Synssansen er jo den sansen som er minst utviklet ved fødselen. Den nyfødte har ikke fargesyn, og man antar at skarpheten er cirka 1/40 av normalt, ferdig utviklet syn. Men det skjer mye de fire første månedene og det finnes bøker som er laget spesielt med tanke på å støtte utviklingen i denne perioden.
En god babybok har sterke farger, enkle figurer og klare kontraster. For de aller minste, under to måneder, finnes det bøker i svart-hvitt, men selv om babyens fargesyn ikke er utviklet på dette stadiet, kan dere selvsagt bruke fargerike bøker også.
Vi har tatt bilde av to babybøker gjennom en kameralinse som simulerer blikket til en 10 uker gammel baby. Disse viser med uskarp tydelighet hva det dreier seg om når man skal velge bøker til den nyfødte.
Sjelden har uttrykket «Det enkle er ofte det beste», passet bedre. Det er gøyere å hilse på isbjørnen og snakke om at den har øyne, nese og ører, akkurat som babyen din, enn å prøve å få øye på krokodillen, vaskebjørnen og bamsen som er ute på landeveien og kjører i hver sin bil, hvorav vaskebjørnens er et utrykningskjøretøy med rødt lys på taket.
Her er noen tips for de aller første lesestundene:
- Velg bøker med klare kontraster mellom figurer og bakgrunn. Blir fargene for like, glir de over i hverandre.
- Babyen liker best enkle, store figurer med få detaljer. I bøker for babyer trenger ikke bamsen på bildene ha øyenvipper og negler.
- Bruk rolige bevegelser når du blar og peker på ting i bøkene. Babyen trenger tid for å fokusere og flytte blikket.
- Snakk om alt dere ser på bildene. Pek på nesen til isbjørnen og på nesen til babyen. Da trener dere flere sanser samtidig og jobber effektivt mot babyens store mål: å forstå verden.
- Hvis du vil gjøre babyen din begeistret for bøker, må du gå foran med et godt eksempel. Hvis ikke du er begeistret for isbjørnen, vil det sitte lenger inne for babyen å bli det.
Lykke til! Babyer viser glede og begeistring ved å sparke med beina. Snart kommer babyen din til å gjøre det straks dere tar fram en bok.