18 uker

Av Babyverden 149240

Fra 18 uker og 0 dager til 18 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full lengde: 18 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Fingeravtrykk og immunsystem

I begynnelsen av denne uken er fosteret 16 uker gammelt. Ørene stikker litt ut fra hodet, og øynene når sin endelige plassering. I tarmen samles avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium (barnebek), og vil bli barnets første avføring.

Fingertupper og tær utvikler sine særegne avtrykk. Blodsirkulasjonen er i full gang, og navlestrengen vokser og blir tykkere. Immunsystemet begynner å virke denne uken og lager antistoffer.

Nå begynner fosteret å bli stort og sterkt nok til å sparke så hardt at mange kan kjenne det. Som regel kjenner flergangsgravide spark tidligere enn førstegangsgravide, fordi de vet hva de skal kjenne etter.

18 uker gravid
Når magen vokser kan det være vanskeligere å finne en god sovestilling. Mange velger å kjøpe seg en gravid-pute som kan støtte opp og gjøre det enklere å finne en behagelig stilling å sove i. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Søvn og hvile

Hva skal til for at du har det godt? Ikke vær redd for å be partneren din om litt ekstra nærhet og kos – og kanskje en deilig massasje.

Avslapning er også viktig i en tid hvor du kanskje merker at søvnmønsteret ditt er i endring. Begynner det å bli vanskelig å finne en god sovestilling? Samtidig som det er umulig å ligge på den voksende magen, opplever mange at det er ubehagelig å ligge på ryggen. De kan føle seg uvel, kvalm og svimmel. Årsaken er at den voksende livmoren trykker på de store blodårene bakerst i buken. Da hindres til en viss grad blodets tilbakestrøm fra beina til hjertet og man får blodtrykksfall. Dette kalles ”vena cava-syndromet”. Det er ikke farlig, men kan være svært ubehagelig. Mange forteller at å ligge i fosterstilling med masse puter hjelper. Prøv deg fram!

Mange gravide kjenner på en slags engstelse over alt som skal skje. Også partneren kan kjenne på dette. Det er en stor omveltning å skulle bli foreldre. Det er et stort ansvar, så det er ikke unaturlig at det kan føles overveldende iblant. Det kan være godt å snakke sammen om dette, eventuelt få snakke med jordmor.

Livmoren veier nå cirka 320 gram, og morkaken cirka 170 gram.

Babyen i mors kropp denne uken:

18 uker gravid



Tema: Ordinær ultralyd og hvile i graviditeten

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Immunsystemet har begynt å fungere. Det vil si at fosteret har begynt å produsere hvite blodceller som skal beskytte mot infeksjon når det kommer ut av mors liv.

Gravide får tilbud om en offentlig ultralyd mellom uke 18 og 20. Formålet med undersøkelsen er å sette endelig termin, sikre at en vet hvor mange barn som er der inne (de fleste som bærer tvillinger har allerede ant dette på grunn av at magen har vokst veldig, men enkelte får vite først nå at det er flere der), gjøre en gjennomgang av alle organsystem: hodeform, hjernen, at ryggraden er hel, hjertets kamre, magesekk, nyrer, blære, hvordan føttene er stilt, fostervann og morkakens plassering.

Kjønn er gjerne det foreldre ofte er mest opptatt av, men som vi leger og jordmødre bryr oss minst om. Ettersom 98-99 prosent av alle barn blir født uten misdannelser, så forstår jeg at foreldrene ikke tenker over alt dette andre. Men for oss handler det om å sette termin og se at fosteret er normalt, at morkaken ikke dekker fødselsutgangen og så videre.

Er ikke folk klar over hvor alvorlig en slik undersøkelse faktisk er? Noen kommer til ultralydundersøkelsen og er veldig bekymret. Andre kan være veldig uforberedt på at noe kan være galt. Hvordan man kan forberede seg er ikke lett å si, men en kan tenke at det er en medisinsk undersøkelse. De fleste avvik en finner er små, og har ikke konsekvenser eller må undersøkes litt nærmere. Det kan være at nyrebekkenet er litt større på den ene siden, vi følger det videre, men det trenger ikke bety noe som helst. Eller om morkaken sitter litt lavt. Da følger vi med det videre. Men noen vil få beskjed om at det er større avvik, og da går vi videre – om paret ønsker det.

Hvem skal man ha med seg til undersøkelsen? I vårt brev ved SUS (Stavanger Universitetssjukehus) står det at vi anbefaler at yngre søsken ikke er med. Ikke for å være kjipe, men rett og slett fordi små barn ofte ikke får noe ut av det. I tillegg kan det være et uromoment for de som utfører undersøkelsen. Og dersom en får en beskjed om at de finner noe uventet, så er det noe en må håndtere der og da – uten å måtte ta hensyn til søsken. Og det er kanskje ikke helt sånn man ønsker å dele eventuelle dårlige nyheter med eldre søsken på den måten.

Kjønn – hvor stor er sjansen for å se dette? Den er veldig stor, dersom fosteret ligger til rette for det og viser seg fram. Hva om man ikke vil vite det? De fleste har nok en rutine om å spørre foreldrene. Men samtidig er det så vanlig at de fleste vil vite det, at dersom man ikke sier fra om at man IKKE ønsker å vite, så kan det glippe. Så vær klar på det. For plutselig ser man en pung på skjermen, men skal ikke si noe...

Det er enormt fascinerende hvor mye en kan se. Da jeg ble født, nå røper jeg jo alderen min... Men i 1982 var det ikke noen ultralydundersøkelse i det hele tatt. Få år senere brukte man ultralyd for å sette termin. Nå kan man se utrolig mange inne i detaljer. Ta for eksempel hjertet. På rutineultralyden er ikke hjertet større enn en tommelfingernegl. Likevel kan vi se mange strukturer: klaffer, karene. Det er utrolig fascinerende.



Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Gravide er travle damer, og spesielt om man har barn fra før. Har man for eksempel en toåring fra før, og vi vet hvor travle de kan være, så er det begrenset hvor mye fokus man klarer å ha på det nye livet. Og hva kan man forvente av omgivelsene? De færreste kan ta seg en pause og legge beina høyt midt på dagen, men i alle fall når man kommer hjem bør man få mulighet til å ta en time out.

Men kan du kreve å få ta ekstra pauser på jobb? Arbeidsplassen skal jo tilrettelegge? Er det ikke bedre med en pause, slik at man holder ut lenger? Vel, kvinner jobber jo i forskjellige jobber. Kanskje er det ikke like lett på en stor sykehusavdeling, hvor en skal ha fullt fokus på pasientene. Jeg husker da jeg selv var gravid og jobbet som sykepleier at det ofte fristet å hoppe oppi sengen jeg gikk forbi og hvile meg litt.

Men bør vi ikke slå et slag for at det bør være mulig for gravide i jobb å kunne ta seg 5-10-15 minutter pause i en stille krok? Og at det skal være en aksept for dette? Det bør være mulighet for det. På de fleste avdelinger finnes det jo stoler eller annet som gjør at man kan ta det litt med ro, og dette kan nok forhandles fram. Eller at man tar seg litt frihet. Sett fra en jordmors perspektiv er det å bære fram et barn den viktigste jobben en kvinne gjør.

Fysiologisk har en behov for hvile. Vær oppmerksom på hva kroppen sier til deg. Lytt til hva den trenger. Mange glemmer å lytte til kroppen underveis. Gjør vi det, har vi mulighet til å holde ut lenger.

Mange damer har dette flink-pike-syndromet. De skal klare alt. Men plutselig møter de veggen, og så må de gjerne ha en sykmelding eller svangerskapspenger eller andre ting – fordi de ikke klarer mer. Kanskje bør en være flinkere til å si nei. Spesielt i svangerskapet. Det gjelder å legge lista så lavt at man bare kan subbe over, sa en kollega. Det tror jeg mange godt kan gjøre. For man trenger ikke være med på alt. Og en kan finne noen snarveier, lettere løsninger. Kjøp en pakke kjeks i stedet for å bake. Vi kan ha det noenlunde rent, men alt må ikke være helt strøkent. Finn noen snarveier i forhold til det du er vant til. Tenk at noe er «godt nok». En trenger ikke topp score på alle ting hele tiden. Hovedfokuset må være at den viktigste oppgaven er å «gro et barn». Vi må ikke prestere tipp topp på alle områder hele tiden.

Hormonene kan påvirke søvnen, spesielt litt senere i svangerskapet. Man skal bli mamma og være våken kanskje hver tredje time, og kroppen øver seg. Du kan sovne, men våkne igjen. Kroppen går inn i en slags babyrytme, for å forberede seg. Men det er kanskje ikke så lett når man skal på jobb dagen etterpå. Skikkelig søvn er viktig for å ha en god helse.

Noe man selv kan gjøre, er å passe på at en legger seg tidlig nok. Mange tenker gjerne at de vil ha alenetid når barna er lagt, eller være sammen med mannen. Men legger en seg tidligere, flere ganger i uken, klarer en å sikre seg nok søvn. En kan bli kjedelig som partner, men det får så være. Det går an å ha god kommunikasjon om dette. Det går nok an å ha avbrutt søvn, men en bør nok minst ha seks-syv timer i løpet av døgnet for at det skal være bra. Mange trenger nok også ha mer enn dette. Et annet godt tips er å gå tur – for å samle seg overskudd.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: