FødselFølelser rundt fødsel- Den fødende skal føle seg ivaretatt!

– Den fødende skal føle seg ivaretatt!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 711 Sist oppdatert 17.09.10
- Det er spennende å jobbe med kropp og sinn på samme tid. På mange måter er jordmoryrket et håndverk, samtidig som man må bruke seg selv når man jobber med kvinnen psykologisk.

Det sier Ragna T. Larsen, jordmor siden 1995. Hun forteller med iver og innlevelse hvorfor jordmoryrket var et helt selvsagt valg for henne – et valg hun gjorde da hun var liten.

– Jeg gikk med puter under klærne og lekte at jeg var gravid fra jeg var ganske liten. Jeg har med andre ord alltid vært veldig fascinert av graviditet og fødsel, ler Ragna, og legger til:

– Det er et interessant spenningsfelt mellom det hverdagslige i å reprodusere seg selv – og det faktum at dette er noe man gjør bare en eller noen få ganger i løpet av livet. Det er utrolig kjekt å ha et yrke der man er sikker på at man er på rett hylle. Jeg kan ikke tenke meg noe annet yrke!

Fra kvinne til mor
Ragna som står på utsiden jevnt og trutt mens kvinner føder, synes også graviditet og fødsel har et annet viktig aspekt, nemlig overgangene.

– Det er mye vekst og mestring i gode overganger, for eksempel fra en kvinne er gravid til hun blir mor. Slike overganger fascinerer meg!

Jordmoren synes det er spennende å  følge opp både kropp og sinn under en fødsel.

– Det viktigste er selvfølgelig å få mor og barn trygt igjennom fødselen. Men like viktig er det at kvinnen føler at ”dette var en god opplevelse”. Heldigvis har de fleste en ok fødselsopplevelse, men ikke alle.  Jeg mener at det viktigste vi jordmødre kan gjøre er å ha en god kommunikasjon med kvinnen og yte den omsorgen hun trenger. Den fødende skal føle seg ivaretatt.

Hva er en god fødselsopplevelse?
Ragna forteller at en kvinne som blir sett, hørt og godt ivaretatt, også tåler mer.

– Føler man seg godt ivaretatt, blir oftest fødselsopplevelsen god, selv om man kan ha opplevd litt av hvert under fødselen.

Hun forklarer at en opplevelse er nettopp det, en oppfatning om hvordan man selv opplevde det hele. Og denne stemmer ikke alltid med hvordan fødselen er registrert i papirene.

– Selv om man ut ifra papirene leser at kvinnen hadde en helt normal fødsel, er ikke dette alltid kvinnens egen opplevelse. Kvinners subjektive fødselsopplevelse kan være svært annerledes enn det som er notert i papirene, men deres opplevelse er aldri feil. Derfor er det viktig at når disse skal føde på nytt, blir møtt på den opplevelsen de hadde, og så starte derifra.

– Når dere står og heier oss frem og sier vi er sååååå flinke….Er dette et ekte engasjement?

– Vi har jo erfaring med når og hva som kan få kvinnene til å hente frem de ekstra kreftene. Men når vi gir, får vi så mye tilbake. For meg er entusiasmen jeg viser helt ekte. Men det er klart at vi kan ha det travelt og være slitne, spesielt hvis vi har mange fødende på en gang. Da kan jeg av og til kjenne på en frustrasjon for at jeg ikke får gitt så mye av meg selv som jeg skulle ønske.

Spent når hun skal inn på føderommet
Den erfarne jordmoren vet ikke hvor mange barn hun har tatt i mot. Men at det er over 1000, det er sikkert. Likevel synes hun det er like spennende når hun skal inn på et føderom og hjelpe en fødende.

- Hvem er de? Hvordan er stemningen? Hvordan er relasjonen dem imellom? Hvordan går det og hvordan har de det? Jeg nærmest "snuser inn"

stemningen for å få et inntrykk av hvem det er jeg skal hjelpe.

Ragna jobber både med svangerskapsomsorg, og som jordmor ved Stavanger Universitetssjukehus. Sammen med to andre jordmødre driver hun MamaStork i Stavanger. Der kan gravide blant annet gå til jordmorsamtaler.

Ragna sier at hun ser stor forskjell på de som har forberedt seg godt til fødselen, og de som ikke er forberedt.

- I svangerskapsomsorgen jobber vi mye med å få kvinnen til å tro på seg selv og på kroppen sin. Jeg synes det er flott å få være med på den ”reisen” kvinnene tar når de beveger seg fra engstelse til å tørre hoppe i det og slippe kontrollen over det som skal skje.

Hun slutter heller aldri å fascineres over ”mysteriet graviditet”.

- Livmoren som går fra å være på størrelse med en lyspære til å romme et helt menneske, som så fødes gjennom en liten åpning. Og etterpå ordner kroppen opp igjen. Det er jo helt utrolig fascinerende! Jeg har stor respekt for alle jordmødre. Det er en stor jobb å hjelpe barn til verden.

Jordmoryrket kan by på sterke opplevelser
Av og til går ikke svangerskapet som ønsket, og Ragna har flere ganger vært med på dødfødsler. Hun sier at det er sterke opplevelser, og at hun da må bruke seg selv i enda større grad. Skillene mellom en profesjonell fødselshjelper og et tilstedeværende medmenneske er mindre synlige. Samtidig må man finne balansen mellom å være til stede og å ha nødvendig avstand. Hun sier at hvor enn så rart det kan høres ut, så er dette er ofte fine fødselsopplevelser, og jordmødres oppgave blir å skape gode minner opp i det hele.

Kort og greit:

Hvilket spørsmål får du oftest av fødende kvinner?
- ”Har du barn?”, ler Ragna, og legger til:
- De tar det nok som en kvalitetssikring for at vi vet hva det går i.

- Og hvis du skulle gi gravide bare ett eneste råd?
- Stol på kroppen! Dette klarer du!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: