BabyNår kan jeg begynne å bruke barnevakt?

Når kan jeg begynne å bruke barnevakt?

Hvem skal være barnevakt? Besteforeldre? Nabojenta? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Nanna Baldersheim 53073
Det frister kanskje å overlate barnet til noen andre i noen timer for å komme seg ut og treffe venner, gå på kino eller ta en fest. Men hvor lenge er det greit at man være borte fra den lille?

Når barnet er blitt ett år, kan du reise bort for én natt. Når det nærmer seg to, kan du være borte en helg, sier ekspert.

– Det jevne, daglige fraværet fra hovedomsorgspersonen, som oftest er det moren den første tiden, skal ideelt sett ikke overstige antall timer babyen er måneder gammel det første halvåret.  Er babyen din er 4 måneder gammel, kan du være borte i fire timer – uavhengig av om du ammer eller ikke, forteller barnepsykolog og forfatter av boken ”Gode knep for småbarnsforeldre” Elisabeth Gerhardsen. Dette handler om barnets trygghetsfølelse og utvikling av en god tilknytning, ikke kun om sultfølelse.

For mødre som får fryktelig dårlig samvittighet fordi de kanskje var borte fra barnet sitt i fem timer en lørdag da det bare var tre måneder gammelt, har barnepsykologen beroligende ord:

– Dette gjelder det jevne, daglige fraværet, for eksempel i forbindelse med arbeid. Det kan være greit å følge regelen uansett om du jobber eller ikke, men om du ellers er stabilt til stede i hverdagen, er det ikke slik at du skader barnet ditt om du er borte i flere timer en sjelden gang.

Hvor mange timer er ok?
Det første halvåret bør den som har hatt hovedomsorgen for barnet ikke være borte i flere timer enn barnet er måneder gammelt (forutsatt at ammingen er forutsigbar/barnet tar flaske). Fra 6 måneders alder er det ideelle å ikke være lenger borte fra barnet enn 6-7 timer. Dette gjelder jevnlig, daglig fravær, for eksempel pga arbeid. Dette gjelder også for ettåringen, selv om de tåler bedre at man strekker seg opp mot 8 timer.

Barnepass for ett- og toåringen
Gerhardsen understreker at regelen kun gjelder for det første halvåret.

– Det er ikke slik at du fint kan være borte fra barnet ditt i tolv timer om dagen når det er blitt tolv måneder gammelt. Det ideelle for en ettåring er om mor bare er borte 6-7 timer om dagen, men det er jo ikke alltid så lett å gjennomføre når man skal ut i arbeid.

Det er ikke før poden nærmer seg toårsdagen at du kan vurdere en helgetur uten barn, mener psykologen. Ettåringen kan klare en natt alene.

Lov å hente seg inn igjen
Psykologen sier at du bør gjøre unntak fra reglene om du som hovedomsorgsperson er utslitt. En utslitt mor gir ubevisst avvisende signaler til barnet sitt.

Unntak om mor er utslitt
– Men om mor er utslitt, må hun vurdere hva som er verst for barnet, selv når det er lite: Å være unna mor lenger enn den ideelle tiden eller å være sammen med en sliten mor. Når vi er utslitte, sender vi nemlig ubevisst ut signaler som virker avvisende. Tenk deg når partneren din er sliten. Han vil ikke prate, tar ikke initiativ, svarer bare med enstavelsesord, blir ikke med på noe du foreslår. Vet du ikke at han er sliten føler du deg lett avvist. Slik er det for barnet å være sammen med en utslitt mor.

Uansett hvor snill du er som mamma vil du ha store vansker med å  smile, le, og kose med babyen. Denne formen for overskuddslek er viktig, ikke bare for hyggens skyld. Det er på den måten du forteller barnet ditt at du liker å være sammen med henne, noe som er viktig for utvikling av et godt selvbilde.  hvis du presser deg til å gjøre det, vil det ha et anstrengt og uekte skjær over seg som barnet plukker opp. I praksis betyr det at en utslitt mor totalt sett gjør klokt i å skaffe seg avlastning og overskudd, fremfor å presse seg til å gjøre alt selv i månedsvis. Ideelt sett er daglig avlastninger i noen timer bedre én svært langvarig, men her må man velge det som er praktisk mulig.

Unngå vanskelige perioder
Ta hensyn til barnets utviklingsfaser. Du bør ikke bruke en ukjent barnevakt i perioder hvor barnet viser skepsis overfor fremmede.

Barnevakt som ikke er slekt
Etter hvert som barna vokser til, vil mange foreldre ha behov for å bruke en barnevakt utenfor familien i ny og ne. Sosionom Trine Urdal forteller at man bør forberede barna på at det kommer en barnevakt.

– Barna bør kjenne og ha møtt barnevakten, og det bør være en de liker og stoler på. Man snakker med barna om at man skal være borte en stund, og at det kommer noen som skal passe på dem mens foreldrene er borte. Det er viktig overfor de yngste barna å presisere at man kommer tilbake.

Lettere for barnehagebarn
Barnesykepleier og søvnterapeut og tidligere barnevaktformidler Karin Naphaug forteller at det i de fleste tilfellene er uproblematisk å bruke barnevakt noen timer fra barnet er rundt ett år gammelt.

– Da går de fleste i barnehagen hvor de har erfart at mor og far kommer tilbake selv om de går sin vei. Det er viktig at mor og far vinker og sier ha det. Ikke snik dere unna. Selv om barnet gråter, skal det se at dere går slik at det ikke opplever å senere se opp fra leken og oppdage at dere har forsvunnet.

Naphaug anbefaler uansett på det sterkeste at barnevakten har tatt et førstehjelpskurs i tilfelle uhellet skulle være ute.

Nok nytt på en gang
Skjer det mye i livet deres, for eksempel flytting eller skilsmisse, kan det være lurt å utsette bruk av barnevakt til barnet er kommet inn i nye rutiner.

Bruk god tid med barnevakten
Per Hugo Breivikås er daglig leder for Barnepasseren.no, en profesjonell barnevaktservice og barnevaktbyrå som holder til i Oslo. Han anbefaler foreldre som skal bruke barnevakt å ta seg god tid før det første oppdraget.

– Hos oss er det slik at barnevakten ringer foreldrene og avtaler et første møte. Det kan være at barnevakten kommer en stund før foreldrene skal ut, eller hun kommer en stund i forveien slik at foreldrene kan se om kjemien stemmer. Barnevakten har med seg et id-kort fra oss og et skjema med spørsmål om sikkerhet, måltider, forventninger og regler. Barnevakten og foreldrene fyller ut skjemaet sammen slik at begge parter blir godt kjent.

Betaling til barnevakten:
Profesjonelle barnevaktformidlere tar rundt 120 kroner i timen for barnepass.

Breivikås forteller om slitne mødre som ringer for å få avlastning når familien er langt unna, og mange faste kunder som trenger pass når de skal på trening.

– Når kjemien stemmer, kan barnevakten bli en hyggelig måte for barnet å sosialisere med andre mennesker enn sine egne foreldre på.

Tydelige avtaler
Lag klare avtaler med barnevakten om sengetid, måltider, regler og tv-titting for barna. Det er også lurt å lage en like klar avtale med barnevakten om du synes det er ok at vedkommende har besøk mens barna sover, om du skal sørge for transport hjem, når du kommer hjem, om barnevakten skal få mat og drikke dekket av deg.

Barnevaktenes tips til foreldrene:


  • Ta dere tid! Bruk tid sammen med barnevakten til å bli kjent, ikke la det bli bare til det aller nødvendigste av informasjonsutveksling. Beregn god tid første gang.

  • Hvis barna er store, inkludere dem og snakk på forhånd om hvem som skal komme

  • Vis barna at du stoler på barnevakten. Det smitter over på barna. Snakk gjerne litt med barna på forhånd.

  • Spør, spør, spør! Foreldrene må spørre om alt de lurer på, og spørre og grave til de føler seg trygg på barnevakten.


Kilde: Barnepasseren.no

Dette bør du ikke gjør når du har barnevakt:


  • La barnet treffe barnevakten 15 minutter før du skal gå.

  • Stresse når du skal gå og tydelig vise at du synes det er vanskelig å slite deg fra barnet

  • Gå uten å si fra til barnet dersom det er våkent.

  • La være å fortelle barnet at du skal gå ut.

  • Komme for sent hjem.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: