevegg. På hver side er det én livmorhals og én livmor. Men jeg har bare én eggstokk på hver side, forteller Randi.

Ved lokalsykehuset hennes hadde de aldri sett det før. Men Randi har selv funnet ut at hun er langt fra alene – 2 av 1000 kvinner har dobbel livmor.

– Ingen visste om dette ville påvirke fruktbarheten, og på nettet fant jeg ut at det ikke er uvanlig at dobbel livmor oppdages først under fødsel. Så ofte er det ikke noe problem. Men siden eggløsningen bare er på én side om gangen, kunne jo sjansene for å bli gravid være litt dårligere, sier hun.

Oppdagelsen forklarte også hvorfor Randi hadde hatt så stort ubehag ved gynekologiske undersøkelser – instrumentene hadde truffet skilleveggen først – og så gått til høyre eller venstre.

Verken Randi eller mannen hadde merket noe til skilleveggen ved samleie. Men ettersom høyre side var større, gled han som regel i den retningen.

Forklaringen hun har fått fra leger på hvorfor hun har to livmorer, er en feildannelse mens hun selv var et lite foster. Urinveier, nyrer og kjønnsorganer har samme opphav og utviklingen av dem er derfor knyttet til hverandre. I Randis tilfelle var kroppen hennes litt vel ivrig, og hun endte opp med én nyre og to livmorer, i stedet for det vanlige med to nyrer og én livmor.

Les også:

Trodde hun var alvorlig syk – var gravid

Slapp å avbryte svangerskapet likevel

Hormoner hjalp Mariann å bli gravid

Til vurdering for prøverør
Ettersom Randi og mannen hadde prøvd å bli gravide i to år uten hell, var de på vurdering til prøverør. Hun tok blodprøver og ultralyd for å sjekke tidspunkt i syklusen, og paret skulle tilbake uken etterpå for å komme i gang. Mannen skulle også levere sædprøve. Randi hadde ikke fått mensen, så da ville de ikke begynne. Det var ikke første gang mensen var forsinket - kroppen holdt ofte mensen tilbake fordi hun var stresset. Men for å være sikker, kjøpte de en graviditetstest. Til alles overraskelse var den positiv!

Randi var lykkelig over å være gravid, men svangerskapet var langt fra enkelt. Hun var gravid i den høyre livmoren, men på grunn av hormonpåvirkningen, vokste også den andre livmoren. Svangerskapet ble definert som et risikosvangerskap, og hun fikk tett oppfølging.

– Jeg hadde en falsk svangerskap i tillegg. I begynnelsen vokste livmorene like fort, men det var først i uke 28 at de oppdaget det, for de hadde bare tatt ultralyd av den livmoren babyen var i, sier Randi.

Magen ble stor og skjev i formen, og Randi kjente bare bevegelser på høyre side av magen.

– Mange antok at jeg var høygravid etter bare tre-fire måneder. På sykehuset sier de at det var tilsvarende et tvillingsvangerskap, sier hun.

Tok vannet to ganger
Det ble fort plassmangel i magen, og datteren ble født fem uker for termin. Da var det rett og slett ikke plass til at hun kunne vokse mer.

– Alt i alt var fødselen det beste med hele svangerskapet. Det var mye smerte, blødninger og lange perioder med maserier. Å være gravid var en påkjenning.

Men Randi støtte på noen merkelige hendelser også under fødselen.

– Jeg kom inn med en halv centimeter åpning. Den ble én centimeter større annenhver time, men da vannblæra kom nedover, ble ikke åpningen større. Eller den ble det, det bare virket ikke sånn, fordi vannblæra presset på skilleveggen. Og da de tok vannet, måtte de gjøre det to ganger – en i hver livmor.

Den vesle datteren var prematur, men frisk og fin.

Kjapt gravid igjen
Da babyen var 3 ½ måned gammel, ble Randi gravid igjen. Ettersom den høyre livmoren ikke hadde trukket seg helt sammen igjen siden fødselen, og Randi ble gravid i den én gang til, var det litt bedre plass denne gangen. Likevel fylte den venstre livmoren seg nok en gang med fostervann. Etter nok et tøft svangerskap, kom datter nummer to til verden – åtte dager før termin. Hun var litt mindre enn forventet, fordi hun hadde hatt dårlig plass.

– Men under fødselen sprakk skilleveggen i skjeden, så nå er det fri tilgang, forteller Randi.

Det var bare midten av skilleveggen som sprakk opp, så kransen rundt er der fortsatt. Restene av skilleveggen henger som løshud, og plager Randi mye.

– Jeg kjenner den ganske tydelig, og sitter jeg på huk, kommer det biter av den ut. Jeg venter på operasjon nå, og etterpå skal problemet forhåpentligvis være løst, sier Randi.

Ikke aktuelt å fjerne én livmor
Det er mulig å fjerne én av livmorene, men da ville sjansene for å bli gravid igjen minket. Derfor har Randi valgt å beholde begge. Når hun er ferdig med å få barn, kommer hun nok til å fjerne både eggstokker og livmorer. Men det er mest på grunn av alle cystene på eggstokkene.

Ønsker seg fire barn
Sjansen er nå større for at Randi kan bli gravid også i den venstre livmoren, men den er mindre utviklet enn den høyre. Muligheten for å bli gravid skal uansett være større nå, og både Randi og mannen ønsker seg flere barn. Men ikke på en stund ennå.

– Vi ønsker oss fire barn. Vi har to tette nå, men ønsker ikke én attpåklatt. Vi må jo ha to til slik at de også kan holde hverandre med selskap. Men vi får jo se hvordan kroppen takler ett svangerskap til før vi ser om vi ender på fire, sier Randi.

Paret har fortsatt god tid på seg, Randi er kun 25 år gammel, og mannen 29.

Les også:

Hjerteformet livmor stoppet mammadrømmen

Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten

Oppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte

1 av 25 kvinner har livmormisdannelser
Tidlig i svangerskapet formes fosterets ytre og indre kjønnsorganer. Hos jenter skal de såkalte müllerske gangene på høyre og venstre side smelte sammen og danne en livmor. Det er ikke alltid det skjer helt perfekt. Hos tre til fire prosent av alle jenter oppstår det livmormisdannelser.

– Arcuat livmor, at livmorhulen buler litt ned i toppen, er vanligst. Og det er sikkert flere kvinner som har dette enn man tror. Dette vil som regel ikke ha noen klinisk betydning.  Det kan oppdages ved ultralyd om man leter etter det, men hos de fleste er det ingen grunn til det, sier gynekolog Rosa T. Adalsteinsdottir ved Hinnaklinikken i Stavanger.

Det finnes flere varianter. Livmoren kan være hjerteformet, og hos noen dannes det en skillevegg i livmoren. Den kan være liten eller stor. Det går også an å ha en liten utstikker eller ekstra livmorhule – det kalles unicornuat livmor. Hos noen kvinner er livmoren nesten helt delt (bicornuat), og hos noen få kan det altså oppstå to livmorhuler. På fagspråket heter det didelphys.

– Didelphys er den sjeldneste formen for livmormisdannelse, og ses kun i 1 til 2 av 1000 kvinner. Det er egentlig litt feil å si to livmorer. Det er en todelt livmorhule, og av og til to livmorhalser og skillevegg i skjeden. Men bare én eggleder og én eggstokk på hver side, sier Adalsteinsdottir.

Kan ofte bli gravid uten problemer
Mange kvinner med livmormisdannelser klarer fint å bli gravide og føder barn til termin. Det er uklart om slike misdannelser kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, men Adalsteinsdottir mener det kan være en medvirkende årsak til ufrivillig barnløshet.

– Men ofte blir kvinnene spontant gravide, sier hun.

Hos noen kvinner oppdages livmormisdannelse tidlig fordi de har smerter. Noen ganger oppdages det først ved utredning eller komplikasjoner. Men det er sannsynligvis en del som aldri oppdages.

– Kvinner med livmormisdannelser har oftere endometriose, sier Adalsteinsdottir.

Økt risiko forbundet i svangerskap
Selv om det går helt fint med de fleste, er det ekstra risikofylt å bli gravid når man har livmormisdannelser. Og jo mer alvorlige misdannelser, jo større er risikoen.

– Vi ser oftere spontanaborter, også seine spontanaborter, i denne gruppen. Og kvinnene føder også oftere veldig prematurt. Det er også økt risiko for at barnet ligger i seteleie, sier Adalsteinsdottir.

Å fjerne en dobbel livmor, eller en liten utstikker, som ved unicornuat livmor, er i utgangspunktet ikke anbefalt. Men det vil bli gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Skillevegg kan være uproblematisk
Randi hadde også skillevegg i skjeden. Gynekolog Adalsteinsdottir forteller at noen kvinner med todelt livmor (didelphys) har dette, men ikke alle. Hos noen kan en imperfekt skillevegg og livmorhals forhindre at mensblod kommer ut fra den ene siden, og kvinnene vil da ha streke smerter ved menstruasjon.

Skillevegg i skjeden kan også være et hinder i forbindelse med samleie eller være i veien ved fødsel. Men den kan også være helt uproblematisk.

– Hvis skilleveggen holder seg til siden, kan den være der uten å oppdages. Og ofte er det sånn, slik at det er bedre tilgang på den ene siden, sier Adalsteinsdottir.

Kan bli gravid i begge livmorene
Ved dobbel livmor, didelphys, vil det teoretisk sett være mulig å bli gravid i begge livmorhulene samtidig. Men da må det foreligge en dobbel eggløsning – altså at begge eggstokkene slipper hvert sitt egg, som igjen blir befruktet og fester seg i hver sin livmorhule.

– Det vil være et risikofylt svangerskap. Tvillinger er i seg selv en ekstra belastning for en helt normal livmor, og med to livmorhuler, ville jeg nok være bekymret. Det er meget usannsynlig at et slikt svangerskap ville kunne gå til termin, sier Adalsteinsdottir.

Falsk svangerskap i én livmor, og baby i den andre, slik Randi opplevde, har ikke Adalsteinsdottir hørt om før.

– Men det finnes mye forskjellig, så når det kommer til kroppen kan vi aldri være sikker, avslutter hun.

Vil du vite mer om livmormisdannelser og se illustrasjoner av de ulike variantene, anbefaler Rosa Adalsteinsdottir å besøke denne siden: http://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-congenital-anomalies-of-the-uterus

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: