AnnonsørinnholdBarnas HusHva bør jeg pakke i fødebagen?

Hva bør jeg pakke i fødebagen?

Av Barnas Hus 5858
Den store dagen nærmer seg og du begynner kanskje å tenke på hva du må ha med deg på sykehuset?

I bunn og grunn er helsekortet ditt og blodprøvesvar det viktigste å huske på å ta med, i tillegg til eventuelt andre prøver og undersøkelsessvar. Alt annet vil sykehuset i stor grad kunne dekke. Men de fleste ønsker å pakke en sykehusbag for å ha med seg det de trenger for å føle seg komfortabel og trygg under fødsel og barselopphold.

Vi har gjort den vanskelige jobben for deg og laget lister for hva du kan trenge til fødsel, barselopphold, babyen og tiden rett etter hjemkomst. Når det gjelder partner/følgeperson, er det viktigste at vedkommende eventuelt har skift og toalettsaker, samt egen mat da ikke alle sykehus tilbyr mat til den som er med på fødselen.

Pass på å ikke pakke med mer enn du kan få med deg i en liten weekend bag eller duffel bag. Husk at mye kan medbringes av partner den dagen dere skal dra hjem fra sykehuset. Mange jordmødre anbefaler at man pakker én bag til fødsel og én bag som kan tas med på barsel. På sykehus er det gjerne dårlig med plass, så bag er ofte bedre å bruke enn koffert.

Det er ikke noe spesielt tidspunkt man må ha pakket fødebagen til. Noen synes det å pakke bagen er et hyggelig tidsfordriv, mens andre bare rasker med seg det de trenger når fødselen er i gang. De fleste barn blir født mellom to uker før og to uker etter termin. Hvis du ønsker å være ute i god tid, kan det derfor være en idé å pakke fødebagen når du selv går ut i permisjon tre uker før termin.

Skriv gjerne ned en liste med ting du ønsker å ha med, og lagre på pc eller mobil. På den måten kan den sendes til partner om du ikke har rukket å pakke før fødselen setter i gang.

Til fødsel

Viktige papirer. Helsekort for gravide, blodprøvesvar (inkl. Rhesus prøvesvar), ultralydbeskrivelsen, andre prøver eller undersøkelsessvar, samt papirer relatert til nåværende eller tidligere svangerskap og fødsler, er det absolutt viktigste å huske på å ta med dagen du skal føde. Om du har noen spesielle behov, spørsmål, ting du er redd for/reagerer sterkt på, eller tanker og ønsker for fødselen, kan dette være greit å ha skrevet ned i punktform på forhånd slik at det kan gis til jordmor/fødselshjelperne. Mange omtaler dette som ønskebrev eller fødebrev, og det er smart å ha for å kunne sikre god kommunikasjon mellom deg og de som skal hjelpe deg. Ha gjerne alle viktige papirer i en egen dokumentmappe slik at alt er samlet på ett sted.

Ev. medisiner. Om du bruker medisiner fast, er det viktig at du tar med dette. Husk at du alltid må opplyse om eventuell medisinbruk. Skriv gjerne ned når du tok medisinen sist.

Lommebok med mynter. På mange sykehus vil det fortsatt være behov for mynter til parkering, skap på barsel og/eller myntautomat med sjokolade, drikke og snacks.

Mat og drikke. Det er ganske forskjellig fra sykehus til sykehus hva de tilbyr av mat og drikke. For mange kan fødselen ta noe tid og det er viktig å fylle på med energi underveis. Ta derfor med litt mat som er lett å spise når du ikke føler deg helt på topp. Eksempler kan være frukt, energibarer, sjokolade, kjeks, smågodt, nøttepakker, en liten matpakke, hurtignudler/turmat. Ta med en drikkeflaske som du enkelt kan fylle med vann, saft eller lignende. Her ser du vårt utvalg av drikkeflasker.

Musikk. Mange sykehus vil ha en radio tilgjengelig, men om du vil høre på egen spilleliste, så ta det med deg.

Mobil, kamera, videokamera og ladere. Husk også minnebrikker. Om du har en ekstra lang ladekabel, er dette en god idé å ha med.

Innesko/sandaler/tøfler/tykke sokker. Det er viktig å holde føttene varme, så pakk med det du synes er behagelig å gå med. Husk at man ikke bør gå barbent på sykehus.

Leppepomade. Det er tørr luft på sykehus, så pakk med leppepomade slik at du ikke får tørre og såre lepper.

Toalettsaker. Allerede på føden er det mange som får anledning til å ta en dusj etter de har født. Selvom sykehuset har såpe, er det mange som synes det er deilig å ha med det de er vant til å ha hjemme. Ha gjerne shampoo, balsam, såpe og krem på egne reiseflasker – da tar de mindre plass i toalettvesken. Pakk også tannbørste, tannkrem, deodorant, hårstrikker (om du har langt hår) og børste, samt det du eventuelt ønsker av sminke.

Sandaler som tåler vann (flipflops, slippers e.l.). Mange foretrekker å bruke dette når de skal dusje på sykehuset.

Klesskift. Når du har fått tatt første dusj etter fødsel, er det deilig å kunne skifte inn i nye og komfortable klær. De fleste foretrekker å pakke med seg pysj og morgenkåpe, joggetøy eller ammeklær. Her kan du se vårt utvalg av ammeklær og klær til barsel.

Bleiebukse/store bind til mor. Dette kan man få på sykehuset, men det kan være greit å ha med selv i tilfelle du foretrekker et merke over et annet.

Store og behagelige underbukser. Underbukser tar liten plass, så ta med deg 4-5 stykker slik at du har mulighet til å skifte litt oftere enn vanlig.

Ev. andre ting som får deg til å føle deg trygg og komfortabel. Om du har en gravidpute (som f.eks. bbhugme) kan denne være fin å bruke under fødselen til å støtte under hode eller ben. Massasje er fin smertelindring, og det kan være greit å ha med massasjeolje selv da det ikke nødvendigvis er tilgjengelige på fødestuen. Mange ønsker å benytte seg av dusj eller badekar, og da kan det være greit med en bikinioverdel om man ikke ønsker å være helt naken. Noen tar også med seg yogaball/treningsball for å kunne bruke denne til å variere fødestillinger med.

Til barsel

Amme-BH (2-3 stykker). Sømløse og uten spiler egner seg best.

Ammeinnlegg (3-4 skift) For de fleste tar det litt tid før melken kommer, så du trenger ikke nødvendigvis en hel pakke. Ta med til 3-4 skift og la resten være igjen i bilen eller hjemme slik at det kan hentes ved behov.

Ammesinglet eller -topp (2-3 stykker). Ammeklær forenkler hverdagen og mange er også laget slik at de kan brukes etter amming er avsluttet.

Komfortable klær og sokker. Uansett om man har født vaginalt eller via keisersnitt, så er det deilig med løstsittende, lette og komfortable klær. Om det er pysj og morgenkåpe, ammeklær, joggetøy eller noe annet, bestemmer du selv. Det viktigste er at de ikke strammer da du både vil være øm og fortsatt ha litt mage. Husk også lette og komfortable klær til turen hjem fra sykehuset.

Purelan brystsalve. Purelan er en fantastisk salve som kun består av lanolin og ullvoks. Den kan fint brukes på brystvortene uten å måtte tørkes bort, er fin til tørre hudområder og lepper, og kan også brukes på barnets sarte hud.

Ammeskjold og hydrogel-innleggI begynnelsen kan det være veldig sårt å amme. Da er det ok å innimellom kunne avlaste litt med ammeskjold, samt lindre ømme og såre brystvorter.

Ammepute. Dersom barselavdelingen/barselhotellet ikke tilbyr det, er det greit å ha med egen.

Hårføner, skylleflaske, håndkle og mykt toalettpapir. Hvis du har plass i bagen, kan hårføner og skylleflaske (til å skylle og tørke underlivet når du er på do), et stort håndkle og mykt toalettpapir være «nice to have».

Sovemaske. Om du liker at det er mørkt når du skal sove, bør du pakke med en sovemaske. Det er ikke alltid man kan få det helt mørkt på barsel, og noen ganger kan det være deilig å ta en liten lur på dagen når baby også sover.

Noe du har lyst på og som du ikke har kunnet spise i graviditeten. Mange feirer fødselen med å spise ulike oster og kjøttpålegg man har måttet holde seg unna i graviditeten. Uansett hva du velger, er det hyggelig å ha med noe man kan kose seg med som man kanskje ikke får tak i på barsel.

Til baby

Pledd og egne klær til barnet. Sykehuset har klær og pledd til barnet, men disse vil naturlig nok være noe slitt. Mange ønsker derfor å ha med egne ting til babyen. Det er vanskelig å estimere nøyaktig hvor stor babyen kommer til å være som nyfødt. Kjøp derfor inn nyfødtklær i forskjellige størrelser (f.eks. noen i str. 50 og noen i str. 56) og bytt de klærne du ikke får brukt. Som medlem i Barnas Hus Kundeklubb har du 365 dagers åpent kjøp og kan dermed unngå bomkjøp (husk at du må fremvise kvittering, og at varen må være ubrukt og i originalemballasjen). Om du tror du kan få et mindre barn, så kjøp gjerne klær i str. 40-48. Her er våre forslag til hva du bør ha med:

– Barnelue (1-2 stykk). Uansett årstid, bør barnet ha lue på i begynnelsen. Velg gjerne en tynn hjelmlue i ull.

– Omslagsbody (2-3 stykker). Dette er en body som kneppes foran brystet slik at man unngår å trekke den over babyens hode. De fleste nyfødte misliker klær som trekkes over hodet i begynnelsen.

– Bukser med fot (2-3 stykker). Unngå sokker som faller av og stramme strømpebukser, og gå for bomulls- eller ullbukser med fot i begynnelsen.

– Pysj med fot (1-2 stykker). Pysj er strengt tatt ikke nødvendig, men det er mange som synes det er hyggelig å allerede på barsel gjøre forskjell på dag og natt for babyen.

– Hentesett. Mange synes det er koselig å ha et eget hentesett til babyen når man drar hjem fra sykehuset. Det viktigste er at baby er komfortabel og varm når dere drar hjem, så velg gjerne noe i ull. Velg bilstolpose istedenfor yttertøy om dere skal kjøre bil når det er kaldt. Da kommer setebeltene tettere på barnets kropp.

– Pledd. Nyfødte har vanskelig for å regulere kroppstemperaturen, så det er viktig at de holdes varme. Svøp derfor babyen i et pledd eller bruk en liten dyne når det ikke ligger i sengen.

Noe å frakte babyen hjem med. Ferdig montert bilstol om dere kjører bil, barnevogn eller bæresele/bæresjal om dere skal gå/ta kollektivt.

Stellesaker. Selvom sykehuset har det meste tilgjengelig kan det være greit å ha med våtservietter, kluter/tørre engangskluter, bleier og ev. annen kroppspleie.

Til den første tiden hjemme

Brystpumpe med tilhørende flasker. Ikke alle får til ammingen umiddelbart. Da kan det være greit å bruke brystpumpe i tillegg for å få melkeproduksjonen ordentlig i gang og for å fjerne den verste melkesprengen. Brystpumpe er også supert å ha for å pumpe ut det man måtte ha av overskudd slik at dette kan fryses ned i oppbevaringsposer til senere.

Brystskjold og melkeoppfanger. De fleste som ammer vil ha såre brystvorter i starten. Da er det fint å la de få «puste» litt ved å bruke brystskjold innimellom ammingene. Melkeoppfangere er fint å bruke for dem som har mye melk og hvor ammeinnlegg ikke er nok til å holde deg tørr.

Store bind til deg og bleier til baby. Man kan blø opptil 6 uker etter en fødsel. De første dagene er verst og så vil blødningen (kalt renselsen) avta. Sørg derfor for å ha store bind eller bleiebukse til voksen lett tilgjengelig.

Ibux/Paracet. De fleste vil ha vondt etter en fødsel uansett om man har født vaginalt eller via keisersnitt. Da er det greit med litt smertestillende liggende.

Gulpeklut og siklesmekkerGulpekluter og siklesmekker er bra å ha om du har et barn som gulper. Da slipper du å hele tiden bytte klær på både deg og babyen.

Stelleveske/diaper bag. Denne er det greit å ha klar allerede til hjemreisen. Du vet aldri når du plutselig får bruk for nytt skift til babyen, stellesaker og bleier. Her kan du lese mer om valg av stelleveske og hva som kan være greit å ha i den.

Informasjon om fødsel og barsel på OUS sine sider

Oslo Universitetssykehus (OUS) har en veldig informativ side som forteller om tiden rett før, under og etter fødsel. Den gjelder for fødsler generelt og tar for seg alt fra faser under fødselen til barseltid og stell av barnet. Vi vil anbefale alle vordene foreldre å lese den. Du finner den her.

Visste du at vi har prismatch hos Barnas Hus?

Vi ønsker at du skal føle deg sikker på at du får en god pris når du handler hos oss. Det betyr at vi matcher prisen dersom du finner samme vare rimeligere et annet sted (i norske butikker eller nettsteder). For mer informasjon, se her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: