AnnonsørinnholdBarnas HusBarnevogn til baby

Barnevogn til baby

Av Barnas Hus 28163

Å kjøpe barnevogn er for mange vordende foreldre det viktigste kjøpet de gjør før barnet skal komme. Mange bruker mye tid på å finne den rette vognen.

Begynn med å tenke gjennom hvilke hverdagssituasjoner du og vognen vil befinne dere i. Vognen og barnet vil være med på det meste, og bør derfor være tilpasset din livsstil. Det handler både om hva som er praktisk i bruk, det beste for barnet og hva slags design du liker. Barnet ditt kommer til å tilbringe mye tid i vognen, og du vil bruke mye tid på å trille den. Du vil trille på ulikt underlag og føre, og i ulike situasjoner og miljøer. Du skal løfte vognen, bære den og slå den sammen.

Det er mange ting å ta hensyn til ved kjøp av vogn og det er mange modeller å velge mellom. Vi i Barnas Hus kan hjelpe deg å ta de riktige valgene, basert på ditt behov. Vi har stort utvalg og god kompetanse.

Les også:

Sove i barnevognen
Barnevognen er en super soveplass fra fødselen av. De fleste babyer roer seg godt i vognen, og kan sove lenge i vognbagen. Det er faktisk mange babyer som finner roen så godt i bagen at den også brukes som seng den første tiden. De fleste bager er enkle å bære med seg, og har babyen sovnet på tur, så er bare å ta med seg det sovende barnet inn oppi den lune bagen.

Størrelsen på bagen avgjør hvor lenge barnet kan bruke bagen. De fleste bager er godkjent opp til barnet veier 9 kg. Pleier barna i familien deres å bli lange, så er det lurt å velge en bag som relativt lang slik at barnet ikke vokser ut av den raskt. Lengden på bagene varierer en del. Årstiden babyen blir født på, har også litt å si. En vinterpose i dun eller ull tar litt ekstra plass, og en høstbaby som skal bruke vinterpose gjennom hel høst, vinter og eventuelt vår, kan trenge litt godt med plass i bagen.

Demping
For å gjøre turen så behagelig som mulig for den lille som skal trilles, kan det være lurt å tenke på hvor god demping vognen har når den trilles. Planlegger dere å gå mye på skogsvei for eksempel, så bør vognen har demping og hjul som bidrar til at barnet ligger behagelig over humper og dumper.

Barnets temperatur
Når babyen sover i vognen er det viktig å ha kontroll på babyens temperatur. Den sjekkes best ved i kjenne i barnets nakke. Mange kler på babyen for mye klær. Det kan være vanskelig vurdere riktig påkledning og hvor mye babyen skal "pakkes" inn i av poser, tepper eller dyner. Skal dere gå ute i vinterkulde og så inn på kjøpesenter for eksempel, så er det viktig å holde kontroll på barnets temperatur. Sjekk heller en gang for mye!

Ikke bruk tepper foran vognåpningen!
Mange foreldre dekker til vognåpningen med et teppe for å gjøre det mørkere for barnet. Barnas Hus fraråder å dekke til vognen med tepper, da det kan føre til en CO2-opphopning og eventuell overoppheting inne i vogna. Det øker risikoen for krybbedød. Dette gjelder ikke bare for tette tepper, men også for helsetepper.

Bytte til sittedel
Når barnet er mellom 6 måneder og et år gammelt er det tid for å bytte fra babybagen til sittedelen eller annen sportsvogn. Når man velger å bytte, avhenger ofte av hvor nysgjerrig barnet er og om bagen har blitt for liten.

Å bytte fra den rullende sengen, som man karakterisere babybagen som, til en sportsvogn føles for mange som en overgang fra å ha en liten baby til å ha et lite barn. Nå er barnet klart for å oppdage verden! Sovemuligheten i de fleste sittedeler er veldig gode. Utforming av sittedelen og setet varierer en del fra vogn til vogn, så her må man følge sin egen overbevisning. Alle sittedeler har sikkerhetsseler, stort sett 5-punkts, som vi anbefaler at dere alltid bruker.

Varianter av sittedeler
Kort forklart kan man si at dreier seg om to varianter:
1) ergonomisk utformet sittedel
2) sittedeler som blir tilnærmet flate.
Noen sverger til det ene, og noen til det andre.

Flat liggestilling
Flat liggestilling vil si at seteryggen kan reguleres slik at den blir så og si flat, og vognen har et fotbrett som kan reguleres slik at beina også kan rettes ut flat. Barnet ligger da nesten tilsvarende som i en seng eller vognbag. En vogn med flat liggestilling har også et regulerbart fotbrett. Det vil si at fotbrettet kan justeres fra posisjon der barnet kan strekke bena rett ut til en posisjon der bena "henger" ned. Den siste posisjonen foretrekkes av større barn, mens den flate stillingen er optimal for soving og i tiden etter at man bytter fra babybagen.

Ergonomisk sittedel/liggestilling
Den ergonomiske sittedelen ble skapt for at kroppen skulle ha best mulig støtte på trilletur. En ergonomisk sittedel har en fast form, og er som et slags sete som reguleres i forskjellige ligge-, hvile- og sitteposisjoner. I en slik sittedel vil barnet sitte stødigere. Når barnet sover ligger det stabilt og rolig, uten at hodet faller til en side. En ergonomisk sittedel har stort sett en utforming med fotbrett som vippes i posisjon med hele sittedelen. Dette fotbrettet blir vannrett og støttende i liggestilling og mer justert nedover når barnet sitter.

Vendbar sittedel
Når man velger barnevogn ligger det mange vurderinger til grunn. Vi ser at for mange er en av de viktigste tingene å ta stilling til om man ønsker en vendbar sittedel. Det vil si at den kan brukes både mot og fra den som triller.

Fordelene med en vendbar sittedel er at man kan ha øyekontakt med den lille og det er enklere å føre de første samtalene med babyen enn om den lille sitter og ser fremover. For barnet kan det også føles trygt å se mor eller far. I tillegg er det veldig koselig å gå og se på sitt lille, sovende barn.

I en sittedel som er vendt framover kan barnet ta inn verden fra første stund. De får full oversikt over det som skjer foran seg. Vogner der sittedelen ikke kan snus er ofte lettere og har et tyngde punkt som gjør at de enklere å manøvrere.  De fleste vogner uten vendbar sittedel er trehjulinger.

Størrelse på sittedelen
Som for babybagene, så varierer lengden på sittedelen, og da først og fremst selve ryggdelen. Enkelte vogner har vesentlig lengre rygger enn andre, og dere selv er lange så kan det ofte gi en indikasjon på hvor langt barnet kommer til å bli. En vogn benyttes ofte frem til 3-4 årsalderen.

Uten erfaring så kan det være vanskelig å konkludere med hva som er riktig for dere. Noen foretrekker en romslig og bred sittedel fordi den gir god plass til vinterposer og tepper, mens andre syns at babyen drukner i en stor sittedel og får liten sidestøtte før de klarer å sitte fint selv. Så her er det smak og behag.

Med våre fire årstider og nordisk vær og vind så er kalesjen på vognen viktig. En stor kalesje som kan trekkes langt fremover skjermer godt mot både sol og vind, og ikke minst gir det barnet en skjermet, lun og trygg egen space.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: