AnnonsørinnholdBluumSlik kommer du i gang med strikking til babyen

Slik kommer du i gang med strikking til babyen

Av Bluum 596 Sist oppdatert 26.04.24
Mange har strikkedilla, og du har kanskje sett mye fint du kunne tenke deg å strikke selv. Men om du ikke har strikket siden kunst- og håndverkstimene på barneskolen, gjør du lurt i å begynne med noe enkelt.

Motivasjonen var kanskje vanskelig å finne den gang. Men når man vet at det er en liten baby i magen, og ser alt det flotte, selvlagde som deles i sosiale medier, kjenner mange at lysten til å få til noe selv dukker opp. Tenk så stas å vise fram barnet sitt – og i tillegg ha strikket de søte plaggene som den lille har på seg? Eller å pynte den nye vognen med et håndstrikket babyteppe?

Rett, vrang, kast, vridde masker, økning og felling av masker. Raglan, fletter, rundfelling og perlestrikk. Henger du med ennå? Det er mange begreper i den store strikkeverdenen, og mye å bli kjent med og utforske. Men heldigvis – det går an å begynne i det små.

Alt du trenger for å komme i gang er garn, strikkepinner og en enkel oppskrift. Og en passelig porsjon tålmodighet. Har du i tillegg en mobiltelefon like ved siden av deg, kan du fort finne et hav av videoer som viser deg hvordan du legger opp masker og strikker rette og vrange masker.

Begynn med små, overkommelige strikkeoppgaver
For å få strikkingen inn i fingrene, kan det være fint med mengdetrening. Kanskje kan du strikke noen helt enkle babykluter i rillestrikk? Det betyr at du strikker rette masker, fram og tilbake. Utseendet er ikke så farlig, og klutene kan gjøre nytte – også om de ikke blir helt perfekte. Du kan også eksperimentere litt med rette og vrange masker.

Små prosjekter er ypperlige – de tar ikke for lang tid, og det er godt å kjenne på mestring. Når du kan litt, er tiden inne for å våge å starte på nye større og mer spennende prosjekter. Men pass deg – det er fort gjort å bli hektet!

Her finner du flere gratisoppskrifter du kan begynne med.

Når du er klar til å avansere, kan du for eksempel begynne med et babyteppe, eller en kosepose. Hos Bluum finner du enkle oppskrifter, hvor alle beskrivelser er skrevet fullt ut i et enkelt språk – uten kryptiske forkortelser.

Her finner du komplette garnpakker til babystrikk og strikk til små barn.

Farger og mønstre

Mønstre og farger er flott, men ikke gap over for mye i starten. Fortsett å tenke mestring. Kanskje holder det lenge med én farge i denne runden? Da  slipper du å forholde deg til mer enn ett garnnøste om gangen. For ikke å snakke om at du unngår overganger og tråder som skal festes fint etterpå.

Strikkeprosjektet trenger ikke å ha så mye mønster. Ett eksempel på nydelig, men enkelt mønster, er perlestrikk. Det er en kombinasjon av rette og vrange masker, og noe du tidlig kan få til.

Når du merker at du begynner å bli god venn med strikkepinnene, kan du avansere i vanskelighetsgrad. Men hold deg fremdeles til overkommelige oppgaver. Babysokker, en bleiebukse eller liten genser er mye lettere å bli ferdig med enn en genser til deg selv eller kjæresten.

På jakt etter en oppskrift på strikket body eller romper til baby?

Bluum har et stort utvalg i nydelige strikkesett og heldresser til baby og barn

Bestill strikkepakke med både garn og oppskrift

Når du skal i gang med et strikkeprosjekt, er det greit å få oversikt over hva du trenger av garn og utstyr.

Finner du noe du liker og har lyst til å strikke hos Bluum, gjør vi det enkelt for deg. Du får kjøpt ferdige strikkepakker, hvor vi har beregnet hvor mye garn du trenger. Du kan velge mellom ulike størrelser og farger, alt etter hva du liker best. Mangler du strikkepinner eller annet nødvendig utstyr, kan du kjøpe det i samme slengen – og få alt hjem til deg i posten.

Sitter du hjemme med en oppskrift du har lyst til å prøve deg på, kan du også kjøpe bare garnet hos oss. Men du får ikke kjøpt kun Bluum-oppskrift uten garn.

Hvor mye garn du trenger, avhenger av hvor fast eller løst du strikker. Derfor anbefaler vi at du strikker en prøvelapp før du begynner. I oppskriften er det oppgitt en strikkefasthet, som er hvor mange masker som utgjør 10 cm. Strikker du flere masker enn det som er oppgitt i oppskriften, går du opp i pinnestørrelse. Strikker du løsere og har færre masker enn oppgitt strikkefasthet, går du ned i pinnestørrelse.

Ser du på et garnnøste, vil det stå flere viktige faktaopplysninger på magebåndet. I tillegg til strikkefasthet og hvilken pinnestørrelse som anbefales, kan du også se hvordan plagget kan vaskes etterpå. Et godt tips er å alltid ta vare på et magebånd, slik at du har alle opplysningene samlet på ett sted. Skal du gi det du strikker bort i gave, kan du gi et magebånd sammen med gaven – slik at de ser hvordan de skal behandle plagget. Har du litt garn til overs, kan du også gi med det. Dette kan være greit å ha i tilfelle du skulle trenge å sy et hull eller fikse på noe senere.

Hvordan velge riktig garn?
Garn finnes i mange ulike varianter. Det kan for eksempel være tykt eller tynt, bomull eller ull, glatt eller loet. Jo tynnere garnet er, jo lenger tid kan det ta å strikke. Tilsvarende går det fortere med et tykt garn. Men husk å tenke over når plagget skal brukes. Velger du å strikke en genser i et tykkere garn, passer det ikke så godt å bruke på varme sommerdager.

Hos Bluum finner du et bredt utvalg av kvalitetsgarn som sitter godt på pinnene og gir et jevnt og fint resultat. Alle garntypene er 100 prosent naturlige, og de føles gode mot huden. Vi holder oss til garn i ull, blant annet alpakka og merinoull. Ull har mange fantastiske egenskaper, som at det puster, er temperaturregulerende og absorberer og transporterer fuktighet bort fra huden. Mange lever etter mottoet «Ull er gull» – hele året.

Se hvilke garntyper vi fører i Bluum.

Strikkepinner og utstyr
Godt utstyr kan bidra til et bedre resultat når du strikker. Tradisjonelt sett tenker mange på klirrende pinner i metall når de ser for seg strikkeredskaper. Men mange foretrekker å bytte bort metallet til fordel for tre. I Bluum finner du et bredt utvalg av strikkepinner i laminert bjørk. Pinnene er spisse, slik at maskene glir lett på plass, og er utrolig gode å strikke med. Du får både rundpinner og strømpepinner. Og jo tykkere pinnene du bruker i oppskriften er, jo fortere går det å strikke. Og plagg strikket med tykke pinner, blir også tykkere.

Her er vårt utvalg av strikkepinner.

Som nybegynner kan være greit å ha målebånd, maskemarkører, pinnemåler og heklenål. Maskemarkørene er greie dersom du strikker på rundpinne, slik at du vet hvor arbeidet begynner. Dersom du etter hvert får en liten samling med pinner, kan det være greit med en pinnemåler – slik at du kan sjekke at du starter arbeidet med riktig tykkelse på strikkepinne. Du lurer kanskje på hva en heklenål gjør sammen med strikketøyet, men det er utrolig praktisk å ha en heklenål tilgjengelig når man strikker. For det hender jo at man mister ned en maske, og da er heklenålen fantastisk til å plukke opp masken med.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...