Hvordan velge seng og madrass til de minste
Små barn tilbringer mange timer i sengen, faktisk hele 50-70% av tiden de første 6-7 årene. Da er det viktig med en god madrass gir god støtte til en kropp i kraftig vekst og en soveplass som gir ro og trygghet for den lille.
Når dere skal velge madrass bør dere tenke på hvordan madrassen:
- hjelper barnet med varmeregulering og fuktregulering
- er laget. Den bør være i helse- og allergivennlige materialer.
Barnas Hus anbefaler at barnet får ny madrass. En brukt madrass kan ha groper eller være nedtrykt etter forrige barn. Det påvirker komforten og søvnen til barnet. Brukte madrasser kan også inneholde bakterier og sopp, og rester etter urin og gulp. Dette er det lite hensiktsmessig at barnet puster inn, og det påvirker risikoen for krybbedød.
Kjennetegn på en god madrass:
1. Kjernen i madrassen bør være fast med en myk overflate
2. Trekket bør være relativt tykt, og ha temperatur- og fuktregulerende egenskaper
3. Den skal være helse- og allergivennlig
4. Trekket skal være avtakbart og kunne vaskes ved minst 40 grader
5. Miljøvennlig og sertifisert
Madrasser og allergi
Allergi i sovemiljøer stammer oftest fra husstøvmidd. Husstøvmidd finnes i alle hjem og trives best i varme og fuktige omgivelser, typisk i senge- og gulvtepper. Sørg for god ventilasjon av soverom og madrass. Husstøvmidd reduseres bl.a. ved jevnlig utluftning og kjølig soverom. Husstøvmidden dør hvis trekket vaskes ved 60 grader eller oppbevares i fryseren i ca. 1 døgn. Heretter vaskes trekket som normalt på 40 grader, noe som er mer skånsomt overfor ull-laget.
Les også:
Vedlikehold av madrasser
Helsemadrassene hos Barnas Hus er trukket med thermovatt, som inneholder ull, bomull og PES-fibre innkapslet mellom to lag vlies. Dette betyr at det er mulig å vaske trekket på 60 grader. Gjentatte vask på 60 grader kan imidlertid redusere ull-lagets tykkelse, og du kan oppleve at ullen «vandrer» slik at man kan se små fibre på trekket. Alminnelig vask bør foretas på 40 grader.
Holdbarhet
Våre helsemadrasser kan anvendes i mange år og kan gå i arv til yngre søsken, men av hygieniske årsaker anbefales dette ikke. Barn er mer følsomme enn voksne, dvs. at de påvirkes lettere av feil trykk o.l. Derfor bør hvert nye lille familiemedlem få sin egen madrass.
Gode råd om søvn:
– Rolig og stabil søvn gir glade barn.
– En god madrass fremmer kroppsbevisstheten hos barnet
– God madrass utnytter barnets egne bevegelser om natten
– Korrekt trykkavlastning på hode, skulder og hofte er viktig og gir barnet en god støtte
– En varmeregulerende madrassoverflate gir en rolig og stabil søvn
Råd når dere skal ut å kjøpe seng
– Pass på at sengen er stabil og stødig
– Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste
– Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam
– Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm
– Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten. Hvis stoplene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.
– Eventuelle hjul må være låsbare
Hva slags seng bør vi velge?
Kurv og vugge
Fra barnet er nyfødt, så kan en kurv eller vugge være en god soveplass. I mange familier går kurver og vugger i arv og det kan være koselig å holde slike tradisjoner ved hevd. Dog kan det være viktig å ta noen forhåndsregler. Er madrassen fra mor eller fars barndom, bør den definitivt byttes. For barnets helse er det viktig at madrassen er helt ren. Brukte madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre, og det kan påvirke babyens sovemiljø. Dette gjelder også madrasser som er brukt av eldre søsken.
Det finns kurver/vugger som kan vugges, trilles eller henges i tak/på stativ. Noen syns det er koselig å bruke vuggen som en dagseng i stuen de første månedene, mens andre syns det er fint å bruke den på foreldresoverommet. Der er det fint at den ikke tar for stor plass. En kurv/vugge er mindre enn en vanlig sprinkelseng og gir barnet en god trygghetsfølelse de første månedene etter å ha hatt begrenset med plass i mors mage. Normalt kan man bruke en kurv/vugge fra nyfødt til 4-6 måneder, eller til barnet begynner å snu seg selv.
Bedside crib
Et alternativ som er populært, er såkalte bedside cribs. Dette er små senger som settes helt inntil foreldrenes seng og som kan være åpne mot foreldresengen. Det gjør det enkelt å amme på natten, og gir en nærhet tilnærmet samsoving.
Sprinkelsenger
Sprinkelseng er den vanligste barnesengen. Den har høye sider og kan ha regulerbar bunn eller sengegjerde. En sprinkelseng kan brukes fra barnet er nyfødt og til det er ca 3 år. Dersom barnet ligger i sengen fra det er nyfødt, kan sengebunnen står i øverste posisjon, og så reguleres ned etter ca 3-4 måneder. Dersom barnet har ligget i kurv eller vugge de første månedene, er det ikke så viktig at bunnen er regulerbar. Da skal den være nede fra barnet begynner å bruke sengen.
Det kan også være kjekt med regulerbar side for enkelt å kunne løfte barnet over i sin egen seng, hvis man for eksempel ammer barnet der om natten. Det kan også være en fordel å kunne senke siden når barnet har blitt så stort at det uansett kan ut av sengen selv. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet skulle være ute.