Gravid10 uker

10 uker

Av Babyverden 171347

Fra 10 uker og 0 dager til 10 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2,5-4 g
CRL: 33-41 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Babyen er nå et foster!

I begynnelsen av denne uken er embryoet åtte uker gammelt. Alle indre og ytre strukturer er nå komplette, og embryofasen avsluttes. Barnet er nå et foster, og skal bare vokse og modnes frem mot fødselen.

Fingrer og tær blir tydeligere, og armer og bein er omtrent riktig plassert. Armene er bøyd ved albuen og håndleddet. Tommelen skiller seg fra de andre fingrene i form. Både tå- og fingernegler begynner å formes. Armene er nå så lange at de kan møtes rundt brystet.

Hjernen har en høyre og venstre hjernehalvdel og begynner så smått å få kontroll over bevegelsene barnet gjør. Fosterets nyrer begynner å produsere urin. Øyelokkene dekker nesten hele øynene, og vil snart lukkes helt. Nesetippen blir også synlig denne uken. Ganen formes, og overleppen er ferdig utviklet. Det første ordentlige hudlaget begynner å omsvøpe fosteret, og skjelettet omdannes gradvis fra brusk til bein. Dette skjer vanligvis først i overkroppen.

10 uker gravid
Begynner du å ane en liten babykul? Det er store individuelle forskjeller for når man begynner å se tydelig gravid ut. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Når kommer magen?

Er det virkelig en liten baby inni der? Etter hvert som symptomene kanskje slipper litt taket, kan følelsen av uvirkelighet komme tilbake. ”Jeg merker jo ingenting!” Men joda, der inne vokser et lite menneske – som til og med tar en salto eller to inni deg, uten at du merker det!

Noen føler at magen er større på kvelden, for så å være (nesten) borte neste morgen. Det er helt normalt. Livmoren er nå på størrelse med en grapefrukt.

Tyngdepunktet i mors kropp forskyves i løpet av svangerskapet, så en bevisst kroppsholdning er et godt og viktig utgangspunkt for å lindre plager i rygg og bekken. Selv vanlige husarbeidsoppgaver kan røyne på, og det er viktig med avlastning. Det kan være at dere må gå gjennom arbeidsfordelingen, både for svangerskapet og tiden etter fødselen.

Mange gravide får spesielle, og kanskje litt uforståelige lyster i svangerskapet. Det kan være matvarer eller drikke de bare må ha med én gang, men også lyst på ting som man vanligvis ikke spiser, eller som ikke er spesielt sunt. Noen mener lystene skal dekke opp for en mangel, vi ønsker å spise matvarer som inneholder næringsstoffer vi trenger. Det er som regel greit å etterkomme lystene av og til, men sørg for å jevnt over spise sunt.

Babyen i mors kropp denne uken:

10 uker gravid


Tema: Tidlig ultralyd og partnerens rolle på svangerskapskontroller

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Nå er babyen i magen et lite foster. Alle kroppsdeler er på plass, men babyen er langt fra ferdig til å komme ut. Den er tynn, uproporsjonert og veldig liten.

Skal man på tidlig ultralyd? Mange gjør det, men det finnes ikke noe offentlig tilbud om det. Men skal man først ta en titt, kan det være greit å gjøre det rundt uke 12. Da kan man tydelig se fosteret med hode, armer, bein, magesekk, blære, og hjertet som slår. Men kan kanskje også begynne å ane hvilket kjønn babyen er, men bør kanskje ikke ta antydningen for alvorlig på dette tidspunktet.

Før uke 12 er det vanskeligere å se alle kroppsdeler, men noen ønsker likevel en titt for å få mer ro på at det er liv der inne og at alt ser ut til å gå bra. Den psykiske betryggelsen skal man ikke kimse av, men ikke viktig nok til at det offentlige tilbyr alle tidlig ultralyd. Det er tross alt bedre at man bruker ressursene til å prioritere dem som har unormale svangerskap.

Det finnes både innvendig og utvendig ultralyd, og bruken varierer med hvem som utfører undersøkelsen (hvilken måte de foretrekker) og mors kropp. Er mor kraftig bruker man gjerne oftere innvendig ultralyd tidlig i svangerskapet. Innvendig ultralyd gir ofte best oversikt. Men de fleste vil fra uke 12 og utover få utvendig ultralyd, og det er helt fint.

Kvinner som er 38 år eller eldre har rett på tidlig ultralyd i uke 12-13. Der kan man se om fosteret utvikler seg normalt, og det er også mulig å se etter Downs. Man skal være klar over at det også er mange ting man ikke kan se på tidlig ultralyd.

Når man er på tidlig ultralyd kan man havne i en situasjon hvor man må ta et valg. Dersom barnet er sykt eller har alvorlige misdannelser er det som regel opp til foreldrene om man ønsker å avbryte svangerskapet eller ikke. Slike problemstillinger kan være lurt å ha tenkt gjennom i forkant av undersøkelsen.

Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Det er lurt å ha noen med deg i svangerskapet. Ofte vil partneren være det naturlige valget her, men om man ikke har en partner, kan det være lurt å tenke på hvem rundt en som man kan dele gleder og sorger med. Noen få velger å være helt alene, og det er også greit om man ønsker det.

Det finnes mange typer familier, og partneren vil være velkommen med på svangerskapskontroller – uansett hvilken familiekonstellasjon dere har. Det viktigste er at man har med seg noen man har fortrolighet for, og som man ønsker å dele svangerskapet med. Det er fint at begge er til stede slik at man kan snakke om situasjonen de er i, og om omsorgen for babyen også etter fødselen.

Det er ulikt hvor mye partneren involverer seg – både fra par til par, men også i ulike kulturer. Jordmor pleier å tilpasse seg de ulike familiene greit. Hvis partneren er med er det flott, men ikke alle er med på alle kontrollene. Noen veksler også på hvem som er med, og tar kanskje med sin egen mor eller svigermor på en eller flere av kontrollene. Kanskje får vordende bestemor høre hjertelyden? Mange tar hjertelyden opp på telefonen som et minne.

Om en bør ta med søsken på ultralyd, avhenger blant annet alderen på barnet. Men små barn har ofte lite utbytte og kan forstyrre. De synes kanskje svangerskapet er litt diffust, og synes det blir fryktelig lenge å vente på denne babyen som tilsynelatende aldri kommer.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: