AnnonsørinnholdKIWI8 grønnsaksmoser som babyen din vil elske!

8 grønnsaksmoser som babyen din vil elske!

Annonsørinnhold KIWI 72908 Sist oppdatert 17.09.24
Grønnsaksmos er en fin måte å introdusere ulike smaker til din baby. Dessuten er det både sunt, godt og gjerne enklere enn du tror.

Alle med baby eller barn i hus vet at grønnsaker ikke alltid er lett å servere. Men det kan faktisk være enkelt med noen små, smarte grep – spesielt til de aller minste. Ulike typer mos fra frukt og grønnsaker er noe av det beste barnet ditt kan få servert sett ernæringsmessig.

Ernæringsfysiolog, Camilla Forsberg

– Ulik mos laget på grønnsaker en fin måte å introdusere barnet for nye smaker, sier ernæringsfysiolog, Camilla Forsberg. Forsberg har en bachelor i ernæringsfysiologi og er utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. En av hennes interesser er nettopp barne- og babymat.

Slik lager du babymat hjemme
Vil du lage babymaten selv, så er det fint å kombinere flere ulike grønnsaker i en mos. Det er sunn og god mat for barnet. Det gir ikke bare fine farger, det gir også barnet en grønnsaksmos med god og variert næring, på en enkel måte. Det forteller Forsberg, som selv er forelder og har testet både teori og praksis på egne barn.

Som KIWI PLUSS-kunde får du alltid 1 % Trumf-bonus på alle varer, 15 % på all fersk frukt og grønt, og 50 % Trumf-bonus på alle bleier, bind, tamponger og truseinnlegg.

– Riktig kosthold gir både sunne og glade barn. Barn er veldig aktive gjennom dagen, og trenger godt med påfyll av riktig energi. Selv om de minste sover en del er de i stor utvikling gjennom hele døgnet, og trenger mye næring og energi for å ha en god dag, akkurat som oss voksne.

Kombiner middagsmat med morsmelk eller morsmelkerstattning

Grønnsakene som egner seg best til mos, enten de lages som en rett alene eller i kombinasjon med andre matvarer, er typiske grønnsaker du finner i butikken hele året. Mos kan lages av både frukt og grønnsaker, eksempelvis potet, søtpotet, brokkoli, gulrot, pastinakk, kålrot, eple, blomkål og avokado.

Hos KIWI får du ferdige smoothier fra LilleGo’ som er praktiske og mettende mellommåltid for de minste. Foto: KIWI.
Hos KIWI får du masse fersk frukt og grønnsaker som kan utgjøre næringsrik og god mos til din baby. Husk at ferdiglaget mos kan fryses ned i porsjoner. Foto: KIWI.

Mos til babyer og små barn, nesten uavhengig av hva slags grønnsak eller frukt du bruker, kan være enklere enn du tror og behøver ikke være vanskelig i det hele tatt. Med en stavmikser lager du gjerne barnets mat, samtidig som resten av familiens middag gjør seg klar. Babyens mat kan også gjøres klar i forveien, her må hver enkelt finne løsninger som både er praktiske og gjennomførbare for familien og tiden du har til rådighet.

For en baby som er vandt til grøt og morsmelk eller morsmelkerstatning, og som enn så lenge har liten erfaring med fast føde, så kan grønnsaker være sterke på smak. Det høres kanskje rart ut for noen, men selv en brokkoli smaker ganske mye, særlig når du kun har smakt og opplevd søt morsmelk så lenge du har levd slik babyer har. Brokkoli og kålrot kan for en baby oppleves spesielt sterke, men det er ingen grunn til å velge disse bort fra barnets kosthold av den grunn.

Et godt tips er å starte med å blande grønnsakene med litt potet for en mildere smak. Bruk gjerne litt morsmelk eller morsmelkerstatning i mosen til babyer som ennå ikke har fylt ett år. Dette gjelder særlig den første tiden du begynner å gi babyen fast føde.

Husk at selv om barnet begynner med fast føde, kan ikke en baby spise det et barn eller voksent menneske kan spise. Helsedirektoratet anbefaler som eksempel ikke å gi kumelk til babyer før de er tolv måneder.

LES OGSÅ: Slik lager du barnematen selv

Denne maten må du unngå å gi til babyen
Som voksen setter man som regel pris på mat som har gode smaker, og som har krydder i seg. Det behøver ikke være mye, men vi har alle spist mat som blir litt for mild og som med litt salt, løfter seg flere hakk. Det gjør også noen barn – men først når de blir litt eldre.

Barn sin smakspalett og behov for tilsetninger er langt ifra det samme som for voksne. For voksne kan en grønnsaksmos virke både smakløs og kjedelig uten salt, pepper og krydder. Det er veldig viktig å huske at babyer og små barn ikke skal ha salt i sin mat, og at man derfor bruker hverken salt i kokevannet eller som smakstilsetning i mosen. Barnets nyrer er ikke ferdig utviklet, barnet kan derfor ikke regulere saltbalansen godt nok. Her kan du lese om mat du skal være forsiktig med å gi til barnet.

Denne maten kan du med fordel gi til din baby
Et godt tips, når barnet etter hvert vil ønske mer smak, er å “krydre” maten med friske urter eller frukt. Avokado og banan er som eksempel milde og gode smaker som passer godt sammen. Det samme er gulrot, søtpotet og appelsin. Ha i så fall lite appelsin i maten i starten, det kan oppleves veldig syrlig for babyen. Føl deg derfor frem for hva barnet liker.

Tilsetter du til eksempel en liten klatt med usaltet smør i mosen, så gjør det måltidet mer sammensatt. På den måten bidrar måltidet med litt fett som barnet trenger når de er vekst. Samtidig som det selvsagt smaker godt.

Med fordel kan du tilsette litt olje i babymaten. Små barn trenger mye energi for å vokse og utvikle seg, men klarer ikke alltid å spise nok. Ved å tilsette litt sunn olje får du inn litt mer energi i maten, uten ekstra volum.

Etter hvert som barnet har spist mos en liten stund, og blir eldre, kan du tilsette gyllenstekt løk, tomater, squash og andre grønnsaker som fås i butikker hele året.

LES OGSÅ: Som KIWI PLUSS-  får du alltid 1 % Trumf-bonus på alle varer, 15 % på all fersk frukt og grønt, og 50 % Trumf-bonus på alle bleier, bind, tamponger og truseinnlegg.

8 anbefalte grønnsaksmoser til din baby
Noen frukter og grønnsaker passer bedre som mos enn andre. Videre gir vi deg gode forslag til grønnsaker du kan lage måltider av om du ønsker å lage mat til babyen eller barnet selv.

Slik bruker du brokkoli i babymat
Brokkoli er en super grønnsak som passer til det meste. Skjær litt av stilken og skyll brokkolien før du bruker den. Brokkoli trenger kort koketid, og på den måten bevarer du også mange av næringsstoffene. Brokkoli er en kilde til kalium og rik på næringsstoffene folat, vitamin C og kostfiber.

Hvordan oppbevarer du brokkoli best mulig?
Brokkoli bør oppbevares i kjøleskap ved 0-4 grader i plastpose eller en tett plastboks. Brokkoli kan fryses, men bør forvelles først.

LES MER: Vite mer om brokkoli og få middagstips til hele familien? Få tips her.

Slik bruker du blomkål i babymat
Den milde og runde smaken av blomkål er en favoritt blant mange, både små og store. La ikke det uskyldige, hvite utseendet lure deg til å tro at blomkålen er mindre kraftfull enn brokkolien. Den inneholder nemlig også folat, kalium, kostfiber og mye vitamin C, noe som gjør den til en veldig smart grønnsak å spise. Blomkål må renses og vaskes før bruk. Et godt tips er å bruke hele blomkålen, ettersom både blader og stilk smaker godt og er fulle av god næring.

Hvordan oppbevarer du blomkål best mulig?
Blomkål bør oppbevares i kjøleskap ved 2-4 grader i plastpose eller en tett plastboks. Blomkål kan fryses, men bør forvelles først.

Slik bruker du kålrot i babymat
Kålrot kalles av noen “nordens appelsin” på grunn av det høye innholdet av vitamin C, men den inneholder også godt med folat. Sammen er disse næringsstoffene spesielt viktige for normal funksjon av immunforsvaret, både for barn og voksne. Rotgrønnsaken er lett å koke mør, og lar seg mose enkelt med en potetpresse eller stavmikser.

Hvordan oppbevarer du kålrot best mulig?
Oppbevar kålrot i kjøleskap ved 2–4 grader, helst i en plastboks eller plastpose. Kålrot kan fryses, men bør forvelles først.

Slik bruker du potet i babymat
Potet er en bra grønnsak av mange gode grunner. Den inneholder kostfiber, kalium og vitamin C. Mye av kostfiberet sitter i skallet, så mos gjerne potetene med skall. Dette setter også en ekstra smak på maten, uten å tilsette ytterligere smaksforsterkninger til babyen eller barnets mat.

Hvordan oppbevarer du potet best mulig?
Poteter har veldig lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under riktige forhold. Poteter oppbevares mørkt, ved 4–8 grader. En bod eller sval er det beste stedet.

LES MER: 6 myter og fakta om potet

Slik bruker du gulrot i babymat
Gulrot oppleves søt i smaken, og har en sterk oransje farge. Gulrotens smak og farge er derfor noe mange babyer og barn ser ut til å like ekstra godt. Fargen kommer fra fargestoffet betakaroten som kan omdannes til vitamin A i kroppen, og som er viktig for riktig omsetning av jern og for normalt syn.

Hvordan oppbevarer du gulrot best mulig?
Oppbevar gulrøttene i kjøleskap ved 2–4 grader, gjerne i plastboks eller plastpose.

Slik bruker du pastinakk i babymat
Pastinakk kan på utseende se ut som en hvit gulrot. Med sin søte og milde smak er den ypperlig som grønnsaksmos alene, eller sammen med andre grønnsaker. Du kan bruke pastinakken omtrent som poteter. Den smakfulle rotgrønnsaken er i slekt med fennikel, persille, selleri og gulrot, som gjør at smaken er noe urteaktig. Pastinakk er en god kilde til vitaminet folat og mineralet kalium.

Hvordan oppbevarer du pastinakk best mulig?
Pastinakk oppbevares mørkt og kjølig, ved 0-4 grader. Legg den gjerne i et kjøleskap, pakket inn i en plastpose eller plastboks.

Slik bruker du søtpotet i babymat
Både fargen og smaken til søtpotet kan minne om gulrot. Til likhet med gulrot kommer sødmen i grønnsaken fram ved varmebehandling. Om du koker eller baker søtpoteten, er fremgangsmåten så å si lik som med vanlig potet. Ved koking av søtpotet bør den skrelles etter at den er kokt. Skallet kan spises, men vær klar over at skallet på en søtpotet kan være mer trevlete enn vanlig potetskall, og kan trenge mer mosing før servering til de minste. Søtpoteten har et høyt innhold av A-vitamin som er viktig for normalt syn, hud og immunforsvaret.

Hvordan oppbevarer du søtpotet best mulig?
Søtpotet har svært lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder i mellom 12-16 grader. Den skal ikke oppbevares i kjøleskap, men gjerne i en sval eller kjøligere bod.

Slik bruker du avokado i babymat
Man skal ikke snakke eller tenke over fett og kalorier når det kommer til babyer, barn og unge. Men fettet i avokadoen snakker vi gjerne høyt om – for det er både sunt og bra, for små og store. Avokado er naturlig rik på mykt fett, både en- og flerumettet. Den er også en kilde til B-vitaminet folat, vitamin B6 og vitamin E. Vitamin E er en sjeldenhet blant grønnsaker, men virker som en antioksidant i kroppen. Når avokadoen er moden er den lett å mose og veldig god på smak. Den gir gjerne en kremet følelse i munn.

Hvordan oppbevarer du avokado best mulig?
Umoden avokado har lang holdbarhet, spesielt i temperatur på 6–10 grader. Den modnes lett på kjøkkenbenken. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men ikke under 5 grader. Blir det for kaldt kan fruktkjøttet misfarges. Den kan som regel spises til tross for noe misfarging.

Kilde: Bama

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....