PrøverForberedelser20 tips som gjør det lettere å bli gravid

20 tips som gjør det lettere å bli gravid

Alle foto: iStock
Av Maren Eriksen 355205
Har du lyst til å bli gravid – nå? Da bør du sjekke om du gjør alt riktig for å sikre at spiren sitter.

1. Ha sex ofte

Det enkle er ofte det beste også når det kommer til unnfangelse. Har du hyppig ubeskyttet sex, så øker også sjansene for å lykkes. I boken ”På vei” skriver Gro Nylander at 7 av 10 par vil lykkes i å bli gravide innen tre måneder hvis de har sex annenhver dag. Parene som bare har samleie en gang i uken har markant dårligere sjanser – bare mellom 1 og 2 av 10 vil lykkes på samme tid.

Noen eksperter har hevdet at det derimot er lurt at mannen ”sparer opp” sæd for så å ha sex på gunstigst mulig tidspunkt. Dette for å unngå at mannen ”skyter løskrutt” og alle de beste svømmerne er brukt opp før eggløsningen. Men dette har i senere tid blitt motbevist.

Det tar 72 timer å produsere en sædcelle, og det vil hele tiden komme nye til. Men veldig hyppig sex kan gi mindre sædmengde.

Mannens testosteronnivå er høyest på morgenen, så kanskje morgensex kan være et godt tips?

Les også: Er du klar for å bli gravid?

2. Velg en stilling dere trives med

Tidligere trodde man at dyp penetrering skulle øke sjansene for å bli gravid fordi sæden ble «levert» så tett opp mot egget som mulig. Men det har vist seg at det ikke utgjør noen forskjell. Dermed blir det opp til dere hvilke stillinger dere ønsker å bruke. Det skal heller ikke ha noe å si om man ligger med rumpa hevet for å hjelpe sæden å renne i riktig retning etter samleiet. Når det er sagt så kan det nok heller ikke skade. Den gode nyheten er altså at dere kan ha samleie på den måten dere liker best og ikke trenger å gjøre noe spesielt for å lykkes, bortsett fra det åpenbare.

Les alt om kvinnens forplantningsorganer

3. Sjekk glidemiddelet

Bruker dere glidemiddel, er det lurt å sjekke at det ikke inneholder sæddrepende stoffer. Men kan du droppe hele glidemiddelet er det best. Det kan nemlig hemme sædcellenes bevegelighet.

4. Pass på sædkvaliteten

Det er en god grunn til at testiklene henger på utsiden av mannens kropp – nemlig for å unngå at de blir for varme. Sædceller trives nemlig best ved litt lavere temperatur enn resten av kroppen. Tettsittende og/eller trangt undertøy kan gjøre at testiklene blir for varme, noe som kan gå utover sædkvaliteten. Velg heller litt vide boksershortser – i hvert fall i prøveperioden.

Andre ting som kan gjøre testiklene for varme er å ligge i badekar, ta badstu, ha mobilen i lommen eller pc’en på fanget. Å bruke varme i bilsetene er heller ikke å anbefale.

Nikotin, alkohol, enkelte matvarer og kjemikalier kan også påvirke sædkvaliteten. Derfor er det lurt å kutte ned så langt det lar seg gjøre.

Les alt om sædkvalitet og hvordan du kan påvirke den

5. Kjenn syklusen

Syklusen din regnes fra første blødningsdag i menstruasjonen til og med dagen før neste menstruasjon begynner. Gjennomsnittlig sykluslengde er 28 dager. Det er store variasjoner i sykluslengde (fra 20 til 40 dager), så finn ut hvor lang din er. Noen har også uregelmessige sykluser som kan være vanskeligere å bli klok på.

Sykluslengden kan også endre seg etter hvert som vi blir eldre. Har du gått på p-piller eller hormonspiral i en periode, kan derfor sykluslengden etterpå være annerledes enn før du begynte på denne typen prevensjon.

Både helsetilstanden din, kostholdet ditt, hardtrening, reiser, stress og amming kan påvirke sykluslengde. Det samme kan et tidligere svangerskap.

Kroppen endrer seg i løpet av syklusen, og blir du kjent med kroppen din, vil du også kunne skille de ulike fasene fra hverandre, og også finne fram til når sjansene for unnfangelse er størst. Noen bruker et fruktbarhetsskjema til dette.

Les mer om syklusen

6. Finn eggløsningen

Sagt veldig enkelt så har man én sjanse til å lykkes hver måned. Det er under eggløsningen. Dermed er det avgjørende å finne ut når den skjer. En tommelfingerregel er at eggløsningen stort sett skjer 14 dager før neste menstruasjon.

Bruker du fruktbarhetsskjema vil du merke at sekresjonen fra skjeden endrer seg til et mer gjennomsiktig og klart slim. Måler du basaltemperaturen vil mange oppleve at den synker med 0,2 til 0,3 grader 12-24 timer før eggløsningen. Mange opplever også at libidoen øker rundt eggløsningen.

Du kan naturligvis også prøve eggløsningskalkulatoren eller eggløsningstester. Kalkulatoren gir deg oversikt over din fruktbare fase, ikke bare eggløsningsdatoen. Det er fordi sædceller kan leve i flere dager i egglederen mens det venter på eggløsningen, så derfor er det lurt å ha sex også i dagene før eggløsningen. Egget lever bare i rundt ett døgn om det ikke befruktes, så når eggløsningen har funnet sted, begynner dere å få dårlig tid.

Det er viktig å være klar over at sjansene for å lykkes fremdeles bare er rundt 25 prosent selv om dere gjør alt rett.

Les også: Når er sjansen størst?

7. Orgasmen kan hjelpe til

Ekspertene strides om hva som er best – at hun får orgasme før, samtidig eller etter han. De som mener det er best at hun får orgasme først, viser til at det øker mengden livmorsekret, noe som gjør svømmeturen opp til egget enklere for sædcellene. Skulle hun få orgasme samtidig eller etter han, kan derimot sammentrekningene i livmoren hjelpe til å trekke sædcellene lenger inn og i riktig retning. Orgasme er ikke ingen forutsetning for å bli gravid.


8. Dropp alkoholen, kutt røyken og vær forsiktig med kaffen

Både kvinner og menn blir mindre fruktbare hvis de drikker alkohol. Så i prøveperioden er det lurt å holde seg unna. Vær ekstra påpasselig i tidsrommet etter eggløsning – da kan det jo hende at dere har lyktes, og det er en liten en å ta hensyn til. Som kvinne skal du jo holde deg borte fra alkohol i mange måneder i forbindelse med graviditet og amming, så hvorfor ikke legge til rette allerede nå? Selv om mange barn blir unnfanget i alkoholpåvirket tilstand, er sjansene bedre uten.

Det er godt dokumentert at røyking svekker fruktbarheten hos både menn og kvinner. Dermed er det ingen grunn til at en eller begge skal fortsette med uvanen når dere ønsker å bli foreldre. Husk at snus også inneholder nikotin.

Å kutte røyken er dessuten den beste gaven du kan gi ditt barn. Tenk å starte livet røykfritt. Og forbli det.

Les også: Uheldig om gravide rådes til å røyke

Kaffe i større mengder kan både gjøre kvinnen mindre fruktbar og mannens sædkvalitet dårligere. På tide å bytte til koffeinfri kaffe eller te? Pass på at også noen typer te, sjokolade og brus kan inneholder koffein. Klarer du å styre unna, øker du sjansene dine!

9. Vær forsiktig med medikamenter

Visste du at enkelte vanlige reseptfrie medikamenter som Ibux og Naproxen kan hemme eggløsningen? Og også føre til tidlig spontanabort hvis du har blitt gravid. Du bør i det hele tatt være forsiktig med hvilke medikamenter du tar mens du prøver å bli gravid. Forhør deg gjerne på apoteket, sjekk legemiddelhåndboka eller sjekk med legen før du tar noe.

Bruker du medisiner skal du aldri slutte på dem uten samråd med lege. Enkelte medikamenter kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, og i noen tilfeller kan det være aktuelt å kutte ut eller bytte til en annen type. Snakk med legen din!

PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.



10. Spis mat som øker fruktbarheten

Med et sunt og variert kosthold kommer du langt. Men vil du hjelpe kroppen litt ekstra på vei, er det noen typer mat og drikke som kan være ekstra gunstige. Mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner og fet fisk inneholder alle vitamin E, som skal være bra for sædkvaliteten.

Vitamin C styrker kroppens immunforsvar, noe som er gunstig med tanke på unnfangelse. For er immunforsvaret opptatt med sykdom, nedprioriterer kroppen ofte svangerskap. Du finner rikelig med vitamin C i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika.

Sink er også bra for sædkvaliteten og finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt.

Lever, fisk, grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter inneholder viktige doser med vitamin B, og er bra både for hennes og hans fruktbarhet.

Og ta tran! Omega 3-fettsyrer er bra både for dere og for den vesle nyes start på livet. Fortsett gjerne med inntaket – jo lenger jo bedre!

Les mer om kosthold i prøveperioden


11. Husk folsyre!

Noen vitaminer får man rett og slett ikke nok i seg av selv gjennom et sunt og variert kosthold. Folyre, et b-vitamin, er et slikt eksempel. Det går også under navnet folat, og anbefales til kvinner som prøver å bli gravide, eller som allerede er gravide. Det beste er å begynne med et tilskudd på 0,4 mg folsyre minst tre måneder før planlagt svangerskap. Tablettene fås kjøpt på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Pass på at det er minst 0,4 mg. Flere typer multivitaminer inneholder også folsyre, men ofte i for små mengder. Du kan fortsette å ta disse vitaminene, men da med egne folsyretabletter i tillegg. Du må aldri ta flere multivitamintabletter for å komme opp i riktig dose folsyre – da kan du få altfor mye av andre typer vitaminer.

Folsyre spiller en viktig rolle helt tidlig i svangerskapet når nevralrøret skal lukkes, og alvorlige misdannelser kan oppstå, for eksempel ryggmargsbrokk. En enkel tablett hver dag kan minke risikoen markant!

Også han kan med fordel ta folsyre. Det skal være bra for sædkvaliteten.

Les mer om folsyre her: Husk å ta folat!

12. Pass vekten

Overvektige og undervektige sliter oftere med å bli gravid. Derfor er det en klar fordel å befinne seg i normalområdet vektmessig. Undervektige kan miste menstruasjonen og/eller eggløsningen, noe som naturligvis påvirker fruktbarheten. Overvektige bruker i snitt lengre tid på å bli gravide, og har også større risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Også overvektige menn kan få redusert fruktbarheten fordi østrogennivået i kroppen kan øke. Dermed har altså begge to en klar fordel i å være normalvektige når babyen skal unnfanges.

Les også: Farlig fett før fødsel

13. Vær ute i dagslys

Sjansene for å bli gravid øker med lysmengden. Forskere som har studert suksessraten ved prøverørsbehandling, oppdaget at sjansene for vellykket implantasjon i livmoren var høyere i måneder med mer dagslys. Noen mener også at sjansene for unnfangelse er mindre hvis termin ville vært i de mørkeste månedene.

Men det er mange fordeler med å komme seg ut i dagslys – uansett årstid. Ikke minst øker du mengden vitamin D. Mange føler seg også mer opplagte når de har fått vært utendørs på dagtid. Og det kan jo påvirke sexlysten…

Dessuten er sollys også bra for han: Sol øker menns fertilitet


14. Ha det godt – sammen

Å skulle prøve å få barn sammen er en stor og spennende avgjørelse å ta. Og mange skrider til verket med stor entusiasme og kjærlighet til hverandre. Det er bra! Men tar det tid å lykkes, kan frustrasjonen ta overhånd. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men å ikke klandre den andre er det beste du kan gjøre. Klarer dere å ha det godt sammen, øker også sjansen for å lykkes.

Noen velger å flytte fokuset litt bort fra selve prøvingen. De reiser bort, tar en måned ”prøvefri”, skaffer seg en hund eller annet som kan hjelpe. Og ofte lykkes man lettere med mindre fokus på det. Og hvis ikke har det kanskje hjulpet på forholdet likevel?

Husk at dere alltid vil være et par, også når familien økes. Ta vare på tosomheten. Det er det beste grunnlaget for familieforøkelse, og den beste gaven dere kan gi barnet.

Men det finnes ingen forskning som tilsier at bekymring hindrer unnfangelse.

Les også: - Skal jeg velge ham eller barn?

15. Stress ned

Er du allerede fanget av tidsklemma? Går dagene bort i jobb, trening, møter og andre plikter, går det ofte utover overskuddet og spontaniteten. En kropp på maksgir prioriterer kanskje også bort et nytt liv å ta seg av? Og ingen er tjent med at du sliter deg ut i forkant av ditt livs største oppgave – å bære fram et nytt liv!

Klarer du kutte ned på antall aktiviteter, si fra deg oppgaver eller skru litt ned på treningsfrekvensen, er sjansene også større for at du får god tid sammen med partneren din. Og det kan gi resultater!

16. Ta en legesjekk

Er du helt frisk? Sikker? Bare litt for lave hormonnivåer kan stikke kjepper i hjulene for unnfangelse. En underliggende kronisk sykdom kan sette immunforsvaret i beredskap og baby nederst på prioriteringslisten. Å luke bort slike alternativer er uansett en god idé når dere skal prøve å bli gravide.

Og han kan mer enn gjerne ta seg en generell sjekk han og. To friske partnere har mye større sjanse for å lykkes.

Og skulle noe oppdages, er det kanskje enkelt å fikse på sånn at sjansene blir bedre?

17. Prøv alternativ medisin

Har du tro på akupunktur, soneterapi eller homeøpati? Noen mener at slike metoder kan hjelpe å øke sjansene for unnfangelse. Enkelte driver også sin praksis spesielt rettet mot kvinner og menn som ønsker å bli gravide. Det finnes forskning som hevder at det hjelper, og annen forskning som motbeviser det. Men det skader vel ikke å prøve om du har lyst?

Det finnes også produkter å få kjøpt som sies å ha god effekt på fruktbarheten – for eksempel bidronning-gelé, Wild Yams, granateple, grapefruktjus og slimløsende hostesaft.


18. Vær tålmodig

De fleste som prøver å bli gravide er veldig klare for å få positiv graviditetstest. Med en gang! Helst skal det ikke ta mer enn ett forsøk. Og man hører jo ofte også om dem som blir gravide ved uhell eller på første forsøk. Oftere enn man hører om dem som har prøvd lenge. Det skyldes nok at det er mer status å være superfruktbare enn å prøve lenge, mer enn at det er vanligere. I snitt bruker et par seks måneder på å bli gravide.

Tidligere mente man at paret burde ha prøvd i minst 18 måneder før de søker hjelp. Nå er grensen flyttet til 12 måneder. Kanskje fordi førstegangsfødendes alder øker? Sjansene blir jo som kjent mindre jo eldre man blir. Kvinner over 35 år rådes til å søke hjelp allerede seks måneder etter prøvestart, nettopp fordi tiden renner ut.

Klarer du å senke skuldrene og ikke forvente resultater umiddelbart, er sjansene også gode for at dere klarer å ha det fint sammen og ikke stresse for mye. Sex på riktig tidspunkt av syklusen er en fordel, men blir det for mekanisk kan dere miste lysten og resultatet kommer ikke nødvendigvis fortere enn det ellers ville gjort.

19. Pass en baby

Har du hørt om kvinner som sier at det rasler i eggstokkene når hun holder en baby? Det kan være noe i det. At morsinstinktet melder seg. Kanskje verdt et forsøk? Og uansett får dere verdifull trening i å passe på et lite barn. Det kan komme godt med når dere etter hvert får deres eget.

Og kanskje fyller dere opp en fremtidig barnepasskonto? Alltid greit å ha noen slike tjenester til gode!

20. Søk hjelp i tide

Det finnes ikke sikre tall på hvor mange som ikke klarer å bli gravide på egenhånd, fordi det rommer så mangt. Men noen opererer med tall opp mot 1 av 7 kvinner i fruktbar alder. Tallet øker med økende alder, men også helt unge kvinner kan ha vansker med å bli gravid.

Det anbefales at man prøver i 12 måneder før man søker legehjelp, kortere hvis kvinnen er passert 35 år. Det kan jo godt hende at man ville klart det selv på 18. forsøk, men når det tar lang tid, synes mange par det er fryktelig vanskelig å bare være tålmodige.

Legesjekken nevnt tidligere er lur å ta allerede før det har gått ett år. Kanskje oppdages ting der som kan gjøres noe med? Men etter ett år med prøving, er det for mange aktuelt med utredning, og begrepet som brukes er ufrivillig barnløshet. Heldigvis finnes det gode metoder for hjelp til unnfangelse.

Kilder: 
Hvordan øke sjansen for å bli gravid? nhi.no
Blir du lettere gravid av å stå på hodet etter sex? forskning.no
Timing of sexual intercourse in relation to ovulation the New England Journal of Medicine
Optimizing natural fertility: a committee opinion Fertility and Sterility asrm, fertstert.org
Timing of Sexual Intercourse in Relation to Ovulation

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: