FødselVideo og bilder av fødselAndrew ville prøve å føde!

Andrew ville prøve å føde!

Programleder Andrew Rockford var nysgjerrig på hvordan en fødsel kjennes og fikk helsepersonell til å simulere rier. Foto: Skjermdump fra YouTube
Av Heidi Elin Nupen 9751 Sist oppdatert 10.04.12

Han ville kjenne hvor vondt det er å føde, og ble filmet mens han var forsøkskanin.  – Jeg bøyer meg i støvet for dere kvinner! Dere vinner! sa Andrew Rockford etterpå.

– Mange forsøk har vist at menn tåler vesentlig mer smerte enn kvinner. Men det finnes ikke en mann på denne planeten som har vært igjennom den mest smertefulle opplevelsen av alle – en fødsel. Så hvordan vet vi egentlig hvem som har den høyeste smerteterskelen?

Slik innleder Andrew Rockford innslaget der han selv skal være forsøkskanin. Tidligere har han vært med kona på fødsler, noe han synest har vært tøft nok…

Les også:
Smertelindring under fødselen

Jordmor er viktig for en god fødselsopplevelse

Andrew får også tilbud om lystgass, noe han gladelig tar imot. Epidural takker han nei til - faktisk takker han for seg mens helsepersonellet forteller at han gjennomsnittlig har 9 timer igjen med rier... Da har han pustet seg gjennom rier i 3,5 timer.

Har du født? Hvordan vil du beskrive smertene? Svar i pollen nede i artikkelen!

Les:
Fødselshistorier

Babyens leie avgjørende for fødselen

Hadde menn klart en fødsel?

Videoen er hentet fra YouTube.

Hadde din mann taklet en fødsel bedre enn deg? Svar i pollen helt nederst.

Tre hovedfaktorer bestemmer opplevelsen av smerte
Siden vi bare kan være i våre egne kropper, er det selvsagt umulig å vite eksakt hvordan smerten er eller har vært hos en annen. Vi uttrykker oss ulikt, tåler forskjellig og ikke minst; det kommer an på situasjonen.

At opplevelsen av smerte er situasjonsbetinget er en av tre faktorer forskeren Lars Arendt-Nielsen mener er avgjørende. Han jobber ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion og er en av verdens ledende forskere på opplevelsen av smerte. Men selv han sliter med å komme med bastante konklusjoner på hva som gjør at noen opplever smerte på en bestemt måte.

Les: En annerledes smerte (om fødesmerter)

– Du blir for eksempel ikke traumatisert av å få en støvel i skrittet under en fotballkamp. Men hvis du blir torturert og sparket i skrittet av en bøddel mens du ligger naken på et kaldt betonggulv, er konteksten en helt annen, og det påvirker opplevelsen av smerte, sier Arendt-Nielsen til forskning.no.

Forskeren sier at smerten er helt individuell og at det er tre faktorer som påvirker hvordan vi opplever den:

Intensiteten. Hvor mye får vi lyst til å skrike?

Kvaliteten på smerten. Det er forskjell på å sette fast tungen på en kald jernstang og å sparke tåa i et bordbein.

Konteksten. Type situasjon smerten opptrer.

Har du født? Hvordan vil du beskrive smertene? Svar i pollen nedenfor!

 

 

Har fødesmerter positivt fortegn?
Fød ditt barn med smerte! Tenk på at det er livgivende smerte! Smerte med positivt fortegn! Jo vondere det er, jo bedre jobber kroppen! Vi har alle hørt slike utsagn. Er det noe i det? Tåler vi mer smerte under en fødsel?

Når forskerne skal finne ut hvor vondt noe gjør på et menneske, samler de sammen mange opplysninger som kan beskrive smertens intensitet og kvalitet.

Intensiteten måler man blant annet ved å be personen om å rangere styrken på en skala fra null til ti. Men en slik egenrangering er nokså upålitelig. Noen former for smerte går fort over, mens for eksempel en fødsel kan vare i timesvis. Derfor fant forskerne en bedre metode; de utsetter personene for elektrisk støt.

Les: Smertelindring med medikamenter

Les: Naturlig smertelindring

– Vi kan skru opp strømstyrken helt til folk sier intensiteten tilsvarer det de opplevde. Det kalles «cross-modality matching» og er heller ikke helt objektivt, men det er det beste vi har, sier Arendt-Nielsen.

Hvilken type smerte er fødesmerter?
Heller ikke kvaliteten på smerten, typen smerte, er det lett å måle på en objektiv måte. Forskerne bruker et spørreskjema utviklet av smerteforskere på 70-tallet (The McGill Pain Questionaire), og forsøkspersonene blir bedt om å beskrive smerten. Er den pulserende, jagende, sønderrivende, varm, knusende, stikkende?

– Noen smertetyper er kortvarige, andre er knyttet til ødelagte nerver, og man kan se at ordene skifter med typen. Det gjør det mulig å si noe om opplevelsen folk har av smerte, sier Arendt-Nielsen.

Raske fødsler: Hørte babygråt fra strømpebuksa!  Fødte i heisen

For smerte er i høyeste grad subjektivt. Hvordan vi innstiller oss, påvirker også hvordan vi opplever smerten. Noe ligger også i genene. Det er tidligere slått fast i flere forsøk at kvinner generelt har lettere for å føle smerte enn menn. Og man kan bli vant til mye smerte – og undertrykke den.

Også komiker Dagfinn Lyngbø har prøvd å føde... Video hentet fra YouTube.

Derfor må vi kjenne smerter
Kroppen har såkalte smertereseptorer over hele kroppen, og særlig mange i skrittet. Ifølge Arendt-Nielsen er dette for at vi skal bli oppmersomme på at det skjer noe usedvanlig.

– Det skjer ofte at man blir skadet i områder uten smertefølsomhet. Vi kan se på barn som mangler smertesansen at de ofte biter tungen av seg, brekker bein og vrir ledd – så jo færre smertereseptorer du har i et område, dess mer skader du det. Og produksjonsområdene våre forsøker vi fra naturens side å passe godt på, sier han.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: