Bilstol til baby

Av Barnas Hus 25683
Hvis det er en ting til babyen dere bør kjøpe nytt, så er det bilstol.

Det er viktig å sikre barnet i bilen riktig fra første dag. En nyfødt, liten kropp er skjør, og konsekvensene av en kollisjon eller bråstopp kan være katastrofale. Dagens bilstoler for babyer er konstruert og testet med de minstes sikkerhet og ergonomi, og de beste stolene på markedet i dag oppnår svært gode resultater i sikkerhetstester.

Det er påbudt å sikre babyen i en godkjent, bakovervendt babybilstol fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Kjøpe brukt bilstol?
Hvis det er en ting til babyen dere bør kjøpe nytt, så er det bilstol. Bilstoler er laget for å absorbere støt og må behandles forsiktig. En bilstol kan ha fått usynlige skader som forringer sikkerheten dersom den har falt i bakken eller vært i en kollisjon. For deg som forelder kan disse være umulige å oppdage. Babybilstolene er særlig utsatte fordi de ofte tas ut av bilen. Når du setter fra deg stolen uten barnet i, så vær nøye med å plassere bilstolen slik at den ikke faller fra høyder for eksempel. For at bilstolen skal yte den forventede sikkerheten for barnet, er det derfor svært viktig å kjenne historikken til bilstolen. Dette er det viktig å være klar over hvis man vurderer å kjøpe en bilstol brukt. En brukt stol kan se strøken ut utenpå, men ha fatale skader som ikke syns på tekstiler og ramme.

Det finns en rekke tester av bilstoler. Vær klar over at i de fleste tester så testes en bilstol i det året den lanseres. Anerkjente modeller er derfor ikke med i tester hvert år, og det er derfor lurt å studere også tidligere års tester og testresultater.

Bilstolbase
Den største argumentet for å kjøpe en base til bilstolen, er trygghet og forenkling. Hva er en base egentlig? En bilstolbase er, som det ligger i ordet, en base som man kan feste bilstolen i. Det geniale med en slik base, er at den festes i bilen slik at den står helt fast og stabilt. Bilstolen klikkes så på plass i basen og bilstolen blir derfor også stående helt korrekt hver gang den festes. I babytiden er det vanlig å ta bilstolen ut og inn av bilen ofte. En base minimerer risikoen for feilmontering så å si helt. Babybilstolen klikker man da enkelt på og av denne, og man kan være trygg på monteringen.

Det finns to monteringsmåter for bilstolbaser. Den mest vanlige er montering med Isofix. Basen festes da i bilens Isofix-fester. Isofix-festene finner man stort sett på høyre og venstre sete i baksetet. Enkelt nyere biler har nå også Isofix på midtsetet og eventuelt på tredje seterad.

Enkelte baser kan også monteres med bilens sikkerhetsbelte. Dette kan være aktuelt i eldre biler uten Isofix.

Mange stoler uten base tester også bra, men da må man være nøye med monteringen med bilens belter hver gang og man må sørge for at stolen står helt riktig plassert på bilens sete. Med en base så vet man at bilstolen er riktig montert.

Det som gjør base spesielt aktuelt for babybilstoler, er at de ofte brukes mye også utenfor bilen. De fleste nybakte foreldre syns det er enkelt og praktisk å bære med seg babybilstolen med den lille i. Det være seg inn på helsestasjonen, i butikken og på ferie. Uten base må bilstolen festes på nytt med bilens belter hver gang den skal brukes. Med en base så er det bare å klikke bilstolen på plass, vel vitende om at basen sitter fastmontert i bilen.

Stram til!
Selene i bilstolen skal ligge tett inntil barnets kropp og det skal kun være mulig å lure en finger under når de er strammet til skikkelig. Dette er viktig! Her snakker vi om hva som er sikrest for babyen. Slappe seler og bevegelsesfrihet for en liten kropp er ikke trygt i trafikken. Er selene strammet for lite, vil barnet kastes ut i en kollisjon. Da spiller det ingen rolle hvilke testresultater stolen har fått. Den viktigste jobben med å sikre barnet er å ta seg tid til å montere stolen riktig og så STRAMME til når barnet sitter i stolen.

Prøv bilstolen i deres egen bil
Barnas Hus anbefaler å prøve bilstolen og basen i egen bil for å se hvor godt det passer. Har dere en liten bil er dette spesielt viktig. Det samme gjelder om dere skal ha plass til flere bilstoler i baksetet. Skal dere ha plass til tre bilstoler, så kan det hende at kun et av tre alternativer passer, men det ene alternativet kan redde dere fra å bytte bil. Kaja Jørgensen i Barnas Hus snakker av egen erfaring her.

Den første bilturen hjem fra sykehuset er spesiell. Vi anbefaler at dere setter dere inn i monteringen i god tid før termin, slik at dere ikke blir stående å knote med brukermanualen i parkeringshuset på sykehuset.

Riktig påkledning i bilstolen
På kalde dager, og spesielt på vinteren, så er det viktig at barnet er riktig kledd for å sitte trygt i stolen. Selen SKAL ligge tett inntil kroppen. Husk å løsne hver gang du tar ut babyen og stramme dem på nytt hver gang du setter babyen i stolen. Tykke klær som vinterjakker og bobledresser gjør at selene ikke sitter riktig. Det samme gjelder klær med store hetter. Hettene kan gjøre at selene blir liggende utenfor babyens skuldre. Disse skal alltid ligge tett inntil babyens hals slik at ikke overkroppen kan kastes framover mellom selene.

På vinteren anbefaler vi at dere bruker bilstolpose som er konstruert nettopp med tanke at barnet skal sitte korrekt i stolen. I en bilstolpose trenger barnet ofte ikke mer enn inneklær på seg. Bilstolselene kommer da riktig inntil kroppen. Vær oppmerksom på at det kan bli veldig varmt inni posen i en oppvarmet bil. Et annet godt alternativ er klær i ull og eventuelt et teppe over. Vær også bevisste på å varme opp bilen på forhånd.

Komfort og belastning
Spedbarn bør ikke sitte i bilstolen for lenge av gangen, men nye stoler er forbedret i forhold til eldre, ved at det er et spedbarnsinnlegg som brukes i stolen de første levemånedene som tilpasser bilstolen til den lille kroppens ergonomi.

På en lengre biltur, er det viktig at barnet får gode pauser og kan strekke på seg med jevne mellomrom. Om man begrenser barnets tid i bilstolen i det daglige, går det fint å legge ut på en og annen langtur. Babyen kan sitte i stolen i 2-3 timer dersom den sover og virker tilfreds. Det er ikke den ene langturen som er belastningen for barnets kropp, men den daglige bruken.

Barnet sier gjerne selv fra når det blir slitent ved å gi fra seg lyd. Om dette er rett rundt hjørnet fra hjemmet eller en time avgårde er det ingen regel på. Lytt til barnet og husk at de hyggeligste turene gjøres på barnas premisser.

For å ha kontroll på babyen, så kan et baksetespeil være lurt. Dette monteres på nakkestøtten i baksetet og gjør at føreren kan se babyen i den bakovervendte stolen. Da er det lettere å skjønne om babyen gråter fordi den har mistet smokken, har gulpet osv.

Løse gjenstander
Noe av det viktigste du kan gjøre for at familien skal være sikre i bilen, er å sørge for at bilen er ryddig. Alle løse gjenstander må sikres. En tomflaske eller kosebamse kan gjøre stor skade i en kollisjon! Ikke minst utgjør løse nettbrett og telefoner en stor fare. Bruk beskyttelsestrekk over bagasjen og netting mellom bagasjerommet og baksetet. Har dere hund, sørg for at den bruker godkjent sikring. Det er viktig for både hundens og passasjerens sikkerhet. Kastes en 40-kilos hund fremover i kupéen i 80 km, er det ingen tvil om at det er kritisk for flere enn hunden.

Bilstol på vognunderstell
I spedbarnsperioden brukes ofte bilstolene til å bære med babyen også utenfor bilen. De fleste vogner har adaptere slik at man kan feste bilstolen på vognunderstellet. Dette kan være kjekt  når man for eksempel skal på et kjøpesenter. Babybagen kan bli igjen hjemme og man trenger kun bilstolen og vognunderstellet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: