FamilieSøskenPseudotvillinger

Pseudotvillinger

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 112540
Er søsken født med inntil 18 måneders aldersforskjell, brukes begrepet pseudotvillinger. Det kan ha betydning for barna hvilke kjønn søsknene er, og i hvilken rekkefølge de blir født.

Det var den danske psykiateren Oluf Martensen-Larsen innførte begrepet pseudotvillinger på søsken født med inntil 18 måneders aldersforskjell. Men effekten kan også merkes på barn som det er inntil drøyt to år mellom. Når søsknene er så nær hverandre i alder, oppstår ofte en konkurransesituasjon, siden foreldrene kanskje ikke har tid til å gi begge barna det de behøver samtidig.

Gutt – jente:

Den pseudotvillingen som kan få det aller tøffest er gutten som blir etterfulgt av en søster. Jenter utvikles ett til to år tidligere og raskere, og dermed kan hun gjerne raskt innta rollen som familiens store og flinke pike – en såkalt funksjonell storesøster.

– Likevel fortsetter kanskje foreldrene å se på storebror som størst, og blir imponert over de tingene lillesøster får til. De sier kanskje “Se så flink lillesøster er, se hva hun klarer, hun som er så liten” eller “Kan ikke du som er større og eldre greie det når lillesøster kan?” Storebrors selvtillit kan da falle, mens lillesøster blir stor og flink, sier Elisabeth Schönbeck.

Schönbeck er svensk småbarnspedagog, storesøster til to brødre og har skrevet boken “Lillesøster hopper fallskjerm”. Boken handler om hvilken betydning plassering i søskenflokken kan ha for folks personlighet.

Jente – gutt:

Når jenta kommer først og etterfølges av en lillebror, kan aldersforskjellen virke større enn den er. Også storesøster er liten til å forstå at hun må dele foreldrenes kjærlighet og oppmerksomhet. Men hun kan gjerne lettere beholde forspranget på broren, og dermed holde på rollen som flink storesøster. Forholdet kommer til å ligne mer en vanlig storesøster-lillebror-relasjon.

Søster og lillebror pseudotvillinger
En ganske så ung storesøster – til en lillebror.

Gutt – gutt:

Konkurransen kan ofte bli knallhard, og forholdet mellom guttene kan bli spent. Storebror blir sammenlignet med lillebror, som på område etter område blir flinkere og flinkere og prøver å bli som eldstemann. Men samtidig har ikke foreldrene de samme forventningene til minstemann, og han får gjerne ros etter hvert som framskrittene kommer.

– Lillebrors framskritt og suksess kan knekke storebror, slik at han må leve med en følelse av alltid å være truet. Lillebror må gjerne bli flink, men foreldrene kan se til at han ikke blir flink på storebrors bekostning, sier Schönbeck.


Jente – jente:

Også pseudotvillingsøstre får den samme tøffe konkurransen som brødrene, men jenter undertrykker oftere aggresjon og vender det innover i stedet. Søstre møtes gjerne på midten eller overlapper hverandre. Storesøster blir som oftest ikke like moderlig og omsorgsfull som en “vanlig” storesøster, og lillesøster heller ikke like fri og ukonvensjonell som en “vanlig” lillesøster. Jentene kan bli avhengige av hverandre og omgås som bestevenner, men like ofte konkurrerer de med hverandre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: