BloggJesper JuulBarn må få lov til å kjede seg!

Barn må få lov til å kjede seg!

Det er ofte når man kjeder seg at de gode ideene kommer. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jesper Juul 7272
Hvilken viktig ting kan du gjøre for barnet ditt i ferien? Lære det å kjede seg! Det er viktigere enn du tror, mener Jesper Juul.
Jesper Juul
Jesper Juul var en dansk familieterapeut og forfatter som særlig hadde fokus på samliv, barn og barneoppdragelse. Juul skrev flere bøker, og var i Norge en periode også ansatt i Aftenposten og Dagbladet, hvor han tok imot spørsmål fra lesere om barn og familieliv. Babyverden hadde et samarbeid med Juul, hvor han skrev en rekke artikler. Juul døde i juli 2019. Men siden temaene han skrev om er eviggrønne, har vi valgt å bruke dem videre.

I forbindelse med ferie er mediene alltid fulle av tips til hva barnefamilier kan finne på for å underholde og aktivisere barna. Jeg blir ofte kontaktet av journalister som ønsker svar på hva foreldrene kan gjøre for at barna ikke skal kjede seg. I det siste har jeg svart med å anbefale kjedsomhet og alt det fører med seg.

Det er ikke et forsøk på å ta fra foreldre og barn hyggestundene sammen, eller koselige ferieturer, museumsbesøk eller andre ting det ikke blir tid til i hverdagen. Men jeg sier det til alle de foreldrene som kjenner på kravet om å underholde og aktivisere barnet som stress eller dårlig samvittighet fordi de ikke orker og heller vil slappe av, pusse opp eller roe helt ned og ha hele dager uten planer, og det uten at barnet klager: ”Jeg kjeeeeeder meg!”

Små konsumenter
Barn har de siste 10-15 årene fått en ny identitet og den har en tendens til å overskygge deres mer personlige eksistens: de har blitt konsumenter, på godt og vondt. For mange har forbruket blitt et misbruk som innebærer at de voksne MÅ handle, og at barna kjeder seg så fort de ikke stimuleres gjennom undervisning, pedagogikk, dataspill, film eller tv.

De små begynner allerede i barnehagen å være konsumenter av pedagogisk stimuli og tjenester. I Norden har vi alle barnehager av god kvalitet og mye av det som skjer der er både relevant og nyttig for barnet, men framfor alt er det mange av dem. Så mange faktisk at noen barn er overstimulerte ved totiden. Det er det ikke så mye å gjøre med så lenge institusjonene har for få kvadratmeter per barn til rådighet, og da blir det gjerne nødvendig å ha fokus på felles aktiviteter. Dermed blir kjedsomheten nedprioritert.

Barnehagene og pedagogene er så flinke og troverdige at de ofte blir rollemodeller eller forbilder for foreldrene, og det betyr i blant at en del foreldre kjenner seg tvungne til å fortsette der pedagogene slapp da barnet ble hentet. Presset kommer også fra barna som forventer å bli underholdt på samme nivå også hjemme. En langhelg er nok til å gi dem abstinenser. De vender seg til foreldrene med sin kjedsomhet eller stiller krav om underholdning, og hva skal de stakkars foreldrene gjøre? Foreldre med overskudd av energi kan lage et stimulerende program for dagen, mens de slitne kan prøve å slippe unna med en haug tegnefilmer og litt dårlig samvittighet. Mitt forslag er å la dem kjede seg, og å gjøre det med god samvittighet.

Ubehagelig å kjede seg
Det fins barn som i perioder sier de kjeder seg, men de mener egentlig at de er leie seg eller frustrerte over det. Når de fleste barn kjeder seg så betyr det at de kjenner en betydelig rastløshet i kroppen som markerer overgangen fra å være forbruker av ytre stimuli til å være avhengig av fantasien og kreativiteten vi alle har i oss.

Det er som om yngre barn selv vet at denne rastløsheten eller kjedsomheten ikke alltid må dempes med mer forbruk. De fleste foreldre har opplevd barn som konsekvent avviser alle foreldrenes forslag til sysselsetting, og om de voksne klarer å se det litt an, tar det sjelden mer enn et kvarter før barnet er oppslukt av ett eller annet.

Shopping som fritidsaktivitet
Voksne kjenner også denne rastløsheten som oppstår når kalenderen er tom og vi plutselig har tid til overs. Den nyeste fritidsaktiviteten for voksne og barn – ”shopping” – demper rastløsheten blant annet fordi den utløser hormonet endorfin, som er beroligende og gir lykkefølelse og dermed gir en slags mening med livet.

Dagens barn og unge gjør som alltid det de voksne gjør, men de har ikke nok erfaring til å sortere ut misbruket. Har en foreldre som ikke kan finansiere shoppingen kan barnet havne på et sosialt sidespor – helt eller delvis isolert fra vennene.

Enorm gevinst
Kjedsomheten er en viktig nøkkel for å skape en bedre balanse inni enkeltmennesket uansett alder. Har man tålmodighet til å komme seg gjennom rastløsheten, kommer man også i kontakt med kreativiteten sin. Den innebærer mye mer enn å tegne, male eller modellere. Kreativiteten er der vi møter oss selv. Kreative perioder inneholder også mange reflekterende, nesten mediterende pauser der det som for en time siden kjentes som en ubehagelig tomhet plutselig tilbyr ro og mulighet til å hente seg inn igjen. Dermed blir kreativiteten viktig for barns selvfølelse og mindre avhengig av å være som alle andre for å bli akseptert. Barnet blir mer selvstendig og det fører faktisk også til økt sosial kompetanse.

Når barnet kommer til deg og sier at det ”kjeeeeder seg” så kan du derfor med god samvittighet si ham en klem og si ”Lykke til, vennen min! Det blir spennende å se hva du bestemmer deg for å finne på”. Det blir nok ikke umiddelbart tatt imot med åpne armer og du blir ikke populær av det, men du gir barnet ditt en verdifull mulighet til å handle fra indre stimuli i stedet for å forbruke ytre.

Kjed dere sammen!
Det er nesten enda bedre om dere kan kjede dere sammen, for da kommer dere til å oppdage at dere har ting å prate om og historier å fortelle til hverandre, emner dere først kommer i kontakt med når underholdningen stenges ute og man har kommet gjennom rastløsheten. Denne tilstedeværelsen er også mulig å oppnå mellom voksne. Vi kan ikke bli frie fra vår forbrukeridentitet, men vi kan kontrollere den og tillate at våre barn også lærer seg det. Ikke gjennom å holde taler mot forbruk, men gjennom å være sammen i en annen dimensjon, der vi kan ta en pause fra hverdagens krav.

Det er ubehagelig å kjede seg, men belønningen venter like om hjørnet.

Artikkelen ble først publisert i Nordjyske Medier og Fyens Skriftstidende.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: