14 uker

Av Babyverden 137981

Fra 14 uker og 0 dager til 14 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 50 g
CRL: 8 cm
Full lengde: 10 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Babyen puster og svelger fostervann

I begynnelsen av denne uken er fosteret tolv uker gammelt. Hodet er fremdeles stort i forhold til kroppen, men nå kan det holdes oppe av hals og nakke. Man kan begynne å ane hårvirvlene på hodet.

Lungene utvikles videre, og fosteret begynner å trekke inn små mengder fostervann og puste det ut igjen. Dette er svært viktig for at lungene skal utvikle seg riktig. Fosteret begynner også å produsere spytt. Det svelger fostervann, og sugeevnen er bedre. I kinnene vokser sugemusklene. Når de blir større, får ansiktet et mer babyaktig utseende med lubne kinn.

Fostervannet fornyes hver tredje dag. Hjertet pumper daglig 28 liter blod. Det høres kanskje mye ut, men som nyfødt vil barnets hjerte pumpe hele 350 liter i døgnet! Armene har nesten nådd sine endelige proporsjoner, men beina er fremdeles relativt korte. Bevegelsene blir stadig mykere og mer kontrollerte. Noen kjenner disse fjørlette bevegelsene, men de fleste vil ikke kjenne dem på noen uker ennå.

14 uker
Merker du at brystene dine endrer seg? Tenk at de forbereder seg til amming allerede! Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Brystene forbereder seg til amming

Brystene vokser, og brystknoppene, og området rundt dem blir mørkere. Fettlagrene øker, og det dannes nye melkeganger. Kvinnekroppen kan dette, den vet hva som skal til – den forbereder seg på å amme!

Noen kvinner får en mørk stripe fra navlen og ned til kjønnshårene. Den heter ”linea negra”, og forsvinner etter fødselen.

Toppen av livmoren (fundus) kan nå som oftest kjennes mellom 8 og 10 cm under navlen. Man kan faktisk følge med selv med å legge en hånd eller to på den voksende magen! La gjerne partneren din få kjenne også, men det er lov til å si nei til andre som ønsker å stryke over magen din hvis du ikke er komfortabel med det.

Kanskje er tiden inne for å kikke på mammaklær, eller kjøpe klær som er en størrelse eller to større?

Babyen i mors kropp denne uken:

14 uker gravid


Tema: Bekkenløsning, vondt i ryggen og vektoppgang

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Fosteret puster fostervann, og fostervannet inneholder stoffer som hjelper lungemodningen.

Det er sjelden at gravide får bekkenløsning så tidlig som ved 14 uker, men det kan være greit å være klar over at det kan bli en utfordring senere i svangerskapet. Hormonet relaksin påvirkes også i graviditeten, og gjør som navnet antyder, at noe slapper av. Nærmere bestemt virker det på bindevevet i kroppen. Bekkenet er en relativt stabil beinring. Men i forbindelse med fødsel skal noen av leddene være litt løsere slik at babyen kan slippe gjennom. Den tilpasningen begynner lenge før fødselen. Når leddene blir løsere, blir bekkenet noe mer ustabilt, og det kan gi ubehag og smerter.

Det er lite man kan gjøre for å forebygge eller unngå bekkenløsning. Det er en viss grad av arv inne i bildet, men det er også uforutsigbart. Merker du kroppslige plager som begrenser deg, er det lurt å snakke med arbeidsgiver, og også med fastlegen din. Kanskje er det mulig å gjøre noen endringer slik at du kan fortsette å jobbe? For eksempel om det er tungt å stå og gå mye på jobb. Ofte er det mulig å gjøre tilpasninger, og dette er arbeidsgivers ansvar. Hvis man av ulike grunner ikke kan fortsette å jobbe, kan man søke om svangerskapspenger. Noen har behov for å sykemeldes helt eller delvis i svangerskapet, men helst skal man heller forsøke å tilrettelegge.

Ryggplager er ganske utbredt i befolkningen generelt, men i svangerskapet skjer det noen vektforskyvninger som kan gi vondt i ryggen. Kanskje ikke så tidlig som nå, men etter hvert som magen blir større, får man gjerne en kurve i ryggen om man ikke er bevisst på å motvirke det. Blir man svai i ryggen, særlig i korsryggen, kan det særlig gi muskulære plager. Det kan derfor være viktig å holde rygg- og kjernemuskulatur sterk gjennom svangerskapet for å prøve å motvirke denne svaien. Enkelte styrkeøvelser kan hjelpe.

Man skal unngå overforbruk av alle medikamenter i svangerskapet om man kan. Det gjelder også medikamenter mot ryggplager. Man vet at paracetamol er trygt, men kan ha bivirkninger ved store doser og langvarig bruk. En og annen Paracet er nok trygg. Medikamenter som Volatren, Ibux, Naproxen og lignende er ikke trygge i svangerskapet. De må ikke brukes med mindre det er i tydelig samråd med lege.

Det er ikke farlig å ha vondt i ryggen eller bekkenløsning i svangerskapet, men det kan føre til immobilitet som kan ha andre konsekvenser. Men smertene i seg selv er ikke farlige.



Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Hvor mye skal man legge på seg i svangerskapet? Mange er opptatt av at vektøkningen ikke skal bli for stor. Hvor mye en bør legge på seg, strides nok de lærde om. Det kan være et slingringsmonn her. Det er viktig å ha et sunt og fornuftig kosthold slik at babyen i magen får det den trenger. Men man skal ikke slanke seg i svangerskapet. Man må ikke tro at dersom man spiser så lite som mulig i svangerskapet, så unngår man å få et stort barn, får en lettere fødsel eller annet.

Man skal legge på seg i graviditeten. 10-12 kilo er et fornuftig gjennomsnitt. Men du skal ikke overspise eller spise usunt. Spis deg mett på sunn mat. Kanskje er det bedre for deg å spise mindre om gangen, og heller spise flere måltider? Det kan i hvert fall være lurt når babyen vokser og det blir mindre plass til din magesekk.

Gravide veies på svangerskapskontroller. Vekten noteres på helsekortet. Noen synes det er ubehagelig, og det varierer nok hvordan jordmor/lege håndterer dette. Gravide kan også avtale med jordmor/lege at de veier seg selv hjemme. Det viktigste er at man bruker samme vekt hele tiden. Veies du både hos jordmor og lege kan det bli litt ujevnt. Men å veie seg en gang i blant er nok fornuftig.

Det er de store utslagene som betyr noe. Opprinnelig ble nok gravide veid for å forsikre seg om at de fikk i seg nok mat. Nå er fokuset litt snudd. Dersom man legger mye på seg, eller er ganske overvektig fra før, er det viktig å være bevisst på risikoen for sykdom i svangerskapet – for eksempel svangerskapsdiabetes. Men det er heller ikke bra å gå mye ned i vekt i svangerskapet. Noen er kvalme og får ikke i seg så mye mat, eller klarer å holde på maten. Utgangsvekten, den du hadde før du ble gravid, spiller inn her. Stor vektnedgang kan være et sykdomstegn, og noen må legges inn på sykehus for å sikre nok næring og væske.

Vekten er altså noe man bør følge med på. At vekten står stille, eller at man går litt ned i starten, er ikke uvanlig eller skadelig. Men etter hvert skal man begynne å gå opp i vekt.

Det er store forskjeller på når og hvordan gravide legger på seg. Noen legger ganske mye på seg tidlig i svangerskapet, og mindre etter hvert. Andre legger mest på seg midt i svangerskapet. Det er vanligere å få hevelser og vann i kroppen mot slutten av svangerskapet, og da vil vekten også øke.

Usunne lyster kan man gi etter for en gang i blant, men ikke hver dag. De fleste skjønner jo det. Jordmor og lege vil veilede ved behov, men gode samtaler rundt vekt kan være vanskelig å få til på en god måte. Mange gravide synes også at det er vanskelig å takle endringer i kroppsfasong. Det er lurt å huske på at kroppen har andre funksjoner enn å se bra ut. Men selv synes jeg at gravide kvinner er veldig vakre, og mange synes det selv også. Kroppen skal jo forandre seg når den bærer fram et barn.

Husk også at det kan ta tid å få kroppen tilbake etter fødselen. Noen blir nok skuffet fordi magen ikke blir borte med én gang etter fødselen. Men man må nok regne med å måtte vente noen måneder før man er tilbake i sin vanlige klesstørrelse igjen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: