AnnonsørinnholdGobokenSjekkliste: Slik ser du at babyen liker å lese

Sjekkliste: Slik ser du at babyen liker å lese

Av Goboken 667
Med en liten baby i fanget vil man jo gjerne gjøre det som er lurt og riktig for barnets utvikling. Men hva er det? Språk er viktig – både kroppsspråk, mimikk, ord og lyder. La høytlesning bli en del av hverdagen – helt fra starten av. Det vil styrke barnets utvikling både på kort og lang sikt. Her er 4 tegn du bør følge med på når du leser for babyen.

Det babyer elsker mer enn noe annet er å være nær og høre foreldrene sine. Å ligge inntil eller hvile i armkroken til mamma eller pappa og lytte til dem lese høyt vil være fantastisk for de aller fleste babyer.

Slik finner du ut om babyen liker lesestunden:

  1. Hva ser babyen på?
    Se litt bort fra boken iblant og observer hva babyen ser på. Er det på illustrasjonene i boken? Eller kanskje følger den lille oppmerksomt med på deg og hvordan munnen din beveger seg når du leser? Slipp gjerne skuespilleren i deg løs og bruk stemmen og ansiktsmimikken for alt den er verdt – men ikke skrem den lille med brå bevegelser og høye lyder.

  1. Blir babyen ivrig?
    Babyen kan ikke ennå si «Fortsett å lese, jeg følger med!» med ord, men klarer du å lese babyens signaler, forstår du kanskje likevel at det er det babyen prøver å si. Tegn på iver er raskere pust, ivrige bevegelser eller at den lille sutter ekstra på smokken. Babyen har gjerne også vidåpne øyne og er klar til å ta inn situasjonen med alle sanser.

  1. Vil babyen delta selv?
    Det er slett ikke sikkert at babyen ser på lesestunden som en tid hvor den skal være stille og lytte, men som et felles prosjekt. Kanskje dasker barnet ivrig til sidene i boken i forsøk på å delta, peke eller bla? Eller bidrar med egne lyder og ansiktsuttrykk. Bruk god tid på lesestunden sånn at babyen kan få anledning til å komme med sine bidrag.

  1. Snur babyen seg vekk?
    Babyens oppmerksomhet varer ikke alltid så lenge. Det er helt naturlig. Da er det viktig å følge med på signalene babyen gir om at «nå er det nok i denne runden». Bruk de tre trinnene over når du sjekker. Ser babyen ikke lenger på deg eller boken, men snur seg vekk? Da trenger babyen nok en pause. Er babyen ikke ivrig lenger, men mer passiv eller stiv i kroppen og urolig? Og er det ikke lenger godlyder, men sutring eller gråt? Da er det nok, og boken kan legges vekk en stund. Det er lurt å følge babyens signaler sånn at lesing forblir en hyggelig aktivitet.

Hvor lang kan en lesestund med babyen vare?
Det spørsmålet finnes det ingen fasit på, men du vil snart erfare at det kan variere mye både ut fra babyens alder og dagsform. Jo yngre barnet er, jo kortere lesestunder om gangen kan være en grei huskeregel. Barnet vil trenge litt tid på å absorbere inntrykkene. Men les gjerne ofte. Et annet tips er å velge bøker som er riktige for barnets alder. Som nybakt forelder kan det være vanskelig å vite forskjellen på en bok til en baby på 3 måneder, 9 måneder eller 18 måneder. Da kan vi i Goboken hjelpe deg. For det er dette vi lever og ånder for – å gi dere rett bok til rett tid slik at leseglede skapes fra første stund!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: