Vi kjenner oss igjen i situasjonene: Besteforeldre som så gjerne vil skjemme bort barnebarna litt, og gir dem godteri og brus. Oss selv når vi henter barna i barnehagen, alle er slitne og sultne, og vi gir barna noen kjeks for at de skal sitte stille i vogna eller i bilen. Varme sommerdager, der vi ender opp med å gi barna én is om dagen i ukesvis. Hver dag. Er det egentlig så farlig?
Ikke nødvendigvis. Det kommer an på hvor ofte dere møter besteforeldre, hvilken type kjeks du gir og hvor stor isen er.
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør bør sukkerinntaket hos barn (og voksne) optimalt sett begrenses mest mulig. Et høyt sukkerinntak fortrenger næringsrike matvarer fra kroppen, og kan føre til at barn får i seg for lite av de vitaminene og mineralene som barn er helt avhengige av for god helse og optimal vekst og utvikling.
Men alt med måte.
Lang sommer – mange is
– Dersom man spiser en liten ispinne, en saft-is eller en fløteis med sjokoladetrekk om dagen gjennom et par ferieuker så er det ikke noe problem, forutsatt at man for øvrig begrenser sukkerinntaket. Men dersom et lite barn spiser en is på størrelse med en krone-is om dagen, så vil sukkerinntaket bli høyt og isen bli så stor og mettende at det lett fører til at man spiser mindre av den næringsrike maten, sier Sundfør.
Hennes beste råd er å i stedet finne fram blenderen og lage masse deilige smoothier som gjerne er så tjukke at de kan spises med skje, som en slags is.
– Bruk frosne bær og frossen frukt sammen med yoghurt eller skyr med lite sukker, så får du et perfekt alternativ til is som både er sunt og godt, tipser hun.
Ti smoothie oppskrifter du må prøve
Besteforeldre-dilemmaet
Den siste ungkost-undersøkelsen fra 2015-16 viser at sukkerinntaket blant norske barn har gått ned siden forrige tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført i 2000, men det er fortsatt mange norske barn som får i seg mer sukker enn de bør.
Noen ganger føles det kanskje som om barnas sukkerinntak er litt utenfor vår kontroll.
Besteforeldre som gjerne vil gi barna godteri når de er på besøk er et velkjent fenomen. Blir dette et problem, anbefaler Sundfør å ta en prat med dem.
– Når de får tenkt seg litt om, så tror jeg ikke at noen besteforeldre ønsker å bidra til at barnebarna får dårlige vaner og i verste fall dårlig helse. Tips dem om alternativer til godteri som barna liker og blir glad for å få servert. Mange barn er veldig glad i både fruktsalater, grove vafler, pannekaker, rosiner og tørket frukt.
Les også:
Sukker-fellene
De viktigste sukkerkildene i barn sitt kosthold er sukret saft og brus. Ifølge Sundfør er det fortsatt alt for mange som ikke er oppmerksomme på akkurat det. I tillegg er det masse sukker i kjeks og kaker. Det er ikke sunnere å spise søt kjeks enn sjokolade.
– Min oppfatning er at det er mange som er mer liberale på kjeks enn på sjokolade. Det er det ingen grunn til ut fra et ernæringsperspektiv, sier Sundfør.
Så kjeks i bilen og vogna er altså ingen god idé.
Ta en titt på næringsdeklarasjonen når du er i butikken, og velg fortrinnsvis varer med nøkkelhullmerke. Når du kjøper yoghurt, velg typene med lite tilsatt sukker. De fleste barneyoghurtene har faktisk forholdsvis lite tilsatt sukker.
Disse yoghurtene er best i test
Aldersgrense for godteri og is
Hvor gamle bør barn være før de introduseres for godteri og is? Ifølge Sundfør er det umulig å gi en regel, og de fleste av oss vil merke at det var mye lettere å holde igjen på is og godteri på barn nummer én. Når barnet får søsken blir det raskere oppmerksom på at det finnes «spennende» matvarer fulle av sukker …
– Det enkleste svaret er: Jo senere, jo bedre. Det viktigste er allikevel ikke tidspunktet for introduksjon, men viktigheten av å tilpasse mengden. Små barn bør kun ha små porsjoner. Og is og godteri skal spares til spesielle anledninger.
Husk også på at dersom barn spiser sukkerrike matvarer på toppen av annen mat øker også risikoen for overvekt. I tillegg er sukker skadelig for tennene.
– Vi ser at de vanene man får som barn er veldig vanskelige å endre i voksen alder. Grunnlaget for et godt kosthold for god helse legges i barneårene. Litt sukker i kostholdet er ikke vist å ha negative helseeffekter, og balanse er stikkordet, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.