7 uker

Av Babyverden 178932

Fra 7 uker og 0 dager til 7 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 9-14 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Nese og munn

I begynnelsen av denne uken er embryoet fem uker gammelt. Det er like stort som en bønne. Det har en åpning hvor munnen formes, og to små nesebor. Hodet og hjertet er stort i forhold til kroppen.

Hjernen består av et tynt cellelag som omgir de såkalte hjernehulrom, som kan ses som store, svarte felter på ultralyd. Vi skiller mellom endhjernen (den egentlige storhjernen), mellomhjernen, midthjernen og den bakerste del av hjernen, som gir opphav til blant annet lillehjernen.

Hjertet slår mellom 130 og 160 slag i minuttet. I hjertet dannes nå viktige deler av skilleveggen og hjerteklaffene. Arm- og beinknoppene vokser og ser ut som små padleårer. Nå er ikke embryoet flatt lenger. Det er dessuten dekket av et tynt hudlag og er helt innelukket i fostervannssekken.

7 uker gravid
En sunn livsstil er bra både for foreldrene og babyen i magen. Illustrasjonsfoto: iStock

Til foreldrene: Er livsstilen din bra for babyen?

Det som påvirker mor, påvirker også barnet i magen. Sørg for å gi det de aller beste vekstbetingelsene ved å leve sunt. Et variert kosthold, fysisk aktivitet og avholdenhet fra rusmidler er et godt utgangspunkt. Sjekk også at arbeidet ikke kan skade mor eller barn på noe vis.

Den lille i magen er helt avhengig av mor. Både fysisk og psykisk stress kan påvirke fosteret og vekstbetingelsene. Det blir viktig å prioritere tid og krefter, og å rydde bort det som stjeler for mye energi. Er det noe du vil forandre på, så søk hjelp. Gode samtalepartnere kan for eksempel være jordmor, fastlege, psykolog og/eller bedriftshelsetjeneste.

Nå er tiden også inne for å bestille time til første svangerskapskontroll. Det er fint om partneren også er med på denne kontrollen.

Har du endelig landet litt i den nye rollen som gravid? Føles det litt mer virkelig? Eller føles det helt merkelig at dere skal bli foreldre? Begge deler er normalt. De fleste svangerskapssymptomene er ubehagelige, men noen gleder seg over at brystene vokser.

Babyen i mors kropp denne uken:

7 uker gravid


Tema: Svangerskapskontroller og helsekort

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Embryoet begynner å ligne mer på et menneske, men proporsjonene er annerledes. Hodet og hjertet er veldig store, og armer og bein er små loffer.

Mange har sin første svangerskapskontroll i uke 9 til 12 – enten hos jordmor eller fastlege. Offentlig svangerskapsomsorg i Norge er gratis. Du kan i utgangspunktet velge om du vil gå til jordmor, fastlege eller veksle mellom dem. Noen kommuner har en fin samarbeidsordning. Ikke alle kommuner har jordmødre.

Den tekniske siden ved svangerskapskontroll og jordmor og fastlege er lik – med måling av blodtrykk, sjekking av urin og etter hvert måling av sf-mål (magens størrelse). Men tilnærmingen til graviditeten kan være ulik. Leger ser kanskje mer etter sykdom, mens jordmor i større grad tar utgangspunkt i en normal graviditet. Den er individuelt hva man føler man trenger, hva som er tilgjengelig og hvilken kjemi man har med fastlege og jordmor.

Helsekortet er et skjema som inneholder fakta og brukes gjennom hele graviditeten. Ved første kontroll er det vanlig med en gjennomgang av helsekortet. Hvem er den gravide, har hun vært gravid før, hvordan har det gått, hvilke tilstander er verdt å merke seg, hva veier hun?

Vær ærlig om vekten din. Noen fører opp en idealvekt, men er den ikke reell kan en ende som risikogravid fordi en la på seg for mye på kort tid. Det ideelle er å være normalvektig, men veldig mange er ikke det. De fleste gravide har nok en BMI som er over 25. Det er viktig å ikke gå for mye opp i vekt, men man skal ikke slanke seg i graviditeten. Som lege synes jeg det er utfordrende med vekt, fordi selvbilde, kropp, skam og mye annet henger så nøye sammen. Vi ønsker ikke å skape negative følelser rundt vekten, men ser samtidig at stadig flere opplever komplikasjoner i graviditet og fødsel som følge av overvekt. For eksempel får mange svangerskapsdiabetes. Det er kanskje like viktig å snakke om livsstil som det glasset med vin man tok før man visste man var gravid?

Blodtrykket sjekkes også på svangerskapskontrollene. Er det høyt, følger vi ekstra godt med. Øker blodtrykket, kan det utvikle seg til å bli for høyt eller være tegn på svangerskapsforgiftning.

Urinprøven du leverer på svangerskapskontrollene blir sjekket for sukker, proteiner, hvite blodceller og nitritter. Én gang i løpet av graviditeten sendes urinprøven til dyrkning for å se om det finnes bakterier i den. Sukker i urinen kan være tegn på svangerskapsdiabetes. Proteiner i urinen kan være tegn på høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning. Urinen sjekkes også for infeksjonstegn ved å måle hvite blodceller og se etter nitritter. Utslag kan være tegn på urinveisinfeksjon.

Blodprøvene som tas forteller om immunitet for ulike infeksjoner, for eksempel HIV og røde hunder. De sier noe om blodprosent og jernlagre. Det er normalt å ha noe lavere blodprosent i graviditeten, men man må passe på at jernlagrene ikke går tomme.

Antall svangerskapskontroller i løpet av svangerskapet har blitt færre med tiden. Nå er standarden 8 kontroller, men mange har flere. Det kan være nyttig med tettere oppfølging for å snakke om ting man lurer på eller bekymrer seg for, og for å snakke om ulike ting som handler om fødsel. Det kan også være betryggende å gå til kontroller.

Jordmor Annett Hegèn Michelsen:

Vi prøver å gjøre svangerskapskontrollene hyggelige, og setter ofte av en time til den første kontrollen. Vi danner oss et bilde av hva den gravide ønsker å få ut av kontrollene, og jordmor kan forklare litt av hva som kommer til å skje framover. I begynnelsen er det vanlig med én kontroll i måneden, og mot slutten hver 14. dag. Standarden er 8 kontroller, inkludert én ultralydundersøkelse. Mange gravide synes det er for få kontroller.

Hvis du går til kommunal fastlege eller jordmor, er svangerskapskontrollene gratis. Går du for eksempel til en privatpraktiserende jordmor, må du regne med å betale en egenandel.

Det er fint om partneren er med på kontrollene, og også stadig mer vanlig. På helsekortet fylles det ut helseopplysninger om både den gravide og partneren. Og sammen kan man legge en plan for kontrollene framover. Det kan være nyttig for paret å snakke sammen hos jordmor om hvordan de selv har vokst opp – og hvordan det virker inn på hvordan de kommer til å bli som foreldre.

De som skal bli aleneforeldre kan gjerne ha med seg en kommende besteforelder eller noen andre de har fortrolighet for – og som de kan dele svangerskapet med. Kanskje skal denne personen også være med på fødselen?

Jordmor/fastlege er pålagt å spørre om ting som kan være ubehagelige. Man kan derfor regne med en del private spørsmål. Det kan være spørsmål om bruk av alkohol, røyk snus, narkotika, for eksempel. Slike spørsmål kan oppleves å skride over en grense, og mange vil nok føle at de ønsker å pynte litt på sannheten. Og si at de røyker mindre enn de i virkeligheten gjør, for eksempel. Å røyke eller bruke snus i svangerskapet er ikke bra, men det er viktig å vite at all reduksjon er bra. Målet bør være å klare å slutte helt.


Vold i hjemmet kan også være et vanskelig tema. Det er viktig at jordmor/fastlege åpner for en samtale rundt det som er vanskelig. Dersom den gravide utsettes for fare eller har problemer hjemme som gjør at hun må ta spesielle hensyn til seg selv, bør det komme frem. Det er kanskje ikke så enkelt å åpne seg og snakke ærlig om dette på første kontroll, men kanskje blir det lettere etter hvert? Jordmor/fastlege kan også trekke inn helsestasjon, helsesøster, lege, fastlege, krisesenter og/eller psykiatrisk team i kommunen ved behov. Det er veldig viktig å få til ærlige samtaler om slike emner.

Svangerskapskontrollene inneholder også mange tekniske undersøkelser som blodtrykk, blodprosent, urinprøve vekt og en generell helseundersøkelse. Målet er å finne ut om det er noen form for risiko for svangerskapet og barnet. Etter hvert måles magen (sf-mål), man lytter til babyen og kjenner om den beveger seg.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: