Hvert år går mange tusen foreldre fra hverandre. I 2016 opplevde ifølge Statistisk Sentralbyrå 8591 barn under 18 år at foreldrene ble skilt, og 11.562 barn under 18 år at foreldre ble separert. I tillegg kommer barn som har samboende foreldre.
– Mange av disse barna går i barnehage, og det er da viktig at de blir hørt, sett og akseptert, sier forsker og psykolog Ingunn Størksen ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.
Mer frustrasjon
Størksen har vært prosjektleder for studien BAMBI, som har sett på barnehagens møte med barn og familier som opplever samlivsbrudd. Resultatene viser at barn som har opplevd samlivsbrudd har mer bekymringer, tristhet, ensomhet og frustrasjon enn andre barn.
– Noen barn blir fort lei seg, griner, er sintere og spør gjerne ofte om når den ene eller andre forelderen kommer for å hente. Andre merker du ingen ting på, sier styrer Gro Osaland i Hommersåk barnehage.
Snakker gjennom bilder
I gjennomføringen av studien ble det brukt bildekort som viste ulike følelser og dagligdagse opplevelser.
– Ved å bruke illustrasjoner barna kunne kjenne seg igjen i, var det lettere for ungene å uttrykke følelser. De kunne ta utgangspunkt i kortet i stedet for å snakke om seg selv. Noen snakket mye, mens andre hadde nok med å peke, sier Størksen.
Forskeren forteller at noen barn var opptatt av at også mor og far var lei seg.
– Det overrasket oss egentlig, for vi trodde at så små barn var mest opptatt av seg selv, sier hun.
Med støtte fra Norges Forskningsråd har BAMBI nå utviklet en hel pakke med materiale som skal hjelpe alle involverte.
– Vi har bildekort som uttrykker følelser til barna, en barnebok, veileder til ansatte i barnehagene og informasjonsfoldere til foreldrene, sier Størksen.
For resultatene i BAMBI tydet på at det kunne være nokså tilfeldig hvordan familiene og barna ble møtt. Flere barnehageansatte ønsket seg bedre rutiner og felles strategier, slik at de kunne legitimere at de pratet om samlivsbruddet.
– I møte med foreldrene er det lettere å vise til en folder og hva forskningen sier, slik at de ansatte selv slipper å stå inne for rådene. Mange ansatte er redde for å legge stein til byrden, sier Størksen.