PrøverProblemer med å bli gravidHvor lenge skal vi vente før vi søker legehjelp?

Hvor lenge skal vi vente før vi søker legehjelp?

Hvor lenge skal man prøve selv før man søker hjelp til å bli gravid? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Inger Anita Merkesdal 7945
Når er det lov, eller grunn, til å bekymre seg over at vi enda ikke er blitt gravide? Hva kan ventetiden skyldes og hva gjør vi?

Han legger kondomene bakerst i skuffen, eller kanskje hun tar den siste p-pillen på brettet uten å starte på nytt brett. Så begynner ventingen om at NÅ er det vår tur. Men mensen kommer jevnt og trutt, og tiden går, og går og går.

Noen blir gravide lenge før det var planlagt, mens andre opplever å måtte vente veldig lenge. Den nagende frykten om at noe er galt; ”Kanskje vi ikke klarer å lage et barn?” kan bli både vond og skremmende. Hvor lenge skal vi vente før vi kontakter hjelp?

– Det å bli gravid er et sjansespill, innleder gynekolog Rune Mork Braut, svaret sitt.

– Kvinnen har i snitt en eggløsning i måneden, på en måte kan vi si at paret tar del i lotteriet en gang hver måned. Hvis alt er normalt og de har regelmessig sex, har paret 20- 25 prosent sjanse for å bli gravid i neste måned/første måned de forsøker. Så har paret heldigvis en ny, like stor sjanse, i neste måned. Fordi paret kun har sjansen til å bli gravid ved eggløsningen, reduseres muligheten for graviditet betydelig hvis kvinnen har sjelden mens.

Medisinske årsaker
Den erfarne gynekologen forteller at de fleste som har problemer med å bli gravide, heldigvis kan bli gravide. Selv om mange har en sykdom eller tilstand som reduserer fruktbarheten, er det veldig få som absolutt ikke kan bli gravide.

Årsaken til at det ikke skjer som ventet, kan være medisinsk, som redusert sædkvalitet, redusert eggløsning eller tette eggledere. Klamydia kan føre til sterilitet. For den enkelte som får klamydia er risikoen ikke så høy, men fordi det er så mange som får det, blir tallet landet over forholdsvis høyt.

– Overvekt kan spille inn, røyking reduserer fertiliteten. Også de fleste kroniske allmennsykdommene vil virke inn på fertiliteten. Det samme gjør blant annet ulike stoffskiftesykdommer, diabetes og lupus. Samt hjerte- karsykdommer, kreft og de fleste andre sykdommene i kjønnsorganer, og forhold som muskelknuter i livmoren og cyster i eggstokkene, forklarer Braut.

– Kort sagt er det slik at alt som virker inn på allmenntilstanden, påvirker fertiliteten. Også alderen i seg selv har betydning. Har du levd i 40 år, har du sannsynligvis pådratt deg flere sykdommer enn du hadde da du kun hadde levd i 20 år. Dette kommer i tillegg til at fertiliteten reduseres på grunn av økt alder.

Menn og helse
Menn som driver med muskelbygging og bruker anabole steroider, har dårligere sædkvalitet. Også røyking og generelt dårlig livskvalitet reduserer sædkvaliteten.

Hvis en mann har hatt kusma etter at han var kommet i puberteten, kan testiklene ha blitt skadet. Dette er et sjelden forhold, men det forekommer. En langt mer vanlig årsak til redusert sædkvalitet er at mannen har blitt operert fordi testiklene ikke kom ned i pungen.

– Det viser seg at det ikke er alle som har hatt denne tilstanden som har fått beskjed om hvilke følger dette kan ha. Men hvis mannen vet at han har blitt operert i testiklene, og paret bruker tid på å bli gravide ved ”naturmetoden”, kan de godt oppsøke lege litt tidligere enn etter det året vi vanligvis anbefaler. Det forekommer også at menn har fått skader i testiklene på grunn av idrettsskader eller andre uhell, forteller gynekologen.

Som for hos kvinner gjelder det at mannen lever sunt. Hjerte- karsykdommer, overvekt og annet som gir generell dårlig helsetilstand, påvirker fertiliteten hans.

Når prevensjonen ”henger igjen”
De ulike prevensjonsmetodene virker også inn på tiden det tar før graviditet oppnås. Effekten av spiralen opphører når spiralen tas ut. Også implantat slutter å virke når det tas ut. Det vil si at kvinner som har benyttet disse prevensjonsmidlene, kan bli gravide i måneden etter de avslutter bruken. P-piller kan gi en forsinkelse på noen måneder, og p-plaster og p-ring påvirker kroppen på samme måte som p-piller. Virkningen opphører når kvinnen slutter å benytte disse, men som ved bruk av p-piller, kan kvinnens fertilitet være nedsatt i noen måneder etterpå.

P-sprøyter gir imidlertid betydelig forsinkelse.

– P-sprøyte er nok ikke det prevensjonsmiddelet en bør velge hvis en planlegger å bli gravid snart. Effekten henger i lenge, det kan faktisk ta halvannet års tid før virkingen er ute av kroppen. Samtidig kan det gå raskere. Det vi si at paret i en lengre periode er i en form for mellomtilstand, hvor sjansen for graviditet er redusert, samtidig som den gjenværende virkningen av p-sprøyten ikke er sikker nok til fortsatt å være trygg prevensjon. Etter bruk av p-sprøyter kan det også gå en tid før kvinnen får mensen igjen. Alt dette kan fort gi frustrasjon, forklarer han.

Fulltrefferdagene
En prototyp menstruasjonssyklus er på 28 dager. Dag 1 er den dagen mensen starter skikkelig, med skikkelig blødning. Eggløsning er cirka dag 14. Sædcellene kan leve noen dager inne i kvinnen, mens et ubefruktet egg kun lever en kort tid. Dagen før eggløsningen er den dagen da vi har størst sjanse for å bli gravide. Men fordi sædcellene kan overleve i flere dager, kan vi også bli gravide ved sex opp til 5 dager før eggløsningen. Helgardering er på mange måter sex flere ganger i løpet av dagene 10 til 15 etter starten på forrige menstruasjon.

Hos kvinner med meget uregelmessig syklus, kan det være vanskelig å si hvilke dager som er best. Men om paret har samleie cirka hver andre dag, bør det være levende sædceller til stede gjennom hele perioden.

– Hvis dere synes det begynner å gå litt lang tid før dere blir gravide, så tenk gjerne etter hvordan levesettet deres har vært mens dere har forsøkt. Stress, høyt arbeidspress og mye mas kan gå ut over både humøret og hyppigheten på samlivet. Se også på arbeidsforholdene deres. Hvis en av dere for eksempel arbeider offshore, slik at dere ofte ikke har vært sammen til rett tid, så var kanskje ikke sjansen så stor, sier Rune Mork Braut.

Hjelp å få
Nå anbefales det at paret forsøker i et år, før de søker hjelp. Kvinners fruktbarhet reduseres med alderen. Samtidig er det jo slik at jo eldre hun er, jo mer haster det med å bli gravid, eventuelt å starte utredningen. Kvinner som nærmer seg 35-årsalderen, og fånyttes har forsøkt å bli gravid i om lag et år, kan ha god grunn til å tro at forsinkelsen skyldes nettopp alderen. Derfor vil noen leger anbefale at paret har litt ”is i magen” og forsøker en stund til, før de oppsøker hjelp. Andre leger vil si at fordi de eldste kvinnene har kortest tid å prøve på, så bør utredningen starte så tidlig som mulig.

Når en går til fastlegen og forteller at en fånyttes har forsøkt å få barn i ett år, vil mange fastleger henvise paret til gynekolog. Andre starter utredningen hos fastlegen.

– Det kan være greit å begynne der. Forutsetning for graviditeten er eggløsningen, og mensen gir ofte god informasjon om det kan være noe galt med den. Paret kan også benytte apotek-tester i en måned eller to, for å få bekreftet at hun har eggløsning når hun tror at hun har det, forteller han.

Par som kjenner til at de av helsemessige årsaker kan ha redusert fertilitet, kan kontakte legen litt tidligere enn etter et år, for å starte kartleggingen av forholdene. Og når de kommer til gynekologen kan de godt møte opp begge to. Han bør dessuten ta med en sædprøve, slik at sædkvaliteten kan avklares med det samme.

Flere gode råd?
– Jeg ser at jo mindre stress, jo bedre går det som regel. Det kan være vanskelig å få til, men lar det seg gjøre, må paret forsøke å unngå stress rundt dette.

Lytt til podcast: Hvorfor bir vi ikke gravide? Er det håp for alle?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: