AnnonsørinnholdGoboken11 gode grunner til å gi barn bøker i gave

11 gode grunner til å gi barn bøker i gave

Av Goboken 581
Vil du gi et barn en morsom, underholdende og lærerik gave – som det kan elske i lang tid framover? Da velger du selvsagt bøker!

Harde pakker er alltid spennende! Gir du en bok i presang, gir du også en opplevelse, et eventyr og en reise – og gaven kan leve med barnet i mange, mange år. Bøker er ikke bare til glede for barnet, det er også en liten gavepakke til den som leser sammen med barnet. For en lesestund er så mye mer enn bare ord og bilder.

1. Bøker gir kos og nærhet
Lesestund er hyggestund. Med barnet i armkroken eller på fanget får dere kroppskontakt, noe som er livsviktig i starten av et nytt liv. Berøring er helt grunnleggende for barns utvikling, og det gir barnet følelse av at det er elsket, viktig og betyr noe. Tilknytning og følelsesmessige bånd styrkes mellom barn og foreldre.

2. Fine, fargerike illustrasjoner fanger barnets interesse
Bøkene fra Goboken er tilpasset barnets alder. Synssansen er den sansen som er minst utviklet ved fødselen, og nyfødte har dårlig fargesyn. I starten kan dere derfor ha bøker i svart-hvitt eller illustrasjoner med klare kontraster. Etter hvert bedres fargesynet, og barnet studerer det som skjer på boksidene i mer detalj. Barn blir begeistret av fargeglade bilder og illustrasjoner som inviterer til spenning, overraskelser og undring.

3. Høytlesing gir barnet viktig trygghet
Barn elsker å høre foreldrenes stemme. Allerede ved 24 uker i svangerskapet kan babyen i magen reagere på lyd. Noe av det de hører først og mest, er mors stemme. Etter at babyen er født, vil den kjenne igjen lyder fra tiden inni magen. Hvis far/medmor har snakket til magen, vil også den stemmen være kjent. Foreldrenes stemme betyr noe trygt og godt for den lille.

4. Bøker er bra for barnets språkutvikling
Barn som blir lest for, får et mye større ordforråd enn de som ikke blir lest for. Faktisk viser forskning at barn som har blitt lest for, har et ordforråd på 50.000 ord når de er 17 år. For de som ikke blir lest for, er ordforrådet 15.000 ord. Forskning gjort under koronapandemien, da barnehagene stengte ned, viste at høytlesing var den aktiviteten som i størst grad bidro til å utvikle barnas passive ordforråd, altså antallet ord barna forsto. 15 minutter høytlesing hver dag er nok til å gjøre underverker for ordforrådet til barna.

5. Bøker hjelper barn til å utvikle fantasi
Når barn hører historier, ser de for seg hendelsene. Kanskje relaterer de det også til noe kjent, og tenker hvordan det hadde vært om denne fortellingen skjedde med dem eller i deres nærmiljø. Kanskje blir noen av karakterene i historiene deres hemmelige venner, altså venner i fantasien. Eksempler fra litteraturen er Albert som hadde Skybert, og Lillebror som hadde Knerten.

6. Bøker styrker samspillet mellom foreldre og barn
I lesestunden får barn og foreldre en felles opplevelse. Bildene og ordene får liv, og praten går gjerne om detaljer i bildene, hva som kan komme til å skje eller episoder fortellingen i boken minner om. Forskning viser også at bildebøker er mer effektive enn leketøy når det kommer til samspillet og språkbruken mellom foreldre og barn under ett år.

7. Høytlesing sammen med barnet skaper minner det vil ta med seg videre i livet
Spennende bilder og fortellinger, mammas eller pappas gode armkrok og stemme, de gode samtalene. Dette vil barn huske og ta med seg videre i livet. Tiden de hadde sammen med trygge voksne i gode kosestunder. Hyggelige minner gjør at barna trolig vil ta prøve å gjenskape dette med neste generasjon, for at de skal få oppleve det samme som dem.

8. Bøker er en viktig del av leggerutinen. Kanskje er det dagens høydepunkt
Etter en lang dag med mange inntrykk og opplevelser, gleder mange seg til en rolig avslutning med en god bok på sengekanten. Kroppen får roet seg ned, tankene får flyte fritt – og den kjente og gode stemmen til de voksne markerer at en ny dag er over. Lesestunden hjelper barnet på vei inn i drømmeland. Den fine stunden mellom foreldre og barn kan også gjøre det lettere å få barnet i seng – fordi lesestunden oppleves som en belønning.

9. Favorittboken kan være en god venn og trøst for barnet
Barn elsker det kjente. Ting som skjer igjen og igjen. Kanskje vil de lese den samme boken hver eneste kveld, fordi det kjente er trygt og godt. Mens nye møter med mennesker og situasjoner kan virke stressende, og barn kan ha opplevelser som gjør dem triste i løpet av en dag, virker favorittboken beroligende. Barnet vet hva som kommer og har full kontroll. Etter hvert som barnet har språk og snakker selv, kan du også bli overrasket av at det kan gjengi ordrett hva som står på hver side! Det kan også gi en følelse av mestring.

10. Bøker er et fint alternativ til fysisk lek
Er du som er mamma eller pappa litt tom for energi? Kjenner at det sitter litt langt inne å hive seg engasjert med i leken på gulvet eller å kle seg for å gå ut på lekeplassen? Da er en lesestund med barnet et godt alternativ. La barnet selv få velge boken det har lyst til å lese, og sett dere godt til rette. Du vet jo at høytlesing er ypperlig læring for barnet og en hyggestund for dere begge.

11. Bøker – en viktig og flott del av barnerominteriøret
Bøker skal ikke bare være til pynt, men det er lov å si at en flott lesekrok eller innbydende bokhylle kan være med på å dekorere barnerommet. Barnebøker har ofte flotte farger og bilder på forsiden. Og ved å legge til rette for litteratur på barnerommet, inviteres barnet til å gå inn i bøkenes verden når det selv får lyst.

Noe som også er fint med å gi bøker, er at det passer for enhver lommebok. Ha det gjerne som en tradisjon å gi en bok eller to i gave både til jul og bursdag. Eller slå til med et bokabonnement til barnet – gaver som gleder hele året. Det kan også være et godt ønske fra besteforeldrene. Les mer om Gaveabonnement fra Goboken.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: