JulJulegavetips til ettåringen

Julegavetips til ettåringen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 20038

Gleder du deg til at ettåringen din skal sitte julepyntet og søt og pakke opp gavene sine på julaften, men river deg litt i håret når andre spør hva ettåringen din "ønsker seg"? Her er noen gode julegavetips.

En ettåring forstår fremdeles lite av hva jul er og hvorfor det får julegaver. Sjansene er også store for at det får flere gaver enn det orker å pakke opp. Kanskje klarer det et par før en av gavene sluker all oppmerksomhet, og kanskje sovner barnet lenge før alle gavene er pakket opp?

For flere gavetips: Julegavetips til babyen, Julegavetips til to-treåringen og Julegavetips til fire-femåringen

Det er lurt å tenke gjennom både hva man selv skal gi i gave til barnet, og hva man skal ønske på vegne av ettåringen. En god miks er en god rettesnor.

Her er gode forslag:

Ullklær: Ull er gull på denne tiden av året og barnet ditt kan aldri få nok av gode ullklær. Slike klær finnes i alle prisklasser. Lag på lag med ull er best, så her er det bare å skrive opp på ønskelisten: body, longs, bukse, genser, jakke, hals, lue og votter.

Opp-og-stå-leker: Det finnes mange typer leker som bidrar til å hjelpe barnet å bli vertikalt i stedet for bare horisontalt. Men pass gjerne på at leken er stabil og ikke velter eller triller bort.

Lekeoppbevaring: Om ikke barnet ditt har hauger med leker allerede, er sjansene store for at det kommer til å ha det når julefeiringen er overstått. Da er det lurt å vite hvor dere skal gjøre av lekene. Det finnes mye fin lekeoppbevaring.

Leketelefon: Å snakke i telefonen er noe de fleste barn liker å gjøre når språket begynner å falle på plass. Og hvem kan vel motstå å høre sin lille skatt bable i vei til noen i leketelefonen sin? Å snakke i den ekte telefonen med noen i andre enden kan det imidlertid ta noe lenger tid før barnet blir komfortabelt med.

– Gåbil: Å farte rundt på fire hjul er en drøm for mange smårollinger, og det blir ikke mindre spennende om gåbilen har et stilig utseende. Søk gjerne litt rundt før du finner designet som passer best for ditt barn (eller deg). En brannbil, en mus, bie, hest, drage… her er det bare fantasien og lommeboka som setter begrensninger. Barnet bør kunne gå før det bruker gåbilen.

Putteboks: Øye-hånd-koordinasjon er viktig å øve opp, og det å finne ut hvilke former som passer i hvilke hull i putteboksen krever også avansert tenkning. I tillegg er det jo morsomt. Det finnes puttebokser i tre og plast og utvalget er stort. En billig variant kan være like gøy eller til og med morsommere enn en dyr variant med lys og lyd. Poenget er at barnet opplever mestring og klarer å pusle med den selv.

Matboks og drikkeflaske/termos: En ny matboks og/eller termos eller drikkeflaske kan være en super gave, spesielt om designet appellerer til barnet. Tenk så stolt den lille kommer til å være når den kommer i barnehagen eller på tur med flunkende ny matboks! Det finnes også matbokser formet som koffert, som kan være minst like stas å bære på.

Bøker: En bok eller medlemskap i en bokklubb er en god investering i hyggestunder sammen med barnet ditt. Barn som blir lest mye for får bedre ordforråd, god fantasi og ikke minst får de gaven av ordets magi. Det fine med bøker er at de ofte fungerer som en inngang til kosestunder på fanget – og dermed det barnet ditt ønsker seg aller mest – din tid.

Gyngehest: En udødelig klassiker. Ved å gynge trener barnet opp balansen mens det frydefullt hviner mens det rir inn i solnedgangen. Gyngen behøver slett ikke å være en hest, det finnes både elg, ku, og hva du måtte ønske. Her skulle det også være mulig å finne en variant som står i stil med barnerommet eller hjemmet forøvrig.

Enkelt puslespill: Konsentrasjon er en viktig ferdighet som ikke kommer til å bli mindre viktig etterhvert som barnet vokser. Å trene den opp helt fra barnet er lite av, er derfor lurt. Puslespill, helst med knotter slik at små fingre klarer å få grep, er et godt verktøy i så måte. Dessuten kan puslespillet være lurt å leke med før leggetid, for det roer ned barnet.

Leker som aldri går av moten: Ball, tromme, gode treleker, koppestell, doktorsett, leketunnel (til å krype gjennom), klosser og farger kan være gode og rimelige alternativer. Litt dyrere varianter er for eksempel dukkevogn eller lekekomfyr eller lekekjøkken.

Smykker: Smykker som barnet kan bruke i år framover kan også være populært (spesielt hos foreldrene).

Akebrett: Drømmer dere om en hvit jul kan akebrett eller kjelke være gode tips. Det finnes egne småbarnsakebrett, men det kan kanskje være vel så kjekt med en større utgave hvor mor/far kan sitte på sammen med barnet, og som barnet kan bruke i mange år framover.

Penger og utstyr i julegave?

Det er heller ingenting i veien for å be besteforeldre eller andre om å heller sette penger inn på barnets sparekonto eller ønske seg praktiske ting som barnet trenger. Stol, sengtøy, bæremeis, servise, barnebestikk, vinterdress, gulvteppe, lampe til barnerommet og pynt til barnerommet (eksempelvis innrammede bilder eller plakater, eller veggklistremerker) kan fint gjøre seg som julegaver.

Gavene til ettåringen behøver ikke å være av den dyre sorten. Og som kjisjéen sier er det jo ofte sløyfen, papiret og esken som fenger mest.

Lykke til med julehandelen, og god jul!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: