23 uker

Av Babyverden 107821

Fra 23 uker og 0 dager til 23 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 500 g
CRL: 20 cm
Full lengde: 28 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Lungemodning

I begynnelsen av denne uken er fosteret 21 uker gammelt. Vi vet at fosteret kan høre fordi det rea­gerer ulikt på ulike lyder. Kanskje skvetter det til ved brå og høye lyder!

Fosterets bevegelser blir bedre koordinert ettersom nye nervetråder sammen­bindes i et nettverk.

Det viktige stoffet surfaktant dannes nå i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at det alltid blir noe luft igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig. Ved for tidlig fødsel settes en sprøyte med steroider for å modne lungene litt raskere.

23 uker gravid
Hvordan er magefølelsen? Sett pris på at kroppen din tilpasser seg det voksende livet i magen din. Alle mager er ulike, så ikke sammenlign deg med andre. Din mage er kjempeflott! Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Magestørrelse

Kløe kan forekomme, spesielt på magen der huden strekkes. Massér gjerne en fet krem inn i huden. Det vil stimulere blodtilførselen, og lindre plagene. På apoteket kan du få kjøpt ”hvitvask”, som du kan smøre på huden hvis kløen plager deg. Velg klær som ikke forsterker kløen, og bruk allerginøytralt vaskepulver og skyllemiddel. Sterk kløe, spesielt inni hendene og under føttene kan tyde på at leverfunksjonen ikke er som den skal, og bør sjekkes av lege eller jordmor.

Hvorfor er min mage større/mindre/annerledes enn hennes når vi har samme termin? Det er fort gjort å sammenligne seg med andre, men det bør man ikke gjøre. Alle er ulike, og hver kropp har sin fasong og sin størrelse. Vær stolt av kroppen din, og gled deg over forandringene. Går du for mye eller for fort opp i vekt, synes du? Snakk med jordmor eller lege om det.

Å synge for, spille musikk eller prate til babyen i magen kan være en fin måte å roe ned, samle tankene og virkelig kjenne etter på. Og nå kan jo den lille også høre dere! Din puls og din ro oppfattes av barnet, så nyt avslapningsstunden – den gjør dere begge godt. Den lille kan allerede nå kjenne igjen stemmer og lyder. Kanskje kan dere allerede nå skape en tradisjon med å synge samme vuggevise for barnet?

Babyen i mors kropp denne uken:

23 uker gravid

 

Tema: Nå kan barnet overleve + parforholdet i svangerskapet

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Om babyen: Den nedre grensen for å satse og gi alt en har for å redde et barn går ved denne uken. Nå er fosteret cirka 28 centimeter og veier rundt 560 gram. Nå dannes surfaktant, et stoff som gjør at babyens lunger modner, og som gjør at de kan absorbere oksygen etter fødselen. Men dette er helt i starten av lungemodningen, og lungene er en av de store utfordringene hvis barnet skulle komme nå. Barnet puster fortsatt fostervann, og vil fortsette med det helt til det fødes – vanligvis rundt termin.

Levedyktighetsgrensen er på en måte en kunstig satt grense. Den har jo flyttet seg de siste 15-20 årene. Det som er grunnen til at levedyktighetsgrensen er satt til uke 23 er at vi regner med at vi kan redde noen barn som er født etter denne alderen. Det vil si at mange barn som fødes ved uke 23+0 vil ikke overleve, og en del vil få varige plager. Så det er ikke sikkert at alt vil gå bra selv om en har kommet så langt. Men det er fra denne fra denne at vi som fødselsleger og jordmødre virkelig satser og gjør alt vi kan for å redde fosteret i mors liv.

Årsaker til at et barn blir født så tidlig kan være at kroppen setter i gang fødselen så lenge før tiden eller en ekstremt for tidlig vannavgang. For tidlig fødsel er en av de største årsakene til nyfødtdødsfall og nyfødtsykelig i den vestlige verden, og vi vet noe om årsaker – men det er også mye vi ikke vet. Vi vet at det er forbundet med lavere sosioøkonomisk status, veldig unge førstegangsfødende har en økt risiko, hvis man har hatt et inngrep på livmorhalsen i forbindelse med celleforandringer så har man en litt økt risiko – og hvis man har født for tidlig før så er risikoen økt. Har man noen av disse risikofaktorene har man det kanskje i bakhodet, men mange av de altfor tidlige fødslene skjer uten at vi kan si noen forklaring eller årsak.

Man skulle gjerne tro at en så tidlig fødsel automatisk blir keisersnitt – men slik er det ikke. Å gjøre keisersnitt så tidlig er ekstremt teknisk vanskelig og kan ha store konsekvenser for senere svangerskap, så det er nok svært få sykehus som vil gjøre keisersnitt i uke 23.

Hvis man kommer inn med en truende for tidlig fødsel etter uke 23+0 så gjør vi alt vi kan for at barnet ikke skal komme ut. Luftveiene er en kjempeutfordring i forbindelse med tidlig fødsel, og studier har vist at det å gi mor kortison bedrer lungefunksjonen til barnet etter fødsel. Så vi gir enten tabletter eller injeksjon med lungemodning. Så kan vi i tillegg gi stoffer som gjør at livmoren slapper mer av, slik at lungemodningsmidlene skal få tid til å virke. Mor blir altså innlagt på sykehus.

En hører at hver ekstra dag i mors liv teller, og slik er det. For hver dag som går øker sjansen for overlevelse. Det er heldigvis ikke så ofte at barn blir født så tidlig som ned mot uke 23 – altså ekstremt premature.

Bare 5 prosent av barna fødes på termindato. De fleste føder i perioden fra to uker før til to uker etter termin. Fra uke 37 regnes barn som terminbarn. Da er det ikke lenger prematurt. Fra uke 34 regner vi med at de er såpass modne at vi ikke gjør noe fra eller til for å stoppe fødselen. Det kan forekomme at barn som er født rett etter uke 34 kan slite litt ekstra med luftveiene, at de trenger litt ekstra, men i utgangspunktet er det ikke noe vi stopper eller gjør noe med etter uke 34.

Vil barn som er født før tiden alltid ligge etter andre barn i utviklingen? Det blir jo født før sin egen fødselsdag, så de skal liksom ta igjen og først komme seg til fødselsvekt. Men det justerer barnelegene for hele tiden, hvor langt de har kommet i forhold til hvor de skulle ha vært.

Hvis man føder prematurt, må man belage seg på å være en lenger periode på sykehuset. Det avhenger selvsagt hvor mye prematurt barnet blir født. Men for de ekstremt premature barna må man belage seg på et langt sykehusopphold dersom barnet skulle overleve fødselen.

Har det noe å si hvor i landet man bor dersom man skulle føde tidlig? Det er slik at de ulike sykehusene har ulik beredskap. Det vil si at har du en truende fødsel så tidlig som dette, så vil du vanligvis bli flyttet til et sykehus med nyfødtintensivavdeling som er beregnet for å ta imot så for premature barn. Bor du i nærheten av et lite sykehus, er sannsynligheten stor for at du blir flyttet til et større sykehus som har beredskap ned til den svangerskapsuken du skal føde i.

Levedyktighetsgrensen har flyttet seg. Jeg kan ikke si eksakt hvilket årstall ting har endret seg. Men for 20-30 år siden var det snakk om at ingen ting var levedyktig før i uke 28-30. Og der jeg har jobbet i u-land tidligere, satset vi ikke på noen som var født før uke 28-30. Det er rett og slett nyfødtmedisinen som har hatt en eksplosiv utvikling de siste 15-20 årene. Lungemodningssprøytene var et paradigmeskifte i behandlingen av disse barna. Men det er også en enorm innsats som blir gjort på nyfødtintensivavdelingene for å redde disse barna.

Hvor mye senskader et barn får etter å ha blitt født så tidlig er utrolig individuelt. Vi vet noe ut fra statistikk i forhold til svangerskapslengde, men det er veldig individuelt.

Jordmor Annett Hegén Michelsen
Parforhold i graviditeten er kanskje ikke alltid så enkelt og rosenrødt som mange tenker. Selv om kjærlighetsbarnet kommer, så har en kanskje ikke vært gjennom et svangerskap før. Det er ikke alltid alle er like realistiske på hva et svangerskap handler om, hvordan det er å gå gravid og skulle forholde seg til partneren sin.

Jeg tror nok jeg vil si at det er veldig forskjellig hvordan det oppleves. Noen kvinner opplever at det å være nær partneren sin og ha sex er veldig bra. Det er en gylden tid, man har det veldig godt, føler seg fin og attraktiv og har lyst på sex. En kjenner en følsomhet i forhold til at en trenger nærhet – og opplever at partneren opplever det samme, for det er jo et samspill. Noen vokser mer sammen gjennom svangerskapet. Hvis man har en partner som gir uttrykk for at han eller hun synes at du er veldig fin eller vakker, så bidrar det jo til en god setting. Det er kvinner som har spurt meg om det virkelig går an å ha så lyst på sex. Og ja, det gjør det.

Jeg må få si at det ikke er farlig å ha samleie. Vi opplever at en del menn lurer på om dette er så lurt, å ha penis inni skjeden når det bor et lite barn der inne. Og mange synes det er veldig pinlig å spørre om. Da pleier vi å tulle og tøyse litt rundt det. Men det kan ikke ødelegge noe. For skjeden er lang og fin i forhold til størrelsen på penis, og noen ganger må vi si det så konkret som det. Så er det jo også mykt og fint der inne, og barnet ligger godt beskyttet langt inne i livmoren. Livmormunnen ligger imellom og det er fostervann rundt barnet som beskytter det. Så det er ikke noen stor fare for at det skal bli noen problemer av et vanlig samleie.

Men så er har vi også det motsatte av de som synes alt er fint. Noen har ikke lyst på sex i det hele tatt, de orker ikke partneren og lurer på hvordan i all verden de egentlig har klart å bli gravid med denne fyren. Som gravid kan man oppleve at man blir veldig kritisk. Her er det hormonene som spiller inn. En kan bli veldig opptatt av småting og detaljer, og ha kort lunte. Så er det litt tosidig. Noen ganger kan de gravide selv se at de på den ene siden er helt urimelige og lite hyggelige, men på den andre siden klarer de ikke la være å oppføre seg slik.

Det er viktig at par kan snakke sammen. Mange er veldig forståelsesfulle overfor hverandre, og man bør jo etterstrebe å ha god kommunikasjon og nære samtaler. Man kan ha godt, nært og intimt samvær uten at man plent må ha samleie. Det er viktig å være nær hverandre og ha kroppslig kontakt selv om man ikke har samleie. Det er en krevende periode man er i og skal inn i.

Det kan oppleves vanskelig hvis den gravide ikke ønsker nærhet, ikke orker at partneren holder rundt henne eller tar på henne. I verste fall kan det bidra til en slags ensomhet på hver sin kant. Man ser dessverre noen ganger at situasjonen blir så kritisk at partneren finner seg en/ei annen å være sammen med for en kortere periode, for han/hun føler seg så alene og ensom. Utroskap når den andre er gravid er dessverre ikke så uvanlig. Jeg hører om det, og forstår at det ikke er så hyggelig å snakke om. Men jeg tenker det er viktig å være oppmerksom på hvor nødvendig det er å snakke godt sammen og være obs på at alle trenger å få en bekreftelse på at de er snille og gode – og at «jeg vil være sammen med deg».

Dersom dere opplever at det ikke går så bra i forholdet, så er det lurt å be om hjelp og råd. Jordmødre har ofte hørt utrolig mange historier, og kan være personen dere tar opp ulike problemstillinger med. Eller dere kan snakke med en lege dere har fortrolighet til. Åpne dere om de vanskelige temaene, og gjør det i tide – før det blir ordentlig alvor og et dramatisk brudd. Parterapi er også mulig.

Så selv om det er mye hyggelig i vente, kan det være utfordringer underveis i svangerskapet. Rådet får være at en søker hjelp i tide – før det blir for fastlåst og vanskelig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: