AnnonsørinnholdGobokenJulekalender til barn – dette må du tenke på

Julekalender til barn – dette må du tenke på

Av Goboken
Skal barnet ditt få julekalender for aller første gang i år? Her er tre viktige ting å huske på når du skal kjøpe julekalender.

Det er ingen riktig alder for å begynne med julekalender, men mange får sin første når de er rundt 3-5 år gamle. Noen får tidligere, andre senere. Ofte er barn med eldre søsken tidligere ute med å få julekalender.

Hvordan velge riktig kalender?
Markedet flommer over av julekalendre – noen gode og mange dårlige. Store barn (og voksne) kan synes det er stas med sjokoladekalender, men mange barnehageansatte er ikke fullt så begeistret når barna kommer i barnehagen høye på sukker hver dag i desember. Det kan være mer juleglede og lek ved å velge en kalender med leker eller bøker. Fordelen med disse er også at de varer mer enn 5 minutter – i hvert fall om du velger kvalitet.

Her er tre spørsmål du kan stille deg i jakten på riktig kalender til ditt barn:

  1. Er kalenderen tilpasset mitt barns alder?
  2. Vil barnet ha glede av innholdet også etter jul?
  3. Kan kalenderen gi gode samspill-situasjoner for familien?

Velg alderstilpasset – særlig for de minste
En treåring kan bli blendet av forsiden på all verdens kalendre og si at han/hun ønsker seg Lego Star Wars-kalender lenge før finmotorikken er godt nok på plass til at han/hun vil klare å bygge det som er i lukene. Da kan gleden ved julekalenderen bli erstattet med frustrasjon over å ikke få det til, bitene kan forbli løse og kanskje gir barnet opp hele kalenderen allerede på dag fire.

Det er lurt å velge en kalender som passer både barnets alder og interesser. Barn i alderen 3-5 år er ofte veldig opptatt av dyr. Enten det er de nære og kjære gårds- og skogsdyrene eller mer eksotiske dyr. Velger man kvalitet, vil dyrene vare i årevis og kunne lekes med allerede fra dag én. Husk at noen kalendre har mange fyll-luker, også de som selger dyr. Sjekk på forhånd hvor mange dyr som faktisk er i kalenderen – du kan bli overrasket over hvor få det faktisk er. I Gobokhandelen har vi to julekalendre med 24 dyr i hver – en med gårds- og skogsdyr og en med eksotiske dyr.

Velg en julekalender som varer
La oss være ærlige nok og si at de aller fleste julekalendrene med leker til barn ofte ender opp i en roteboks eller i støvsugeren – gjerne allerede før nyttår. Noen vil være med på å utvide barnets samling av en type leker, men få vil gi barnet et helt univers til å leke med.

Når man velger kvalitetsleker varer de også lenge. Dyrene i Gobokhandelens julekalendre er fra Bullyland og er testet og godkjent for barn fra 3 år. Den største figuren i kalenderen med gårds- og skogsdyr er hele 13,5 cm høy og 7 cm bred – en elg, mens den lille grisungen er 3,4 cm høy og 5,4 cm bred. Dette er altså ikke knøttsmå dyr, men dyr av høy kvalitet som er enklere å håndtere for barn.

Dyrene er naturtro, håndmalte og helt uten farlige stoffer. Dermed kan dyrene være med barnet på lek på stuegulvet og på tur. Kanskje flytter de inn i en gård eller en jungel hjemme hos dere? Leker som gir barnets fantasi anledning til å utfolde seg er ofte leker som blir lekt både mye og lenge med. Dessuten blir 24 dyr i samme stil en flott samling som gjør seg godt på ethvert barnerom!

En god julekalender skaper samspill-situasjoner mellom foreldre og barn
Mange glemmer litt poenget med julekalendre. De tenker at det skal være stas å få åpne en pakke hver dag – og det er det jo – men det kan være så uendelig mye mer. Derfor er det lurt å tenke over når dagens gave i kalenderen skal åpnes. Har du god tid på morgenen, kan det være et fint tidspunkt. Men skal dere haste ut døren for å rekke barnehage og jobb er det kanskje vel så fint å vente til dere kommer hjem igjen?

Å kunne krype sammen i sofaen og åpne dagens gave kan være en fin måte å samles igjen etter en travel dag. Å glede dere sammen over dagens dyr eller bok. I dyrekalendrene er det lærerike og morsomme faktakort om hvert dyr – så her kan dere alle lære noe nytt også. Snakk sammen om hvilken lyd dyret lager og hvor det bor. Bruk gjerne en stund på å leke med dyret og lese kortet. At barnet umiddelbart leker med dagens gave, og gjerne introduserer den til venner fra tidligere «luker», tyder på at julekalenderen er en suksess.

Verdt å bruke mye penger på julekalender?
Julekalender handler jo om å glede seg i dagene før jul. Barn i barnehagealder er ofte veldig gode til å glede seg over de små tingene – og kan lett bli overveldet over mengdene gaver til jul. Det er ikke uvanlig at en tre-, fire- eller femåring rett og slett ikke orker å åpne alle gavene på julaften, eller tydelig viser at han/hun heller vil leke med en av gavene enn å være med videre på gaveutdelingen.

Kanskje er det lurere å skru ned på antallet gaver på julaften og heller velge en julekalender av høy kvalitet – som vil gi juleglede hver eneste dag fra 1. desember til og med julaften? Sjansen er stor for at ett dyr eller én bok hver dag i desember vil gi mye mer lek og glede enn alle på én gang på julaften.

Lage selv eller kjøpe ferdig?
Det er naturligvis ingenting i veien for å lage julekalenderen selv. Men det er forbausende mye jobb, og ofte overraskende dyrt sammenlignet med å kjøpe en ferdig variant. Ta for eksempel Gobokhandelens dyrekalendre. I nettbutikken koster de 1599 kr, med gratis frakt. Skulle du kjøpt innholdet selv ville det kostet 3719 kr. Og når du kjøper en ferdig får du også innholdet pakket i 24 flotte gaver – ferdig nummerert.

Alt du trenger å gjøre er å finne ut hvordan kalenderen skal fungere i praksis. Skal alle gavene henges i en snor, være presentert på en hylle, skal det være en skattejakt hver dag for å finne ut hvor dagens gave er gjemt, eller skal den stå klar når dere kommer inn døren etter barnehagen? Det er mye gøy å gjøre ut av selve overleveringen også.

Forskerkalender for eldre søsken

Har barnet et eldre søsken, gjerne i alderen 8-15 (eller noe yngre om foreldre tar mer av regien), anbefaler vi å ta en titt på Forskerkalenderen med 24 spennende eksperimenter. La barnet lære om kjemi, biologi og fysikk på en morsom måte. Hvert eksperiment tar maksimalt 10 minutter, og kommer med forbløffende vitenskapelige forklaringer. I bruksanvisningen er det detaljerte og tydelige instruksjoner for hvert enkelt eksperiment – med bilder. Og på julaften vil alle eskene eksperimentene kom i kunne snus opp ned og bli til et brettspill!

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: