BabyStell- Berøring er livsviktig!

– Berøring er livsviktig!

Berøring er helt avgjørende for å kunne overleve. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 2302 Sist oppdatert 28.04.10
Visste du at et barn er avhengig av berøring og omsorg for å kunne overleve? Babymassasje tar det et steg lengre – og det trenger ikke være så komplisert heller.

Bjørg Irene Halvorsen visste hvor viktig berøringen er for et nyfødt barn, og begynte å massere. Hun utdannet seg så til en sertifisert babymassasjeinstruktør og holder nå kurs for andre foreldre.

– Kroppens språk er ekte og sann, og den sterkeste kanalen til kontakt. Massasje-strykningene er en livsinvestering, og som barna fremdeles etterspør og brukes til en skjønn og nær kontaktstund. Jeg har arbeidet som ergoterapeut, men babymassasje og berøring er mitt hjerte nærmest, sier Bjørg Irene Halvorsen. I tillegg er hun utdannet Rosenterapeut og Bowenterapeut.

Babymassasje er et ordløst språk som sier mer enn ord.

Berøring er livsnødvendig!
Halvorsen trekker også fram Marasmus-fenomenet som eksempel på viktigheten av berøring og nærkontakt. Marasmus-fenomenet brukes som betegnelse på spedbarn som lå på ”finere avdelinger” på 1800-tallet, men som døde på tross av stell og nok mat.

– Det ble senere kalt ”sensorisk deprivasjon” – det vil si at spedbarna ”ga opp livet” av mangel på kjærlig berøring, forteller Halvorsen.

Men hva er så babymassasje? Hvorfor er det så viktig å berøre hverandre? Bjørg Irene blir bedt om å sette opp en liste:

Hvorfor babymassasje?
– Et ordløst kjærlighetsspråk som sier mer enn ord.
– Kontaktskapende. Ordet kontakt kommer fra latin ”Con Tactus” = med berøring.
– Respektfulle strykninger/berøring til barnet som gis av barnets nære omsorgspersoner.
– Et kroppslig språk som formidler trygghet, respekt, nærhet og kjærlighet.
– Et nydelig verktøy som kan styrke det gode samspillet mellom foreldre og barn.
– Et hjelpemiddel til å forstå og tyde barnets kroppsspråk.
– Godt både for deg og barnet til å frigjøre spenninger, gir et pusterom i hverdagen.
– Sansestimulering og stimulering av sirkulasjon, fordøyelse, immunsystem og nervesystem. Hjelpe barnet til å slappe av og frigjøre spenninger. Økt velvære for både barn og foreldre. Økt toleranse for stress. Bedre søvnmønster. Lindring, - ved kolikk og tarmgass, fysisk smerte og overfølsomhet.
– Stimulere utvikling av barnets ”jeg”, kroppsoppfattelse og motorikk.
– Gi barnet trygghet og selvtillit
– Gi nybakte foreldre økt trygghet i sin rolle som mor og far.

Godt med fotmassasje for små, slitne føtter.

Bjørg Irene sier at babymassasje også er en mulighet pappa/medmor bør gripe.

– For fedre/medmødre kan babymassasje være en unik mulighet til å få en nær og god kontakt med barnet sitt. Og barnet får en mulighet til å oppleve pappas/medmors gode hender.


Hvordan foregår kurset?

Når kan man begynne på kurs?
Det er fint å starte med babymassasje etter at den første kontakten mellom foreldre og baby er etablert. Altså; det finnes egentlig ingen nedre aldersgrense.

Hvem er med?
Begge foreldrene kan delta på kurset, men det er én som masserer babyen mens den andre ser på. Det blir for mye for babyen å ha kontakt med begge samtidig.

Bare forelderen masserer
Det er forelderen som er eksperten på sitt eget barn, mens barnet er foreldrenes læremester. Instruktøren er kun en veileder i denne tilknytningsprosessen. Det er alltid kun forelderen som gjør strykningene på babyen, mens instruktøren viser strykningene på en dukke.

Hvor mange ganger?
Kurset går over fem ganger og for flere foreldre samtidig.

Hva læres på kurset?
Massasjemetoder, massasjens gode virkninger, strykninger mot kolikk og magesmerter, gode tidspunkter for å massere, og når man ikke bør massere barnet, litt teori og historikk om babymassasje og babymassasje tilpasset større barn.

Viktig med olje av god kvalitet!
En kaldpresset, vegetabilsk, såpefri og uparfymert olje. Vegetabilske oljer er f.eks. solsikkeolje, tistelolje og olivenolje.  Unngå parfymert olje - duften av mor og far er best for barnet med hensyn til tilknytningsprosessen.

Hvor ofte kan man gi babymassasje?
Hyppigheten er opp til babyen og forelderen. Noen gir babymassasje en gang om dagen, andre to ganger om dagen (morgen og kveld). Atter andre  2-4 ganger i uken.

Babymassasje på barnets premisser:
Man spør alltid babyen om lov til å massere før man begynner. Dette fordi barnet eier sin kropp, og det å gi barnet en valgmulighet til å si ja eller nei, er en måte å vise barnet respekt. Før babyen kan gi klart uttrykk for sine meninger muntlig, leser du signalene/kroppsspåket til barnet.

Kan større barn få babymassasje?
Massasje-strykningene kan med små justeringer tilpasses større barn, gjerne da med regler og sanger samtidig med babymassasjen.

Nærkontakt og berøring er viktig gjennom hele oppveksten. Foreldre blir trygge i sine hender i å gjøre massasje/berøring. Babymassasje-teknikkene kan benyttes fra 0-100 år, slik at det blir en livsvarig investering. Det er et uvurdelig verktøy til å komme nærmere barnet, og kan være en fin måte å kommunisere på når ord blir for vanskelig.

– Med babymassasje får barnet oppleve seg elsket og verdsatt, og barnet få økt selvfølelse - grunnpilaren for et godt liv!


Bjørg Irene Halvorsen firebarnsmor, og barna er nå i alderen 14, 12, 10 og 8 år. Utdannet ergoterapeut, rosenterapeut, bowenterapeut og sertifisert babymassasje-instruktør. Sertifisert gjennom International Association of Infant Masssage (IAIM). Du kan lese mer på www.babymassasje.com

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: